Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

6. Роль мфо у формуванні та розвитку світового/міжнародного ринку капіталів.

З інституційної точки зору міжнародний ринок капіталів - це сукупність кредитно-фінансових установ, через які здійснюється рух позичкового капіталу у сфері міжнародних ек. відносин терміном більше одного року.

Діяльність МФО пов'язана з виконанням певних функцій, які визначаються їх статутами. Фінансове забезпечення виконання цих функцій здійснюється через фонди грошових коштів чи кредитних ресурсів, що формуються цими організаціями. Один з шляхів акумулювання таких коштів є фін діяльність на ринку капіталів (з приводу залучення коштів через фінансові інструменти чи позичання їх).

Централізація певної частини фін ресурсів на світовому рівні забезпечує потреби світового господарства. Саме на ці потреби й спрямована діяльність МФО. Вони фінансують окремі проекти і програми, керуючись інтересами саме світового господарства загалом, а не окремих країн, якими б важливими вони для цих країн не були.

Міжн ринок капіталів представлений двома складовими:

1) мідна ринком цінних паперів;

2) міжн ринком банк-х кредитів.

Роль МФО на міжнар ринку капіталів полягає також у сприянні підвищенню рівня централізації фін ресурсів, збільшенню як їх маси, так і обсягів міжнар фін потоків. Врешті-решт, цей інтеграційний процес поступово веде до формування єдиної міжнародної фінансової системи. Особливо це помітно у сфері фінансового ринку. МФО сприяють процесам міжнародної централізації і перерозподілу фінансових ресурсів і тим самим економічному розвитку як окремих країн, так і світової економіки загалом..

МФО безпосередньо займаються регулюванням світових фінансових і валютних ринків.

Крім цього, з метою стимулювання зростання та сприяння посиленню стабільності на ринках, що формуються, МФО безпосередньо беруть участь у поглибленні диверсифікації ринків капіталу у країнах, що розвиваються. Напр.,МФК — через (1) запровадження емісій облігацій у місцевій валюті, (2) сек’юритизацію, та (3) надання таких деривативів як часткові кредитні гарантії

До основних міжнародних валютно-кредитних і фінансових організацій належать:

  • Група Світового банку;

  • Міжнародний валютний фонд (МВФ);

  • Банк міжнародних розрахунків (БМР);

  • ЄБРР.

Ці інститути надають країнам кредити, розробляють принципи функціонування світової валютної системи та здійснюють міждержавне регулювання валютно-кредитних і фін відносин.

7. Роль мфо у розвитку фінансових ринків країн що розвиваються та країн з перехідною економікою («молодих» фінансових ринків)

МФО відіграють дедалі більшу роль у міжнар ек відносинах. Це пояснюється тим, що саме через канали цих організацій проходить значна частка світових інвестицій, купівля та продаж валюти для фінансування експорту й імпорту. Особливо важливою є діяльність цих організацій для країн, що здійснюють перехід до ринкових відносин і готові використати як управлінський досвід МФО, так і власні реальні можливості.

Перш за все, МФО відіграють важливу роль як суб’єкт фінансових відносин на фін ринку. Так значна частина ресурсів деяких МФО (напр., МБРР, ЄБРР) формуються шляхом випуску акцій. Також МФО є значними позичальниками на світовому фін ринку. Напр., МБРР випускає облігації під 7% щорічних, що дуже вигідно приватним інвес­торам. Їх інтерес підігрівається ще й тим, що банк дає гарантії під ці облігації. Деякі інші МФО також можуть проводити таку діял.

Важливо також, що МФК була піонером у залученні прямих іноземних інвестицій в країни, що розвиваються. Саме МФК ввела у економічний лексикон термін «ринки, що формуються”

МФК розробила також перший у світі індекс акцій ринків, що формуються.

Протягом 1980-х років завдяки створенню акціонерних фондів на ринках, що формуються, фондових ринків та першому індексу ринків, що формуються, IFC сприяла започаткуванню та зростанню фондової галузі у країнах, що розвиваються. Стартувавши із мізерної бази, капіталізація фондових ринків країн, що розвиваються, на початок 2000-х років зросла, за даними рейтингового агентства «Standard and Poor’s», майже до 5 трлн. Дол. США

МФО розвивають національні фінансові ринки шляхом їх інституційної розбудови та використання інноваційних фінансових продуктів. Значна їхня увага приділена зміцненню та диверсифікації фінансового сектору – банкам, лізинговим та іпотечним компаніям у країнах, що розвиваються

Надання гарантій має не менш важливе значення, адже це також сприяє більшому притоку іноземних інвестицій

МФО також можуть виконувати роль посередників для сприяння залучення інвестицій. Таким чином МФО сприяють збільшенню частки прямих іноземних інвестицій, що пов'язано з переміщенням виробництва з розвинених держав у країни, що розвиваються, а також зростанню значимості руху капіталу між ринками, що розвиваються.

У розвитку фін ринків і країнах, що розвив та з перехідною економікою, важливе значення має також консультування з боку МФО та надання технічної допомоги.

Завдяки інформаційному забезпеченню МФО робить молоді ринки більш прозорими і таким чином відкритими для іноземних інвесторів.

Завдяки інформаційному забезпеченню МФО робить молоді ринки більш прозорими і таким чином відкритими для іноземних інвесторів. Більшість МФО здійснюють дослідження, збір і поширення інформації для сприяння інвестуванню та розбудові ринків фін послуг

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]