Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

100. Етапи циклу фінансування проектів Міжнародною Фінансовою Корпорацією (ifc).

У IFC цикл фінансування проектів має декілька етапів:

1. Заявка на одержання фінансування від IFC. Типової форми заявки на отримання фінансування від IFC не існує. Можна домовитись про безпосередню зустріч з представниками IFC, можна попередньо подати матеріали по проекту. Після встановлення контакту та попереднього розгляду пропозиції, експерти IFC, у разі, якщо проект виглядає таким, що відповідає вимогам IFC, пропонують потенційного Спонсора надати техніко-економічне обґрунтування, бізнес-план, фінансову звітність, на основі яких приймається рішення щодо доцільності подальшої оцінки проекту.

2. Оцінка проекту. Група з оцінки проекту виїздить безпосередньо на об’єкт, зустрічається з власником (власниками) та менеджментом проекту. Її завдання полягає в оцінці технічних, фінансових, економічних та екологічних аспектів проекту. Тривалість такого відрядження - один-два тижні.

3. Публікація повідомлення. Основна інформація про інвестиційний проект IFC має бути опублікована до того, як він виноситься на розгляд Ради Директорів IFC. Документи екологічної експертизи також мають бути загальнодоступними.

4. Розгляд проекту Радою Директорів IFC. Остаточне рішення щодо фінансування проекту приймається Радою Директорів IFC.

5. Мобілізація капіталу. У разі необхідності, IFC розпочинає мобілізацію додаткового капіталу, пропонуючи іншим фінансовим інституціям прийняти участь у конкретному проекті.

6. Юридичні зобов’язання. У випадку схвалення проекту Радою Директорів та виконання раніше узгоджених умов, IFC укладає зі Спонсором договір, приймаючи тим самим на себе юридичні зобов’язання.

7. Перерахування коштів Спонсору. Надання коштів здійснюється у порядок, передбаченому угодою між IFC та Спонсором.

8. Контроль за реалізацією проекту. Після перерахування коштів IFC ретельно контролює хід виконання інвестиційного проекту. Періодично проводяться консультації з керівництвом підприємства, експерти IFC приїздять безпосередньо на підприємство. Передбачається подання щоквартальної звітності про хід робіт.

9. Закриття проекту. Після того, як кредит наданий з боку IFC повністю погашено та/або кошти, інвестовані у статутний капітал, повернені шляхом відповідного продажу частки IFC, проект знімається з балансу IFC.

101. Індекси Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc) для цінних паперів ринків країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою (ринки, що формуються). Види індексів, їх сутність.

Проведення операцій на ринку цінних паперів неможливе без використання великих масивів статистичної інформації. Узагальнену характеристику ситуації на фондових ринках дають індекси, тобто числові статистичні показниками, що відображають (зазвичай у процентах) послідовні зміни якихось явищ. IFC розраховує і публікує наступні індекси:“IFC Frontier”,“IFC Global”,“IFC Investible”. Всі ці індекси розраховуються у доларах США, а по конкретних країнах - також і в місцевих валютах.

IFC Frontier. Уперше індекс «IFC Frontier» був представлений IFC у 1996 році. Зараз у базі розрахунку індексу 299 підприємств з 18 країн, ринкова вартість яких - $18,5 млрд. Індекс розраховують щомісяця. При цьому IFC враховує лише ту кількість акцій, яка перебуває у вільному обігу. Частка держави, стратегічного інвестора, і пакет, який є у володінні підприємств, не враховуються. Цей індекс IFC розробила з метою надавати характеристику про молоді ринки (ринки що формуються), тобто ринки країн, зо розвиваються та країн з перехідною економікою. Цей індекс не враховує обмеження для іноземних інвестицій на ринку.

IFC Global. Індекс «IFC Global» дає уявлення про ринки акцій і має за мету відобразити динаміку акцій, що активно торгуються на кожному ринку. Індекс IFC Global охоплює акції, які представляють 60%-75% загальної капіталізації ринку конкретної країни, розрахованої на основі котировок акцій на біржах чи інших «прозорих» торгових системах країни (у випадку України - ПФТС). Акції відбираються на основі даних про капіталізацію компанії і те, наскільки активно вони продаються і купуються. Частка акцій, які можуть знаходитися у вільному обігу на ринку, індекс IFC Global не враховує через труднощі зі своєчасним одержанням необхідної інформації.

IFC Investible. Інвестиційні можливості для іноземців відображаються індексом IFC Investible. Цей індекс базується на даних щодо найбільш ліквідних акцій. Індекс IFC Investible є різновидом індексу ІFC Global. Він відображає доступність акцій іноземним інвесторам у контексті різноманітних юридичних обмежень, що встановлюються законом або статутами компаній.

Включення цінних паперів тієї чи іншої країни в систему індексів IFC є важливою подією для такої країни, що характеризує певний ступінь розвитку її ринків капіталів. Включення країни до загальноприйнятого індексу є «зеленим сигналом» для багатьох інвесторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]