Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

70. Світовий Банк: організації-учасниці та соціально-економічна сутність діяльності Світового Банку.

Світовий банк, заснований в 1944 році, є однією з найбільших у світі організацій, що надають допомогу з метою розвитку. Банк розробляє стратегії допомоги для кожної зі своїх країн-клієнтів у співробітництві з державними органами, неурядовими організаціями й приватним сектором. Представництва Банку в різних країнах світу займаються реалізацією його програм, підтримують зв'язок з урядом і цивільним суспільством і сприяють більше глибокому розумінню проблем розвитку.

Співвласниками Світового банку є більше 184 країн-членів.

Світовий банк відрізняється від Групи Світового банку тим, що до Світового банку входять лише дві інституції – МБРР та Міжнародна асоціація розвитку (МАР), в той час як до Групи Світового банку входять, крім двох названих, ще три інституції: Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Багатостороння агенція з гарантій інвестицій (БАГІ) та Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (МЦУІС).

Найважливішими коштами рішення вартих перед Банком завдань є ефективні стратегії скорочення бідності й кредитування на меті боротьби з бідністю. Найбільш пріоритетними завданнями, установлюваними в рамках здійснюваних Банком програм, є забезпечення стійкого соціального розвитку, розвиток людського потенціалу й підвищення ефективності керування економікою, причому усе більше уваги приділяється залученню різних верств населення до рішення завдань розвитку, удосконалюванню керування й інституціональному будівництву.

Банк також надає допомогу країнам у зміцненні й підтримці основних умов, які необхідні для залучення приватних інвестицій і підтримки їх на належному рівні. Опираючись на сприяння Банку у вигляді кредитування й консультацій, уряду проводять всебічне реформування економіки своїх країн і зміцнюють банківську систему. Вони інвестують кошти в розвиток людських ресурсів, в інфраструктуру й охорону навколишнього середовища, що підсилює привабливість країни для приватних інвесторів і підвищує ефективність капіталовкладень.

Також банк дає допомогу в боротьбі з ВІЛ/Снідом.

71. Соціально-економічна сутність діяльності Міжнародного банку Реконструкції та Розвитку (ibrd). Мета його створення та основні завдання діяльності.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) — одна з п'яти інституцій Групи Світового банку, заснована в 1945 році. Місце перебування — Вашингтон. В число учасників банку входить 187 країн; Україна — учасник з 1992 р.

МБРР — найбільший кредитор проектів розвитку в країнах, що розвиваються із середнім рівнем доходів на душу населення. Країни, що подають заявку на вступ у МБРР, повинні спочатку стати членами МВФ. Всі позики банку надаються під гарантії урядів країн-членів. Позики виділяються під процентну ставку, що змінюється кожні 6 місяців. Позики надаються, як правило, на 15-20 років з відстрочкою платежів по основній сумі позики від трьох до п'яти років.

МБРР є прибутковою організацією, але в своїй діяльності користується принципом не максимізації прибутку, а його оптимізацією.

Серед завдань МБРР , що закріплені статутом є:

1 надання допомоги у реконструкції та розвитку країн-членів шляхом залучення інвестицій та проведення кредитування для розбудови їх економік;

2 сприяння іноземному приватному капіталу шляхом надання гарантій або участі в позика та інших капіталовкладеннях приватних інвесторів;

3 за відсутності приватних капіталів на доступних та прийнятних умовах надання країні-члену фінансових ресурсів за рахунок власного капіталу МБРР (створених ним окремих фондів та інших фінансових ресурсів).

4. стимулювання тривалого збалансованого зростання міжнародної торгівлі, підтримка збалансованості платіжних балансів країн-членів.

IBRD надає державам-членам не тільки фінансові ресурси, а й здійснює широкий спектр технічної допомоги, що сприяє підвищенню їхнього кредитного рейтингу, створює умови для зростання приватних інвестицій в їїні економіки.

Продуктами та послугами, що надаються державам-членам з боку IBRD, є: довгострокової кредити, гранти, гарантії та широкий спектр консультативних послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]