Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навч..прогр..комерц.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ КИЇВСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ МЕНЕДЖМЕНТУ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою Радою інституту

Протокол №___ від ____20010р.

Голова Вченої Ради

_____________ проф. Рожок В.Д.

Релігієзнавство навчальна програма

для підготовки студентів

освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр"

СХВАЛЕНО ПОГОДЖЕНО

На засіданні кафедри гуманітарної Перший проректор

освіти і соціології _______С.В.Бєляєва

Протокол № ___ від____________ Проректор з науково-методичної роботи

Завідувач кафедрою _______Пелехай Т.Г.

К.і.н. доц.. Демченко М.Г.

КИЇВ-2011

Пояснювальна записка

Внаслідок значних змін, що відбуваються в економічній, політичній і культурній сферах нашого суспільства, інтерес до релігії значно зріс. Це природно, оскільки в суспільстві існують проблеми, без вирішення яких не можна успішно розбудовувати Українську державу на засадах демократії, гуманізму, економічного та культурного розвитку.

Однією з важливих проблем сьогодення є необхідність нормалізації релігійного життя в Україні. Складність цієї проблеми обумовлена багатьма чинниками, зокрема процесом національного та духовного відродження, що відбуваються в суперечливих умовах, і тому викликає інтерес до вітчизняної історії релігії, її місця і ролі в культурі України.

Оволодіння науковими знаннями про релігію – необхідна умова зростання освіченості та культури фахівця будь-якого профілю, який повинен мати уявлення не тільки про національну культуру, а й про загальнолюдські духовні цінності.

Сучасній людині, особливо молоді, важко розібратися в сьогоднішній релігійній ситуації без ґрунтовного знання сутності релігії, її ролі в духовному і соціальному житті суспільства. Все це і висуває проблему поширення релігієзнавчої освіти й пропаганди серед населення, зокрема серед молоді.

У суспільній свідомості назріла потреба у вивченні релігієзнавства у середній та вищій школі. Релігієзнавство розглядається як галузь наукових знань про релігію, її походження, закономірності розвитку і функціонування у різні історичні епохи, роль і значення релігії в суспільстві.

Метою вивчення дисципліни „Релігієзнавство” є оволодіння знаннями в одній із важливих галузей світової і вітчизняної культури; визначення добровільно і свідомо власної світоглядної позиції, духовних інтересів і ціннісних орієнтацій; оволодіння вмінням грамотно проводити світоглядний діалог; вчитися розуміти інших людей, погляди та дії яких істотно відрізняються, ставитися до них толерантно.

Завданням дисципліни є також оволодіння багатством змісту релігії та вільнодумства, його духовними цінностями, виробленими цивілізацією впродовж століть найдавнішими мислителями; вивчення становлення духовного клімату взаємопорозуміння, нормалізації міжконфесійних відносин і гармонізації людських стосунків між носіями релігійного та нерелігійного світоглядів, утвердження громадянської злагоди і соціальної стабільності в суспільстві.

Предмет релігієзнавства – вивчення історії і сутності як галузі гуманітарного знання релігії, критичний аналіз її теорії, поглядів на релігію, а також вивчення еволюції релігійності, процесів розвитку духовного життя суспільства й утвердження наукового світогляду.