Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.завд.ФО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
113.66 Кб
Скачать

І завдання для практичних занять

1 Завдання з теми « Облік необоротних активів»

Мета виконання завдання:

  • Навчитись правильно визначати первісну вартість необоротних активів.

  • Відображати в системі бухгалтерських рахунків операції з надходження та списання необоротних активів.

  • Нараховувати та відображати в обліку амортизацію необоротних активів, використовуючи різні методи.

Завдання для аудиторної роботи:

Вправа 1.1.

Підприємство отримало від постачальника обладнання вартістю 120000 грн., в тому числі ПДВ. Згідно рахунка транспортної організації, витрати по доставці обладнання склали 540 грн. (в т.ч. ПДВ). Витрати, пов’язані з монтажем та введенням обладнання в експлуатацію, складають 520 грн., в тому числі: зарплата робітників, що виконували роботи – 400 грн.; відрахування на соціальні заходи від нарахованої зарплати – 120 грн. Визначити первісну вартість придбаного та введеного в експлуатацію обладнання, скласти бухгалтерські проведення.

Вправа 1.2.

Первісна вартість основного засобу дорівнює 100000 грн., ліквідаційна вартість передбачена у сумі 10000 грн., термін корисного використання 10 років. Згідно з наказом про облікову політику, на підприємстві застосовується прямолінійний метод нарахування амортизації. Нарахувати амортизацію основного засобу за перші 2 місяці експлуатації, скласти бухгалтерські проведення.

Вправа 1.3.

Первісна вартість основного засобу 44000 грн., ліквідаційна вартість передбачена у сумі 2000 грн., термін корисного використання 6 років. Розрахувати амортизацію за перші три роки використання, застосовуючи кумулятивний метод нарахування амортизації, скласти бухгалтерські проведення.

Вправа 1.4.

Первісна вартість основного засобу 24000 грн., термін корисного використання п’ять років. Нарахувати амортизаційні відрахування за перші три роки експлуатації, застосовуючи метод прискореного зменшення залишкової вартості, скласти бухгалтерські проведення.

Вправа 1.5.

Первісна вартість обладнання 285000, ліквідаційна вартість 5000 грн. Запланований обсяг виробництва продукції на цьому обладнанні складає 1400000 одиниць, фактичний обсяг виготовленої продукції за місяць дорівнює 20000 одиниць продукції. Нарахувати амортизаційні відрахування, скласти бухгалтерські проведення.

Вправа 1.6.

Підприємство прийняло рішення про ліквідацію основного засобу, у зв’язку з недоцільністю його подальшого використання. Первісна вартість основного засобу 22000 грн. Знос, нарахований за час експлуатації, дорівнює 20000 грн. Вартість металобрухту, отриманого від ліквідації 2400 грн. Згідно рахунку підрядної організації, витрати, пов’язані з ліквідацією об’єкта, склали 360 грн. (в т.ч. ПДВ). Визначити фінансовий результат від списання ліквідованого основного засобу. Зробити необхідні розрахунки та скласти бухгалтерські проведення.

Вправа 1.7.

Підприємство реалізувало нематеріальний актив, який використовувало один рік. Виручка від його реалізації склала 12000 грн. (в т.ч. ПДВ). Первісна вартість нематеріального активу 8000 грн., ліквідаційна вартість дорівнює нулю, термін корисного використання чотири роки. Для нарахування амортизації за нематеріальним активом застосовувався прямолінійний метод. Підприємство понесло додаткові витрати, пов’язані з реалізацією: рахунок посередника 600 грн. ( в т. ч. ПДВ).

Зробити необхідні розрахунки та скласти бухгалтерські проведення.

Контрольні запитання:

1) За якими групами класифікуються основні засоби?

2) Назвіть способи оцінки основних засобів.

3) Що входить до складу первісної вартості?

4) Шляхи надходження необоротних активів.

5) Які існують методи нарахування амортизації основних засобів?

6) Види ремонтів основних засобів.

7) Шляхи списання необоротних активів.

8) Як визнаються й оцінюються нематеріальні активи?

9) Як проводиться переоцінка нематеріальних активів?

10) Як нараховується амортизація за іншими необоротними активами?