Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

86. Умови кредитування Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (ibrd): валюта кредитування, ціна, комісійні та терміни кредитів.

Валюта кредиту.

Кредити IBRD, залежно від валюти в якій вони надаються, поділяються на дві групи

Кредити на основі валютного пулу - пропонуються як багато-валютні зобов’язання у доларовому еквіваленті. Склад валют у зобов’язаннях позичальника відображає структуру такого пулу і він є однаковим для всіх позичальників. Не менше 90% такого валютного пулу у доларовому еквіваленті підтримується по фіксованому обмінному курсу 1 дол. США = 125 японських ієн = 1 євро.

Змінна ставка по цих позиках переглядається кожні півроку (30 червня та 31 грудня). Вона складає фактичну вартість фінансування кредитів для самого СБ. На позичальника перекладаються витрати по консолідації цих позик Банка.

Одновалютні кредити - надаються у певних валютах: дол. США, японських єнах, євро, фунтах стерлінгах та швейцарських франках. Одновалютні позики можуть надаватись і у валюті країни-позич.

Ставки по кредитам:

Тип відсоткової ставки по кредитам (фіксовані чи плаваючі) залежить від виду кредитного продукту, а також від валюти позики.

Позичальникам, що своєчасно здійснюють погаш. своїх боргових зобов’язань, може надаватись часткова пільга у вигляді певного зниження ставки % по використаній та непогашеній частині позики.

Залежно від методу розрахунку відсоткової ставки по кредиту одновалютні кредити поділ. на:

Одновалютні кредити зі змінною (плаваючою) маржею. Плаваюча ставка відсотка пов’язується з шестимісячною ставкою LIBOR та переглядається кожні півроку. Ця ставка представляє собою фактичну вартість фінансування таких позик для самого IBRD.

Одновалютні кредити з фіксованою маржею. Відсоткова ставка встановлюється на дату піврічного призначення цієї ставки для сум кредиту, що були надані упродовж попередніх шести місяців. Ставка для таких наданих сум не змінюється до моменту їх погашення. Одновалютний кредит з фіксованою відсотковою ставкою в принципі складається з декількох суб-кредитів з фіксованою маржею за кількістю піврічних періодів (семестрів), у які здійснювалось надання кредиту.

Фіксована ставка базується на еквіваленті ставки LIBOR на дату фіксації ставки для валюти кредиту та спреду (надбавки), що компенсує ринковий ризик IBRD, пов’язаний з фінансуванням кредиту.

Протягом періоду дії позики позичальник має змогу змінити валюту позики як по сумам, що витрачені, так і по тим, що ще не витрачені, а також встановити, відмінити або повторно встановити фіксовану відсоткову ставку, а також встановити максимальну величину або коридор цієї ставки по сумам, що витрачені.

Комісійні по кредитах

Одноразовий комісійний збір:

1% суми кредиту підлягає сплаті у момент набуття ним чинності. Допускається сплата збору за рахунок коштів кредиту.

Комісія за резервування коштів:

По кредитах з фіксованою маржею - 0,85% у перші чотири роки, 0,75% у період що залишився.

По іншим кредитам – 0,75%.

По всім кредитам – може застосовуватись часткова пільга по комісійним зборам.

Терміни та дати погашення кредитів.

Дати платежів:

  • Платежі по обслуговуванню боргу підлягають сплаті 1-го та 15-го числа місяця через регулярні піврічні інтервали.

Термін погашення:

  • До 25 років включно, включаючи пільговий період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]