Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

55. Підписний (статутний) капітал Міжнародного Валютного Фонду (imf). Порядок його сплати.

Ресурси фонду формуються за рахунок статутного капіталу і накопичень.

Звичайні ресурси IMF складаються з:

  • внесків держав-членів, що здійснюються ними через механізм підписки у рахунок квот;

  • золотого запасу IMF;

  • резервних активів, що виражені у SDR.

Кожна держава-член IMF, вносить у так званий фонд об’єднаних ресурсів певну грошову суму, яка відповідає квоті країни у капіталі IMF. Квота, у свою чергу, залежить від розміру економіки країни, її частки у світовій торгівлі. Квота країни-члена визначає:

  • її максимальне фінансове зобов’язання перед IMF;

  • кількість голосів наданих для голосування;

  • є основою для доступу до фінансування з боку IMF. Наприклад, за кредитами “Stand-by” (стенд-бай) та “Extended Arrangements” (розширене фінансування) країна-учасниця може позичати до 100 % своєї квоти щорічно та 300 % в цілому. У разі необхідності обсяг кредитування може бути збільшений.

Кожна держава-учасниця IMF має повністю сплатити підписний капітал для набуття членства в цій організації. Форма сплати підписного капіталу є такою:

  • 25 % має бути сплачено у SDR або ринковій валюті (дол. США, євро, єна, англійський фунт стерлінгів;

  • Решта (75 %) – у національній валюті. Частина внеску у національній валюті, що не потрібна IMF для поточних операцій, здійснюється державою-членом у формі безвідсоткових зобов’язань (вони не обертаються на ринку), які мають бути сплачені за першою вимогою. Всі кошти у національній валюті, що передані IMF у рахунок підписки на капітал, знаходяться у центральних банках відповідних країн-членів (держав-емітентів).

56. Особливості видачі та погашення кредитів Міжнародного Валютного Фонду (imf).

При наданні кредитів МВФ має бути впевнений, що держави – позичальниці будуть спроможні погасити свої борги, забезпечуючи безперебійних кругообіг ресурсів МВФ.

МВФ розробив ряд кредитних інструментів для врахування особливостей держав – членів. Непільгові кредити надаються через 4 основні механізми фінансування:

домовленості «Стенд - бай» - призначені для регулювання короткострокових проблем платіжних балансів. Їхній термін зазвичай становить 12-18 місяців, а максимальний період – 3 роки. Також стягується базова ставка, а також додаткові збори, що залежать від рівня доступу держави-члена до ресурсів IMF: у розмірі 100 базисних пунктів для сум, що перевищують 200 % квоти, і 200 базисних пунктів – для сум, що перевищують 300 % квоти.

механізм розширеного кредитування - забезпечує більш довготривалу допомогу у проведенні структурних реформ, спрямованих на врегулювання платіжного балансу держави-члена. Очікувані строки погашення за цими позиками становлять 4-7 років, а обов’язкові строки погашення – 4-10 років. Умовою надання позик у межах механізму розширеного кредитування є: (а) прийняття державою-членом трирічної програми структурних перетворень, (б) надання щорічних докладних планів про політику на наступні 12 місяців.

механізм фінансування додаткових резервів - Ці позики є доступними лише як доповнення до звичайних кредитних домовленостей. Очікувані строки погашення за цим кредитуванням становлять до 2 років, а обов’язкове погашення має бути не пізніше 3 років. За надані кошти держава-боржник сплачує відсоток, який включає базову ставку та 300 базисних пунктів, з підвищенням до 500 базисних пунктів через 2 роки.

- механізм компенсаційного фінансування - Максимальний обсяг позик у межах цього механізму становить 45 % квоти для кожного з елементів позики. Очікувані строки погашення 2-4 роки, а обов’язкове погашення має бути упродовж 3-5 років. За користування цими коштами держава-позичальник сплачує лише базову ставку, додаткові збори не стягуються. Ці позики надають лише у випадку, якщо держава має вже домовленість «стенд-бай», або у разі, якщо стан платіжного балансу, не рахуючи дефіциту експортних надходжень або надзвичайних витрат на імпорт, є задовільним.

Держави з низькими доходами на душу населення можуть отримати від МВФ пільгові кредити, тобто кошти за пільговими відсотковими ставками. Пільгові кредити надаються через наступні механізми:

механізм фінансування програм з подолання бідності та сприяння економічному зростанню - Обсяг коштів, що можуть бути надані по цій лінії, становлять 140 % квоти, у виключних випадках – 185 % квоти. Очікування стосовно дострокового погашення відсутні, а обов’язкове погашення має бути упродовж 5-10 років. Умовою надання позик є наявність державної програми з подолання бідності.

- механізм фінансування для подолання зовнішніх шоків – тобто зміна цін на біржові товари, збої у торгівлі, обумовлені стихійними лихами та подіями у сусідніх країнах Ці позики надаються на строк від 1 до 2 років. Обсяг наданих коштів має не перевищувати 25 % квоти, сукупний ліміт – 50 %. Очікування щодо дострокового погашення відсутні, а обов’язкове погашення має бути упродовж 5-10 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]