Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

130. Принципам інвестиційної діяльності Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc).

Найвагомішою функцією МФК є фінансування проектів. Даний напрям діяльн має ряд специф ознак.

По-перше, сферою інвестування є приватний сектор, що уособлює усі сектори економіки — від туризму і телекомунікацій до сільського господарства та обробної промисловості. Останнім часом традиційна сфера операцій — обробна промисловість витісняється операціями на ринках капіталу, фінансуванням добувної промисловості, інфраструктури, сільського господарства. Значно зросла активність МФК у фінансовому секторі та секторі інфраструктури. Цей процес зумовлений як залученням приватних інвестицій у галузі які раніше перебували у власності держави, так і підвищенням міжнародної конкуренції за фінансові ресурси. Водночас саме ці сектори розглядаються як перспективні напрями розвитку фінансової діяльності МФК, які сприятимуть подальшій диверсифікації її інвестиційного портфеля.

По-друге, інвестування коштів МФК не вимагає урядових гарантій, що відгороджує приватні компанії від державного контролю.

По-третє, МФК встановлює жорсткі умови відбору проектів для фінансування. Так, перед інвестуванням з боку МФК проекти підлягають ретельному аналізу. МФК перевіряє техніко-економічне обґрунтування, потенційні ринки, структуру управління і технологію. Для отримання фінансування проект повинен відповідати двом основним умовам — він повинен бути корисним для країни і прибутковим для інвесторів.

По-четверте, МФК здійснює інвестиції на ринкових умовах, не конкуруючи з приватним капіталом, адже, кошти інвестуються МФК на реалізацію таких проектів, які б не одержали коштів з інших джерел.

По-п’яте, фінансування індивідуальних проектів коливається від 1 млн. до 100 млн.дол. Середня сума становить приблизно 14 млн.дол. Загалом портфель інвестицій корпорації дає їй можливість стати власником 35 % акціонерного капіталу компанії. Втім, МФК є пасивним інвестором. Вона ніколи не буває найбільшим власником акцій і не бере участі в управлінні фірмою. Свій пакет акцій МФК може продати лише на внутрішньому фондовому ринку країни-реципієнта.

131. Механізм фінансування міжнародними фінансовими організаціями малого та середнього бізнесу через фінансових посередників.

У багатьох країнах малий та середній бізнес є рушійною силою економічного зростання та створення робочих місць. Але безпосереднє їх фінансування з боку МФО пов’язане з великими трансакційними витратами, що обмежує можливості отримання ними необхідного фінансування. Тому МФО працюють з місцевими або спеціалізованими фінансовими установами, щоб за допомогою їх посередництва фінансувати малий та середній бізнес.

Фінансування малого та середнього бізнесу з боку МФО може зокрема здійснюв наступним чином:

1. відкриття кредитних ліній банкам для кредитування та випуску нових акцій місцевих компаній. Такі вкладення дозволяють банкам забезпечувати своїх корпоративних клієнтів оборотними коштами і надавати їм інвестиційне фінансування;

2. вкладання коштів з боку МФО у фонди пайового розміщення коштів та інвестицій, що дозволяє спрямувати потоки коштів в компанії, цінні папери яких не котируються на біржах і які самі по собі навряд чи можуть привернути увагу крупних інвесторів;

3. МФО активно сприяють розвитку лізингу в різних країнах світу. Адже, лізингові компанії відіграють важливу роль у розвитку малих та середніх підприємств, оскільки останні, як правило, беруть основні засоби у лізинг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]