Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

88. Діяльність Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (ibrd) в Україні. Обсяг та структура кредитного портфелю в Україні.

Портфель проектів, що реалізуються спільно з МБРР в Україні складається з системних та інвестиційних проектів. На початок 2010 року загальна сума кредитних коштів (кумулятивна сума наростаючим підсумком з 1993 року) по усіх проектах МБРР на території України склала понад 7 млрд. дол. США. Значна доля цих коштів, майже 90% від зазначеної суми, були коштами позик на структурну перебудову. Реалізація проектів структурної перебудови, які підтримуються МБРР, є основним інструментом реалізації Стратегії допомоги Світового банку Україні та має на меті розбудову ринкової інфраструктури країни, що включає також реформування фінансового сектора та подальший розвиток банківської системи.

Впровадження проектів МБРР допомагає реформувати податкову службу, систему освіти, активізувати роботу, підвищити якість та доступність соціальних послуг, сприяти розвитку села шляхом закладення правових та інституціональних основ для забезпечення захисту прав власності на землю, іпотеки, оренди та торгівлі землею, а також сприяти удосконаленню системи управління державними фінансовими активами, системи державної статистики та здійсненню експортних операцій. Крім того, розпочато роботу щодо налагодження безперебійного енергозабезпечення споживачів шляхом реабілітації гідроелектростанцій та електричних мереж, поліпшено надання послуг водопостачання для жителів ряду міст України.

Станом на січень 2010 року проектний портфель МБРР розподілено наступним чином: транспорт (28%), енергетика та енергозбереження (21%), фінансовий сектор (3%), розвиток державного сектору (2%), агропромисловий комплекс (2%), муніципальна інфраструктура (6%), соціально-гуманітарний сектор (4%), підтримка структурних реформ (10%), газотранспортний сектор (10%), реабілітація фінансового сектору та фінансування бюджету (14%).

3 лютого 2009 року підписано кредитну угоду між Урядом України та Світовим банком стосовно надання Додаткового фінансування на Проект реабілітації гідроелектростанцій в Україні у сумі 60 млн. дол. США.

У 2008 році портфель проектів МБРР, які знаходяться на всіх стадіях проектного циклу (ініціювання, підготовки та реалізації) сягнув майже 3,5 млрд. доларів США. Так, в активній фазі реалізації знаходилося 9 інвестиційних проектів, сума позик МБРР з яких складає 817,517 млн.доларів США, а також 1 системний проект «Друга позика на політику розвитку».

Позики Світового Банку для України вигідніші, ніж позики з інших джерел, оскільки умови надання ним кредиту більш сприятливі. За класифікацією СБ Україна належить до III категорії країн (рівень доходів нижче середнього), тому термін погашення кредитів продовжується до 20 років з пільговим періодом 5 років. Відсотки за кредит сплачуються за плаваючою ставкою і становлять близько 6,5% річних.

За рахунок Світового Банку в Україні реалізується 16 проектів на загальну суму 2895 млн. доларів та 15 млн. євро. Розподіл фінансування по окремих проектах таких:

-реабілітаційна позика (500 млн. дол.);інституційна позика (27 млн. дол.);проект реабілітації гідроенергетики (114 млн. дол.);проект із розробки насінництва (32 млн. дол.);експериментальний проект у вугільній галузі (16 млн. дол.);проект розвитку підприємств (310 млн. дол.);проект структурної перебудови вугільної галузі (300 млн. дол.);-проект "Морський старт" (100 млн. дол.);-проект структурної перебудови сільського господарства (300 млн. дол.);-проект розвитку підприємств, II етап (300 млн. дол.);-проект розвитку експорту (60 млн. дол. та 15 млн. марок);

-проект розвитку ринку електроенергії (317 млн. дол.);-проект підтримки соціального захисту (2,6 млн. дол); -проект структурної перебудови фінансового сектора (300 млн. дол);-проект реабілітації та розширення теплопостачання м. Києва (200 млн. дол.);-розвиток системи казначейства (16, 4 млн. дол.).

Крім того, також реалізується один гарантійний проект на суму 100 млн. дол. США. На стадії ініціювання знаходяться 3 проекти (на суму 462, 58 млн. дол. США).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]