Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

121. Членство України у міжнародних фінансових організаціях: назвіть ці організації; перспективи участі України у міжнародних фінансових організаціях.

Україна приєдналась до (МВФ, МБРР, МФК, МАР, БАГІ) - згідно з законом України від 03.06.92, ЄБРР(13 серпня 1992), ЧБТР(17.06.97), ЄІБ, ПІБ(північний інвестиційний банк). Подальший розвиток співробітництва з МФО ґрунтуватиметься на таких принципах:

- посилення ролі Української Сторони в процесі підготовки та реалізації проектів, зокрема на стадії їх ініціювання та під час залучення міжнародної технічної допомоги;

- підвищення якості комплексної експертизи проектних пропозицій;

- концентрація фінансових, технічних і консультативних ресурсів на пріоритетних напрямах проведення економічних та соціальних реформ;

- "оздоровлення" проектного портфеля Світового банку шляхом реструктуризації у найкоротший строк проектів, щодо реалізації яких виникли проблеми;

- збільшення частки самоокупних інвестиційних проектів у кредитних портфелях МФО;

- максимальне використання можливостей МФО, зокрема МФК, БАГІ, ЄБРР та ЧБТР, з метою розширення співробітництва з приватним сектором економіки;

- мінімізація нових державних запозичень для реалізації інституціональних проектів, крім тих, що пов'язані з безпекою життя людини, охороною здоров'я та освітою.

Співробітництво з МБРР здійснюватиметься у напрямі розроблення ефективних програм і проектів, реалізація яких сприятиме економічному зростанню України; залучення консультаційної допомоги для розв'язання завдань структурних реформ, підвищення конкурентоспроможності нац економіки та її секторів.

Залучатимуться інвестиції МФК для забезпечення розвитку інфраструктури, зокрема муніципальної та портової, будівництва, агропромислового комплексу, сфери роздрібної торгівлі та надання послуг, виробництва транспортного обладнання і сфери телекомунікацій.

Планується активізувати співробітництво з БАГІ шляхом надання іноземним інвесторам в Україні, гарантій від некомерційних ризиків та створення організаційно-технічних умов, сприятливих для інвестування.

Подальше співробітництво з ЄБРР передбачає збільшення обсягів фінансових ресурсів, що надаються як державному, так і приватному сектору економіки. Пріоритетним напрямом - кредитування малих та середніх підприємств.

Ресурси ЧБТР залучатимуться насамперед для забезпечення:

- виробництва товарів та надання послуг;

- розвитку транспортної інфраструктури;

- видобування природних корисних копалин;

- розвитку сфери телекомунікацій;

- розвитку фінансового сектору.

Співробітництво з ЄІБ здійснюватиметься з метою залучення довгострокових фінансових ресурсів для реалізації проектів у сфері міської та транспортної інфраструктури, енергетики, охорони навколишнього природного середовища, телекомунікацій, малого та середнього бізнесу тощо.

У рамках співробітництва з іншими МФО розвиватиметься співробітництво з Північним інвестиційним банком, зокрема шляхом довгострокового проектного інвестиційного кредитування під державні гарантії. Водночас можливе залучення ресурсів для розвитку приватного сектору економіки без надання державних гарантій.

Проводитиметься робота з:

- набуття членства у Азіатсько-Тихоокеанському банку, отримання інвестиційних ресурсів для розвитку транспорту, телекомунікацій, енергетичного, фінансового секторів, промисловості та зовнішньої торгівлі;

- створення Балто-Чорноморсько-Каспійського банку розвитку, який може стати інструментом довгострокового фінансування інфраструктурних проектів у регіонах України.

Україна є також потенційним кандидатом до таких организацій:

  • Центральноєвропейська асоціація вільної торгівлі (CEFTA)

  • Організація Північноатлантичного договору (НАТО)

  • Європейський Союз

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]