Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

69. Група Світового Банку: організації-учасниці та соціально-економічна сутність діяльності Групи.

Світовий банк (The World Bank), заснований в 1944 році, є однієї з найбільших у світі організацій, що надають допомогу, що має на меті забезпечення розвитку. Основна увага приділяється наданню допомоги найбіднішим групам населення й найбідніших країн, однак всім своїм клієнтам Банк указує на необхідність вживання наступних заходів:

♦ інвестування в розвиток людських ресурсів, зокрема шляхом удосконалювання систем охорони здоров'я й утворення;

♦ концентрація зусиль на соціальному розвитку, залученні широких верств населення до рішення проблем розвитку, удосконалюванні методів керування й нарощуванні інституціонального потенціалу як основних факторах зниження рівня бідності;

♦ зміцнення здатності урядів надавати якісні послуги, забезпечення ефективності й прозорості їхньої діяльності;

♦ охорона навколишнього середовища;

♦ підтримка й стимулювання розвитку приватного підприємництва;

♦ підтримка реформ, спрямованих на макроекономічну стабілізацію, що забезпечує умови для інвестицій і довгострокового планування.

До Групи Світового банку входять:

1) Міжнародний банк реконструкції та розвитку - МБРР був створений у 1944 p. Місце розташування - м. Вашингтон. До числа учасників банку входить 185 країн світу, в тому числі й Україна (ввійшла в 1992 році.). Він надає допомогу країнам з середнім рівнем доходу. Більшість своїх коштів МБРР одержує шляхом продажу облігацій на міжнародних ринках капіталу.

2) Міжнародна асоціація розвитку — MAP була створена у 1960 p. Місце знаходження – Вашингтон.

Діяльність МАР спрямована, головним чином, на допомо­гу країнам, що розвиваються, через заохочення розвитку при­ватного сектора, мобілізації внутрішніх і зовнішніх джерел капіталу.

3) Міжнародна фінансова корпорація - МФК була створена у 1956 p. Штаб – квартира її знаходиться в м. Вашингтон. Нараховує 179 членів, серед них – Укр (з 1993р.).

Головна мета МФК- сприяння економічному зростанню країн, що розв, через заохочення приватного підприємництва у виробничому секторі.

МФК, як правило, кредитує тільки високорентабельні підприємства в нових індустріальних країнах. Менш розвинутим країнам важче одержати кредит через високу кредитну ставку, яка вища від пересічних ставок на основних ринках позичкових капіталів.

4) Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій — БАГІ було створене у 1988 p. Місцезнаходження – Вашингтон. Нараховує 173 членів. Україна стала членом БАГІ з 1995 року.

Заохочує іноземні інвестиції шляхом надання гарантій іноземним інвесторам на покриття збитків, спричинених некомерц-ми ризиками у країнах, що розв.

5) Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів — Головна мета – сприяти притоку іноземних капіталів шляхом створення умов для примирення й урегулювання спорів між урядами й іноземними інвесторами. МЦУІС не є кредитною організацією в прямому розумінні слова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]