Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

102. Технічна допомога Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc) країнам-членам. Її сутність та напрямки.

Одними з видів діяльності IFC є надання технічної допомоги (консультативних послуг) приватним компаніям, особливо тим, з якими IFC має інвестиційні проекти, а також надання консультативної допомоги урядам держав-членів.

Технічна допомога доповнює інвестиційні операції IFC та відіграє ключову роль на ринках, де тільки починають зароджуватися умови для інвестування. По всіх проектах технічної допомоги IFC бере на себе здійснення загального менеджменту.

Джерелами фінансування технічної допомоги IFC є такі: (а) кошти держав-донорів, які одночасно є членами IFC, (б) кошти самої IFC у частині її нерозподіленого прибутку, (в) внески самих клієнтів.

Для того, щоб розвивати ринкові відносини в країнах, що розвиваються, та в країнах з перехідною економікою, частина послуг у межах технічної допомоги IFC здійснюється на оплатній основі. Тобто клієнти мають частково оплачувати ці послуги, при цьому величина оплати є досить прийнятною.

IFC встановила порядок ціноутворення на свої консультативні послуги, керуючись двома принципами: по-перше, всім клієнтам варто в міру можливостей робити певні внески, що демонструє їхню зацікавленість у послугах; по-друге, обсяг витрат на послуги з технічної допомоги має залежати від їхнього характеру, тобто від того, чи сприяють вони створенню суспільних благ, що приносять користь не тільки окремому клієнту, але й широкому загалу.

Технічна допомога може здійснюватися зокрема за такими напрямами:

  • допомоги у розробленні проектів нормативних документів;

  • консультації з питань виробничо-комерційної діяльності приватним підприємствам (особливо представникам малого та середнього бізнесу);

  • сприяння процесам «цивілізованої» приватизації, що є запорукою формування ефективного ринкового середовища;

  • сприяння розвитку культури корпоративного управління на підприємствах;

  • створення сприятливих умов для діяльності комерційних підприємств (наприклад, розвиток фінансового сектора в країні, розвиток ринку лізингу, факторингу, розвиток сільськогосподарського бізнесу тощо).

IFC надає технічну допомогу за п’ятьма тематичними бізнес-лініями, що відповідають її стратегії:

  1. створення сприятливого середовища для підприємництва,

  2. розширення доступу до фінансування,

  3. консультування приватних компаній щодо ведення бізнесу,

  4. забезпечення екологічної та соціальної стійкості,

  5. розвиток інфраструктури.

2008 фінансового року IFC надавала технічну допомогу у 97 державах-членах. Загальна сума її витрат пов’язаних з технічною допомогою у цьому році становила 152 млн дол. США. Найбільший обсяг консультаційних послуг було надано у двох регіонах: 28 % - Африка на південь від Сахари; 20 % - Європа та Центральна Азія.

Пріоритетними напрямами технічної допомоги 2008 фінансового року були: консультування приватних компаній щодо ведення бізнесу та розширення доступу до фінансування, на які було витрачено 27 та 25 % відповідно від всіх витрат на технічну допомогу IFC.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]