Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

8. Роль мфо у розвитку ринків фінансових послуг країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою

МФО відіграють дедалі більшу роль у міжнар ек відносинах. Це пояснюється тим, що саме через канали цих організацій проходить значна частка світових інвестицій, купівля та продаж валюти для фінансування експорту й імпорту. Особливо важливою є діяльність цих організацій для країн, що здійснюють перехід до ринкових відносин і готові використати як управлінський досвід МФО, так і власні реальні можливості.

Однією з задекларованих цілей МФО є заохочення інвестування країн-членів в інші країни, особливо в такі, що розвиваються. Проте соціально-політична нестабільність в деяких регіонах робить інвестування там ризикованим.

Роль МФО полягає у сприянні стабільному економічному зростанню країн-членів, допомозі в реконструкції господарства країн, що розвиваються, заохочення розвитку фінансового сектора (у тому числі і ринку фін послуг), заохочення іноземного інвестування. Також МФО надають допомогу країнам у зміцненні й підтримці основних умов, які необхідні для ринку фін послуг і підтримки їх на належному рівні. Функції МФО спрямовані також безпосередньо або опосередковано на розвиток мережі інфраструктурних об'єктів ринку фін послуг в цілому та окремих регіонів зокрема, що забезпечує ефективне функціонування наднаціонального виробництва.

МФО розвивають національні фінансові ринки фінансових послуг шляхом їх інституційної розбудови та використання інноваційних фінансових продуктів. Значна їхня увага приділена зміцненню та диверсифікації фінансового сектору – банкам, лізинговим та іпотечним компаніям у країнах, що розвиваються. Зокрема,іІнвестиції ЄБРР у акціонерний капітал приватних банків зумовлені таким напрямом його діяльності, як підтримка розвитку конкурентоспроможності сфери фінансових послуг.

Надання гарантій має не менш важливе значення, адже це також сприяє більшому притоку іноземних інвестицій, а відтак і розбудові цього ринку. Зокрема, БАГІ сприяє збільшенню притоку інвестицій у країни, що розвиваються, через надання гарантій, включно страхування, по некомерційним ризикам

МФО також можуть виконувати роль посередників для сприяння залучення інвестицій. Таким чином МФО сприяють збільшенню частки прямих іноземних інвестицій, що пов'язано з переміщенням виробництва з розвинених держав у країни, що розвиваються, а також зростанню значимості руху капіталу між ринками, що розвиваються.

У розвитку країнах, що розвив та з перехідною економікою, важливе значення має також послуги консультування з боку МФО та надання технічної допомоги.

9. Роль мфо у залученні іноземних інвестицій в країни що розвиваються та країни з перехідною економікою

Однією з задекларованих цілей МФО є заохочення інвестування країн-членів в інші країни, особливо в такі, що розвиваються

Зокрема, МБРР не лише надає позики та кредити, а й заохочує іноземне інвестування через надання гарантій або участі в позиках та інших інвестиціях приватних кредиторів.

Головна мета БАГІ - стимулювати прямі зарубіжні інвестиції в країни, що розвиваються, шляхом страхування ризиків некомерційного характеру. Головна функція - надавати страхові гарантії іноземним інвесторам від некомерційних ризиків Гарантії БАГІ сприяють пом’якшенню некомерційних ризиків для інвестицій, заохоченню кредиторів та інвесторів до інвестування у країни, що розвиваються, та країни з перехідною економікою та до ін’єкцій вкрай потрібної ліквідності у фінансові ринки цих країн.

МФК безпосередньо здійснює інвестиції в акціонерний капітал приватних підприємств. Такі інвестиції мають прибутково орієнтований характер. Взагалі МФК була піонером у залученні прямих іноземних інвестицій в країни, що розвиваються. У 1981 році саме IFC ввела у економічний лексикон термін «ринки, що формуються”

Інвестиції ЄБРР у акціонерний капітал приватних банків зумовлені таким напрямом його діяльності, як підтримка розвитку конкурентоспроможності сфери фінансових послуг.

МФО також можуть виконувати роль посередників для сприяння залучення інвестицій. Таким чином МФО сприяють збільшенню частки прямих іноземних інвестицій, що пов'язано з переміщенням виробництва з розвинених держав у країни, що розвиваються, а також зростанню значимості руху капіталу між ринками, що розвиваються.

У розвитку фін ринків і країнах, що розвив та з перехідною економікою, важливе значення має також консультування з боку МФО та надання технічної допомоги.

Завдяки інформаційному забезпеченню МФО робить молоді ринки більш прозорими і таким чином відкритими для іноземних інвесторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]