Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

103. Діяльність Міжнародної Фінансової Корпорації (ifc) в Україні. Структура її інвестиційного проекту в Україні.

МФК розпочала свою діяльність в Україні у 1993 році, ініціювавши консультативні проекти у сфері приватизації та земельної реформи. Впроваджені за підтримки урядів Канади, Японії, Норвегії, Швеції, Великої Британії та США, ці проекти допомогли створити основу приватного сектору. Зокрема, вже до кінця 90-х років завдяки приватизації в Україні з’явилися понад 60 тисяч приватних підприємств і майже 700 тисяч нових робочих місць. МФК також допомогла уряду України розробити і прийняти перший земельний кодекс, що запровадив право приватної власності на землю.

В Україні МФК збільшила обсяги фінансування від 50 млн. дол. США у 2004 фінансовому році до 307 млн. дол. США у 2008 фінансовому році. Станом на 30 червня 2009 року МФК інвестувала близько 1,2 млрд. дол. США з власних коштів у 48 проектів в агробізнесі, фінансовому секторі, енергетиці, інфраструктурі, індустрії будівельних матеріалів, а також у сфері роздрібної торгівлі та обслуговування. Зокрема, у 2009 фінансовому році (1 липня 2008 року - 30 червня 2009 року) МФК інвестувала 192 млн. дол. США в Україні.

Консультативна діяльність залишається важливою невід’ємною складовою стратегії МФК в Україні. Програми МФК також сфокусовані на пріоритетні сектори економіки та зорієнтовані на те, щоб посилити зацікавлення партнерів МФК у пакеті консультативних послуг, які вони отримують. Консультативні програми МФК спрямовані на удосконалення умов для ведення бізнесу в Україні, зміцнення фінансових інституцій та запровадження нових фінансових продуктів, а також посилення конкурентноздатності провідних виробників у ключових галузях економіки.

Пропонуючи інвестиції та консультативну підтримку, МФК співпрацює з партнерами у ключових секторах економіки, здатних забезпечити сталий розвиток. Стратегічними галузями є, зокрема: агро бізнес; інфраструктура; енергоефективність/екологічно чисте виробництво; фінансовий сектор.

МФК продовжує шукати можливості для співпраці з компаніями у цих секторах економіки, щоб досягти максимального довготривалого впливу на економічне зростання в Україні. Україна займає 12-те місце у портфелі МФК за обсягом інвестицій. Україна залишається пріоритетною країною для МФК щодо фінансування та впровадження консультативних програм.

Структура портфелю IFC по фінансуванню підприємств в Україні є наступною: 39% - фінансовий сектор України. 37% - фінансування підприємств переробної промисловості. 7% - підприємства сільського господарства. 6% - логістика та складське господарство. 10% - добувна (вугільна) промисловість. 1% - інвестування у фонди та інші інвестиційні механізми.

104. Соціально-економічна сутність діяльності Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ebrd). Мета та завдання його діяльності.

ЄБРР є регіональним міжнародним банком, що розпочав свою діяльність у 1991 р. Банк було створено зі спеціальною метою - сприяти переходу до відкритої економіки, орієнтованої на ринок, та розвитку приватної підприємницької діяльності у країнах Центральної і Східної Європи та країнах-колишніх республіках СРСР. Відповідно до Угоди про створення ЄБРР він діє тільки в тих країнах, які дотримуються принципів багатопартійної демократії, плюралізму і ринкової економіки і запроваджують їх у життя. Дотримання цих принципів ретельно контролюється Банком.

Головною особливістю ЄБРР, що відрізняє його від інших банків розвитку, є підтримка ним саме приватної підприємницької ініціативи. У цьому положенні виявляється сутність діяльності ЄБРР, яка проголошує, що не менше 60% загального обсягу фінансування Банку повинно спрямовуватися до приватного сектора. У 1997 р. зобов'язання у цьому секторі становили 76% за обсягами і 86% за кількістю від загального обсягу фінансування ЄБРР.

Основні цілі ЄБРР:

  • сприяти економічному розвитку і реконструкції країн Центральної і Східної Європи (ЦСЄ), які заявили про свою прихильність демократичним принципам;

  • надавати допомогу країнам ЦСЄ в модернізації вироб­ничої бази, в організації конкурентноспроможної підприємницької діяльності в приватному секторі;

  • сприяти в залученні інвестицій у виробництво, сферу послуг і фінансовий сектор;

  • стимулювати великі економічно обґрунтовані проекти;

  • надавати технічну допомогу в реалізації проектів;

  • сприяти формуванню ринку капіталів;

  • сприяти у вирішенні екологічних проблем.

Завданнями ЄБРР, що визначають пріоритети його діяльності, є:

- зміцнення фінансового сектору;

- сприяння виникненню та розвитку дрібних та середніх підприємств;

- допомога у галузі інфраструктури;

- підтримка структурної перебудови великих підприємств;

- створення сприятливого інвестиційного клімату;

- залучення прямих іноземних інвестицій та заохочення спільного фінансування проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]