Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник художня культура 10 клас.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать
  1. Українська скульптура початку хх ст.

Скульптура України початку ХХ ст. переважно розвивається в межах реалістичного напряму. У першому десятилітті ХХ ст. розпочав творчих шлях один з найцікавіших українських скульпторів Іван Кавалерідзе (1887-1978) – людина великого обдарування і надзвичайно широкого творчого діапазону. І. Кавалерідзе був не лише скульптором, а й кінорежисером і драматургом. Він успішно працював в жанрі портрета та монументальної скульптури. Першим значним твором скульптора став пам’ятник княгині Ользі у Києві, зруйнований у 1923 році (нещодавно його було відновлено). Для раннього періоду творчості майстра характерна класична манера виконання та пошуки чіткої, лаконічної і виразної художньої форми. Надзвичайно плідними у творчій біографії митця були 20-ті роки. У цей період він створив пам’ятники Т. Шевченку в Полтаві та Сумах, Г. Сковороді у Лохвиці, Артему у містах Артемівську та Слов’яногорську. Скульптор сміливо експериментував, був активним учасником українського мистецького авангарду, захоплювався таким модерністським напрямом, як кубізм.

Олександр Архипенко (1887-1964) став основоположником кубізму в скульптурі. Творчість цього митця має всесвітнє значення. Він створив понад тисячу скульптур, чимало з яких виходять за стилістичні межі кубізму. Широковідомі твори видатного скульптора – «Мати й дитина», «Карусель П’єро», «Білий торс», «Мадонна», портрети Т. Шевченка, І. Франка та ін.

О. Архипенко запровадив у мистецтві скульптури багато новацій, які досі використовують скульптори вського світу. Він винайшов рухому скульптуру, що складалася з різноманітних елементів, став використовувати колір, розширив пластичні можливості скульптури введенням наскрізних отворів та увігнутих поверхонь. Творах майстра притаманні бездоганне відчуття форми, виразність силуетів, вишуканість і гармонія.

О. Архипенко – одна з найвагоміших постатей у мистецтві української діаспори.

Література:

  1. сеев Ю. С. Стили в архитектуре Украины. – К.: Будивэльнык, 1989. –

  2. Історія українського мистецтва. В 6 т. Т. 4. Кн. 2: Мистецтво другої половини XIX-XX ст. – К., 1970.

  3. Історія української архітектури / За ред. В. Тимофієнка. – К.: Техніка, 2003.

  4. Історія української культури. У 5 т. Т. 4. Кн. 2: Українська культура другої половини 19 ст. – К.: Наук. думка, 2005.

  5. Крававич Д.П. Українське мистецтво. У 3 ч. Ч. 3. / Д.П. Крвавич,

В. А. Овсійчук, С. О. Черепанова. – Л.: Світ, 2005.

  1. Лобановський Б. Б. Українське мистецтво другої половини XIX-початку XX ст. / Б.Б. Лобановський, П. І. Говдя. – К.: Мистец., 1989.– (Нариси з історії укр. мистецтва).

  2. Мистецтво України: Біограф. довідник / За ред. А. Кудрицького. – К.: Укр. енцикл., 1997. – 700 с.

  3. Мистецтво України: Енцикл. / Редкол.: А. В. Кудрицький та ін. – К.: Укр. енцикл., 1995. – Т. 1.

  4. Нариси історії архітектури Української РСР: (Дожовтневий нарис) / Редкол.: В. Г. Заболотний та ін. – К.: Держбудвидав УРСР, 1957.

  5. Пам’ятки архітектури та містобудування України: Довідник Державного реєстру національного культурного надбання / За ред.

А. П. Мардера, В. В. Печерського. – К.: Техінка, 2000.

  1. Тимофієнко В. І. Енциклопедія архітектурної спадщини України: Темат. словник. – К.: УАА, 1995.

  2. Трегубова Т. О. Львів: Архітектурно-історичний нарис /

Т. О. Трегубова, Р. М. Мак. – К.: Будівельник, 1989.

  1. Художня культура України. Навч. посіб. / Л. М. Масол,

С. А. Ничкало, Г. І. Веселовська, О. І. Онищенко; За заг. ред. Л. М. Масол. – Х.: Вид-во «Ранок», 2010.