Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник художня культура 10 клас.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Тема 1. Образотворче мистецтво XVII-XVIII ст.

Урок 9. Барокова скульптура та іконостасне різьблення

  1. Еволюція іконостасного різьблення в другій половині XVII — XVIII ст.

В період бароко сформувався український багатоярусний іконостас, який налічував до дев’яти ярусів. Оформлення іконостасів різьбленням набуває великого поширення з кінця XVII до середини XVIIІ ст. Про це свідчать пам’ятки Києва та Лівобережжя, в яких яскраво відбилася еволюція старих схем. Іконостаси збільшуються за розміром (яруси виростають вгору і в ширину), в одній будівлі їх буває кілька, змінюється взаємовідношення між конструкцією та оздобою. Іконостас певною мірою перетворюється на суто декоративну композицію, яка захоплювала розмірами, багатством оформлення й витонченістю виконання. Посилення декоративності іконостаса виявилося насамперед у висуненні на перший план різьблення, якому підпорядковували архітектуру і деякою мірою живопис. Так поступово, від старого типу іконостасу з чіткою конструктивною схемою і виразним розмежуванням усіх елементів через послідовне збільшення ролі скульптури аж до повного її панування над конструкцією відбувався процес стирання меж між конструктивними і декоративними елементами іконостаса.

У другій половині XVII ст. стилістичні форми бароко вносять зміни в конструкцію та декорацію іконостасів. На межі XVII — XVIIІ ст. архітектурний образ іконостасу набуває барокових форм за рахунок фронтонів, волют (спіралеподібні елементи), пишної орнаментики (Богородчанський іконостас з Манявського скиту). У 30-х рр. XVIIІ ст. іконостас перетворюється на динамічну композицію з вигнутими ярусами, глибоким ажурним позолоченим різьбленням (іконостас Преображенської церкви у Великих Сорочинцах). Поряд з традиційним мотивом виноградної лози, в іконостасному різьбленні з’являються тваринні мотиви (лев, дельфін, геральдичний орел), людська фігура у формі т.зв. «Ієсеєвого дерева». В царських вратах барокових іконостасів різьблення домінує над живописом. В середині XVIIІ ст. підвищується динамічність та пластичність різьблення, нарощується висота рельєфу. В другій половині XVIIІ ст. в іконостасному різьбленні з’являються рокайльні мотиви (Іконостас Андріївської церкви у Києві).

  1. Барокова скульптура Києва та Лівобережжя

Оскільки східне християнство забороняє використання пластики в оформленні культових будівель, кругла скульптура в період бароко не отримала значного поширення в Києві та на Лівобережжі. Проте на Київщині великого розвитку набула техніка металопластики (мідь, карбована на смолі). Найчастіше її застосовували для оздоблення царських врат іконостасів, на яких викарбовували людські постаті. Зразком можуть бути царські врата іконостаса Софійського собору в Києві, які створили київські цехові майстри П. Волох, Ф. Таран, І. Завадовський.

Вищим досягненням київської монументальної металопластики були статуї на фасадах Київської ратуші й церкви Михайлівського Золотоверхого монастиря. Скульптура на вежі ратуші (1697) зображує архангела Михаїла з опущеними крилами, що стоїть на змієві та встромлює списа йому в пащу. Групу викарбовано з двох мідних листів, обрізаних по контурах постаті архангела і змія, і багато орнаментовано пишними квітами та арабесками. Обличчя й руки архангела пофарбовано в колір людського тіла, зброю й держала в лівій руці посріблено, на ногах є сліди позолоти; змій темно-червоного кольору. Композицію орнаменту цілком запозичено з карбованих шат українських ікон XVI — XVIIІ ст. Близькою до цієї групи є статуя з Михайлівського Золотоверхого монастиря. Порівняно зі скульптурою архангела Михаїла на ратуші, вона довершеніша за своїм художнім виконанням, трохи інакша за композицією, динамічніша — архангел немовби злітає з піднятими крилами й мечем.

Розвиток скульптури в Києві та на Лівобережній Україні у XVIIІ ст. пов'язаний з діяльністю майстрів Івана Равича та Сисоя Шалматова. Для оформлення київської ратуші І. Равич створив серію мідних рельєфів, з яких зберігся лише один — із зображенням Петра І на коні. В статуї вершника є рух і разом з тим урівноважений спокій, зовнішній блиск і героїка. Рельєф готували до приїзду Петра І до Києва. Серед творів Равича, виконаних із срібла, заслуговує на увагу монументальна дарохранительниця для Флорівського монастиря в Києві, оздоблена скульптурними статуетками-алегоріями, що розповідають про діяльність церкви, та сюжетними рельєфами. Дарохранительниця схожа на двоярусний храм, перекритий куполом, що увінчаний мініатюрною фігурою проповідника.

Відомий скульптор і різьбяр на дереві Сисой Шалматов працював у галузі вівтарної пластики, зокрема створював круглу скульптуру. Шалматов є автором іконостаса для собору Мгарського монастиря поблизу Лубен, який завершувала оригінальна скульптурна група з чотирьох фігур на тему біблійної легенди про створення світу. Він виконав чотириярусний іконостас церкви Покрови в Ромнах, у третьому ярусі якого на кронштейнах встановлено статуї Захарії, Аарона та Іоанна Хрестителя, в картуші над царськими вратами розміщено барельєф із зображенням міської фортеці — з стінами, баштами й собором, а трохи нижче — сцену «Благовіщення». Завершує іконостас постать Саваофа. В композицію іконостаса новозбудованого міського собору в Полтаві Шалматов увів круглу скульптуру і барельєфи. Кращими творами скульптора вважають статуї євангелістів для уніатського храму в селі Чоповичах на Київщині. Ці скульптури близькі до західних барокових взірців, позначені динамікою та експресією, однак в цілому форми тіла, рух, жести надто узагальнені та важкуваті. В образах євангелістів, їхніх обличчях, позах і жестах багато пафосу. Від групи євангелістів відрізняється статуя ангела в сцені причастя; тут майстер явно відступає від релігійних канонів. Відчувається, що автор добре знав анатомічну будову людського тіл, прагнув до психологічної характеристики образу.