Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник художня культура 10 клас.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать
  1. Мистецтво барокового іконопису

В добу бароко мистецтво іконопису переживає період розквіту на Сході та Заході України. Особливості українського іконопису другої половини XVІІ-XVІІІ ст.:

  1. Крім темперної, в іконописі застосовують і олійну техніку;

  2. Художники оволоділи реалістичними засобами зображення людини (об’ємність постаті, точно визначені пропорції, форма тіла, життєві риси обличчя), перспективою, краєвидом;

  3. Надзвичайна насиченість кольорів та використання соковитих барокових орнаментів;

  4. Обов’язкова приналежність барокової ікони — гравіроване, позолочене або посріблене тло (рослинна орнаментика);

Іконопис Києва та Лівобережжя в період бароко переживає надзвичайний розквіт. У зв’язку з розвитком портретного жанру в іконах Лівобережжя з’являються численні постаті замовників та виникає своєрідний піджанр „іконо-портрет”, який поєднує традиційну іконографію з декоративно-площинною фігурою донатора, сповненого гордовитого козацького самоутвердження („Розп’яття з портретом Леонтія Свічки”).В І половині XVIII ст. популярні ікони типу „Покрова Богородиці”, в яких дія часто відбувається в інтер’єрі церкви та тлі пишних барокових іконостасів.

Характерні риси козацьких «Покров»:

1. багатоперсонажність;

2. введення постатей некорпорованих персонажів (групові портрети замовників, які не передбачені традиційною іконографією);

3. зближення «святих» і «не святих»;

4. формальні риси барокових ікон (рух, напруження, контраст).

Барокові ікони „Покрови” втілюють громадські прагнення і важливі суспільно-політичні події часу („Покрова з Сулимівки”, „Покрова з церкви в Дашках”).

Зріле бароко в іконописі Лівобережжя представлене пам’ятниками Київської школи (іконостаси Преображенської церкви у Великих Сорочинцах, Троїцької надбрамної церкви Києво-Печерської лаври, Вознесенської церкви в Березні). В них виявляються всі барокові ознаки, характерні для українського іконопису — концептуальність задуму, реалістичні засоби зображення, пафос і патетика, декоративність, що підкреслюється безліччю орнаментів на іконах, костюмах персонажів, при їх умовному площинному трактуванні. Рококо в іконописі Лівобережжя проявилося опосередковано, у прагненні до аристократичної вишуканості і рафінованості форм (парні зображення мучениць з Конотопа; Анастасія і Уляна, Варвара і Катерина).

З другої половини XVIII ст. панівна течія в іконописі Лівобережжя — класицизм, пов’язаний з російським живописом та діяльністю ПАМ. Зникають золоті фони, барвистий декоративний стрій живопису. Риси нового стилю: строгий, досконалий малюнок; скупий, стриманий, умовний коричнюватий колорит (іконостаси Козелецького та Почепського соборів).

В Західній Україні з другої половини XVIII ст. Львів втрачає роль головного художнього центру. Новий центр формується у невеличкому місті Жовква — резиденції короля Я. Собеського, де виникає жовківська школа різьби на дереві та малярства. Найвизначніші представники школи — Іван Руткович, Йов Кондзелевич. Жовква — продукт ренесансних містобудівних ідей (сучасний Нестеров побл. Львова). Для розвитку і процвітання в Жовкві були кращі умови, ніж у Львові (надгробки, замкові колекції, музика, театр, нові художні явища, свята, зустрічі послів, королівські заручини). Часи королювання Я. Собеського — це період пожвавлення художнього життя. Тут працюють місцеві та запрошені майстри (деякі з європейською освітою), зібрана колекція мистецтва в замку (картини, гравюри), розвивається різьба на дереві (іконостаси). Славу Жовкві принесла діяльність видатних живописців Ю. Шимоновича, М. Альтомонте, І. Рутковича (приїжджі), Й. Кондзелевича, В. Петрановича (місцеві). Ці майстри не становили єдиної групи, але розвивали спільні тенденції у своїй творчості. У Жовкві були зосереджені найважливіші процеси, що відбувалися в живописі західноукраїнських земель. Це час загострення класових протиріч, активізації контрреформації, тому у розвитку тогочасного періоду виділяється дві течії:

1. Пов’язана з двірською культурою, видовищними сценами, звеличенням головного героя. Представники: Ю. Шимонович, М. Альтомонте (Римська академія). В жовківському середовищі їх творчість збагачується новими духовними цінностями, хоча являла собою бароко у первісному вигляді. Вони збагатили художній процес, але не порушили самобутності та своєрідності українського живопису. Позитивна роль Шимоновича та Альтомонте — піднесення мистецької культури локального осередку. Вони творили в межах одного стилю, на відміну від другої групи.

2. Представники демократичної, народної течії, для яких стильова чистота не грала ролі. Твори цих майстрів ще пройняті ренесансним гуманізмом, мають деякі архаїзми (що пов’язано з релігійно-ідеологічною боротьбою), але відмінні від попередників. Вони мали підтримку братств та цехових організацій (національні організації, що стійко обороняли культурний спадок народу перед поступом католицизму). Ф. Сенькович, Й. Кондзелевич, В. Петранович активно використовували дійсність, глибоко осмислювали та художньо узагальнювали життєвий матеріал.

Творчість Івана Рутковича охоплює кінець XVII — початок XVIII ст. Збережені твори — іконостаси с. Волиця Древлянська, Воля Висоцька, ікони церков с. Потелич, Крехів, церкви св. Дмитра у Львові.

Найвидатніший твір майстра — Жовківський, або Скварявський іконостас. Ікони цього іконостасу вражають надзвичайною живописністю, декоративністю, глибокою людяністю образів. Для творчості Рутковича характерний пошук нової тематики, введення нових сюжетів в традиційну іконографію іконостасу, потяг до історизму. В іконах зустрічаються образи та мотиви сучасного життя, представлений опоетизований міщанський побут. Дрібні зображення іконостасу наближені до світських картин („Дорога до Емаусу”, „Втеча до Єгипту”).

Сучасник Рутковича — Йов Кондзелевич створив іконостаси Білостоцького, Загоровського, Луцького монастирів, Вощатинський іконостас. Найвідоміший твір — Богородчанський іконостас для Скиту Манявського. Творчість Кондзелевича тісно пов’язана з київською іконописною школою та її стильовими принципами. Основне місце в творчості Кондзелевича належить людині, образ якої сповнений глибокого внутрішнього життя і шляхетної краси. Твори майстра відзначаються величністю, конкретністю, пластичністю образів. Багатьом з них властива поглиблена психологічна характеристика. Кондзелевич — прихильник об’ємного ліплення та тонкого моделювання форми, тонального живопису („Успіння”, „Вознесіння”, „Архангел Гавриїл” з Богородчанського іконостасу; „Нерукотворний Спас” з Загоровського монастиря; „Розп’яття” з Луцького монастиря).

Література

  1. Антонович Д. Українське малярство // Українська культура / За ред. Д. Антоновича. – К., 1993. – С. 307-346.

  2. Білецький П. Українське мистецтво 17-18 ст. – К.: Мистец., 1963. – 68 с.

  3. Гирич І. З історії українського малярства // Укр. історик. – Нью-Йорк, 1997. – Т. 34. – С. 346-349.

  4. Жаборюк А. Давнє українське малярство (11-18 ст.). – О.: Маяк, 2003. – 205 с.

  5. Жолтовський П. М. Монументальний живопис на Україні 17-18 ст. – К.: Наук. думка, 1988. – 160 с.

  6. Жолтовський П. М. Український живопис 17-18 ст. – К.: Наук. думка, 1978. – 327 с.

  7. Історія українського мистецтва: В 6 т. Т. 3. Мистецтво другої половини 17-18 століття. – К., 1968. – 439 с.

  8. Крвавич Д. П. та ін. Українське мистецтво: Навч. посіб.: У 3 ч. Ч. 3 / Д. П. Крвавич, В. А. Овсійчук, С. О. Черепанова. – Л.: Світ, 2005. – 168 с.:

  9. Логвин Г. Н. Украинское искусство 10-18 вв. – М.: Искусство, 1965. – 290 с.

  10. Мистецтво України: Біогр. довід. / За ред. А. В. Кудрицького. – К.: Укр. енцикл., 1997. – 700 с.

  11. Мистецтво України: Енцикл. Т. 1: А-В / Вiдп. ред. А.В. Кудрицький. – К.: Укр. енцикл., 1995. – 400 c.

  12. Овсійчук В. А. Майстри українського бароко. Жовківський художній осередок. – К.: Наук. думка, 1991. – 400 с.

  13. Овсійчук В. А. Українське малярство 10-18 століть. Проблеми кольору / Ін-т народознавства Нац. акад. наук України. – Л.: Ін-т народознавства, 1996. – 478 с.

  14. Слипченко П. И. Росписи закарпатских деревянных храмов 17-18 вв.

  15. Українське бароко та європейський контекст. – К.: Наук. думка, 1991. – 256 с.

  16. Уманцев Ф. Троїцька надбрамна церква. – К.: Мистецтво, 1970. – 218 с.

  17. Уманцев Ф. С. Мистецтво давньої України: Істор. нарис. – К.: Либідь, 2002. – 326 с.

РОЗДІЛ 2. ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА ХVІІ – ХVІІІ ст.