Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Самостійна робота

1. Скласти середньодобову пробу молока в обсязі 200 мл від удоїв корови:

Кличка

Надій, л

ранок

обід

вечір

Зорька

6

5

4,5

Нічка

10

9

8

Берізка

10

8

6

Діброва

9

8

7

Красотка

7

6

4

Машка

9

7

5

Липа

8

7

6

2. Скласти середню пробу в обсязі 250 мл з п'яти партій молока, що надійшли на приймальний пункт; (кг):

I

II

III

IV

V

440 кг

310 кг

280 кг

330 кг

195 кг

450

330

270

340

180

420

360

290

350

200

460

340

300

360

220

430

290

250

310

170

3. У двохдобовій пробі молока вміст жиру 3,75 %. Удій корови за цей період склав 25 кг. Скільки чистого жиру виділено з молоком?

Контрольні запитання

1. Дайте визначення поняттю "молоко".

2. Який хімічний склад молока корови?

3. Чим відрізняється молоко кобили, вівці, кози та інших сільськогосподарських тварин від молока корови?

4. Правила відбору середніх проб молока.

5. Як відібрати середню пробу молока для аналізу в окремих корів і молока, яке знаходиться в різних ємностях?

6. Консерванти, які застосовують для зберігання проб молока.

7. Як зберегти проби молока на протязі 2-10 діб?

8. Як підготувати пробу молока для аналізу?

Т е м а 2 органолептичні властивості молока. Густина молока

Мета заняття: опанувати методики оцінки органолептичних показників та визначення густини молока.

На молочних переробних підприємствах чи приймальному пункті молоко оцінюють на смак, колір, запах, консистенцію – органолептично. Молоко досліджують з кожної ємності і секції цистерни.

Відповідно до ДСТУ 3662-97 до моменту здачі молоко повинне мати чистий смак і запах (допустимий слабко виражений кормовий присмак в зимово-стійловий період), однорідну без осаду та пластівців консистенцію і колір – від білого до слабо-жовтого.

Колір нормального молока здорових корів – білий чи злегка жовтуватий. Жовтуватий відтінок залежить від вмісту каротину і ліпохромів молочного жиру. Визначають колір молока в скляному циліндрі при денному освітленні.

При захворюванні тварин жовтяницею, піроплазмозом, при поїданні коровами деяких рослин (наприклад, зубрівки) колір молока доходить до інтенсивно жовтого. Мастити, туберкульоз вимені, деякі мікроорганізми, що виробляють пігменти, і такі рослини, як воловик, хвощ польовий, додають молоку рожевий, синюватий чи блакитний відтінок.

Запах молока приємний, специфічний. Визначають його при переливанні молока з доїльного відра в молокомір або під час відкривання посуду, в якому доставлене молоко. При недбалому одержанні і збереженні молоко набуває сторонніх запахів – хлівний, затхлий, аміачний, рибний, силосний, нафтопродуктів та ін.

Смак молока здорових корів злегка солодкуватий. Для його визначення беруть порцію молока, намагаючись змочити ним усю порожнину рота до кореня язика. Ротом захоплюють побільше повітря і повільно видихають його через ніс. Слабкі присмаки молока краще виявляються при підвищеній температурі. Занадто холодне молоко підігрівають до температури приблизно 30ºС.

При поїданні коровами полиню, цибулі, польової гірчиці молоко буде гірким; молоко корів, хворих маститом, туберкульозом і стародійне має солоний смак. Деякі мікроорганізми додають молоку мильний чи гіркий присмак.

Консистенція нормального молока однорідна, без слизу, пластівців білка і не тягуча. Визначають консистенцію при повільному переливанні молока з циліндра чи склянки в інший посуд. Молоко, розведене водою або знежиреним молоком, а також отримане від корів, хворих туберкульозом, катаральним запаленням вимені, має дуже рідку, водянисту консистенцію. Забруднення молока мікроорганізмами, які виробляють фермент, надає йому сирну консистенцію.

Пороки кормового походження (смак цибулі, часнику, суріпки) виявляються відразу після видоювання молока, пороки бактеріального походження (поява синього чи червоного відтінку) виявляються при збереженні.

Відповідно до правил ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів, молоко з явно вираженою зміною смаку, кольору, запаху і консистенції вживати в їжу не дозволяється.

Спочатку оцінюють запах молока. Його визначають відразу після відкривання банки чи колби. Після цього 20 см3 молока відмірюють циліндром у сухий чистий скляний посуд і оцінюють смак. Оцінку запаху і смаку визначають за 5 бальною шкалою:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]