Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

17. Оцінка якості молока за бродильною пробою

Клас

Оцінка якості молока

Характер згустку

I

Добре

Початок зсідання без виділення сироватки і газу; незначні смужки на згустку. Мікрофлора – в основному молочнокислі бактерії.

II

Задовільне

Згусток с вічками і пустотами, заповненими сироваткою; згусток із слабким виділенням сироватки, структура згустку дрібнозерниста. Мікрофлора –молочнокислі та газоутворюючі бактерії.

III

Погане

Згусток із значним виділенням сироватки; згусток крупнозернистий; газ в згустку або вершковому шарі. Мікрофлора – в основному газоутворюючі бактерії.

IV

Дуже погане

Згусток розірваний і пронизаний газом; губчастий, м’який на дотик, набряклий. Мікрофлора – в основному газоутворюючі бактерії.

Сичужна проба

Проба характеризує здатність молока до зсідання під дією сичужного ферменту. За її результатами молоко поділяють на три типи (класи).

Про здатність молока до сичужного зсідання судять за швидкістю (тривалістю) утворення згустку після додавання до нього розчину сичужного ферменту визначеної концентрації.

Техніка визначення

У пробірки піпеткою відмірюють по 10 см3 досліджуваного молока, нагрітого до 35ºС. потім вносять по 2 см3 робочого розчину сичужного ферменту.

Завдання 1. Визначити бактеріальне обсіменіння молока за редуктазною пробою з метиленовою синню або резазурином, дані занести в таблицю 18.

18. Результати аналізу визначення

бактеріального обсіменіння молока

Номер проби

Час

знебарвлення

Кількість мікрофлори

Санітарна оцінка молока

1

2

3

4

Завдання 2. Поставити пробу на бродіння, дані занести в таблицю 19.

19. Результати аналізу бродильної проби молока

Номер проби

Через 18-24 год.

Характер згустку

1

2

3

4

Контрольні питання

1. Перелічіть способи визначення бактеріального обсіменіння молока.

2. На які класи поділяють молоко за бактеріальним обсіменінням?

3. Як визначити клас молока за редуктазною пробою з резазурином?

4. Техніка визначення і санітарна оцінка молока за редуктазною пробою з метиленовим синім.

5. Як визначити сиропридатність молока за пробою на бродіння?

Т Е М А 10

КОНТРОЛЬ НАТУРАЛЬНОСТІ МОЛОКА

Мета заняття: Придбати практичні навички з визначення характеру і ступеня фальсифікації молока, наявності в ньому сторонніх речовин. Навчитися розпізнавати фальсифікацію молока.

Поживна цінність молока залежить від його складу, ступеня засвоюваності і кількісного співвідношення складових частин між собою. Навмисна зміна натуральних властивостей молока (розведення водою, відвійками, частково відібрані вершки, додавання нейтралізуючих речовин) вважається фальсифікацією. У такім молоці порушується співвідношення між окремими складовими частинами.

Розрізняють характер фальсифікації – які речовини додані до молока і ступінь фальсифікації – яка кількість цих речовин додана.

При підозрі на фальсифікацію необхідно одержати стійлову пробу для порівняння її показників з досліджуваним молоком (стійлова проба береться безпосередньо на фермі в тих же умовах, у яких було отримане досліджуване молоко). При відсутності стійлової проби фальсифікацію можна встановити з приблизною точністю за середніми показниками молока даного стада.

Для визначення характеру і ступеня фальсифікації в стійловій і досліджуваній пробах молока необхідно знати вміст жиру, сухої речовини і сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ), густину.

При виникненні конфліктних ситуацій при продажі молока господарствами молочним підприємствам стійлова проба відбирається при участі представника молочного підприємства.

Зміни в молоці, що відбуваються при фальсифікації, залежать від її характеру. На підставі висновку про характер фальсифікації розраховують її ступінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]