Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Б. Молоко коров'яче, піддане в господарстві термічній обробці

1.3. Молоко, отримане від корів у неблагополучних за інфекційними захворюваннями господарствах і дозволене для використання в їжу ветеринарним законодавством, повинне бути профільтроване (очищене), піддане в господарстві термічній обробці відразу після доїння та охолоджене до температури не вище 10ºС. Не допускається змішувати таке молоко із сирим молоком, отриманим від здорових тварин.

Молоко, піддане в господарстві термічній обробці, відносять до позаґатункового і за якістю воно повинне відповідати вимогам дійсного стандарту.

1.4. Х а р а к т е р и с т и к и

1.4.1. Молоко, піддане термічній обробці, повинне відповідати вимогам пп. 1.2.2; 1.2.3; 1.2.4; 1.2.5; 1.2.8, витримувати пробу на ефективність термічної обробки, мати чистоту – не нижче другої групи і кислотність 16-19ºТ; запах і смак його повинні бути властивими для молока, підданого термічній обробці, без сторонніх запахів і присмаків.

2. Приймання

2.1. Правила приймання – за ДСТ 13928-84.

2.2. Органолептичні показники, температуру, густину, чистоту, кислотність, масову частку жиру і ефективність термічної обробки визначають у кожній партії молока.

Підприємства молочної промисловості за узгодженням із КСП і іншими сільськогосподарськими підприємствами можуть встановлювати іншу періодичність визначення зазначених показників (за винятком ефективності термічної обробки), але не рідше одного разу в декаду.

2.3. Масову частку білка і вміст соматичних клітин визначають не рідше одного разу в декаду. Результати аналізів поширюють на молоко, прийняте в період між даним і наступним аналізом.

2.4. Бактеріальне обсіменіння та інгібуючі речовини визначають не рідше одного разу в декаду. Додатково бактеріальне обсіменіння та інгібуючі речовини можуть визначати за клопотанням господарства, але не більше одного разу в декаду. Дати проведення аналізів встановлюють підприємства молочної промисловості.

Результати аналізів поширюють на молоко, прийняте між даним і наступним аналізом.

При виявленні інгібуючих речовин сире молоко, прийняте в господарства (ферми, комплексу) у день аналізу, відносять до несортового, а піддане в господарстві термічній обробці, оплачують зі знижкою з ціни, якщо за іншими показниками молоко відповідає вимогам дійсного стандарту. Приймання наступної партії молока, що надійшла з господарства (ферми, комплексу), затримують до одержання результатів аналізу на наявність інгібуючих речовин і бактеріального обсіменіння.

При підтвердженні наявності інгібуючих речовин, молоко прийманню не підлягає.

2.5. Термостійкість визначають у кожній партії молока, призначеній для вироблення продуктів дитячого харчування і стерилізованих продуктів.

2.6. Сичужно-бродильну пробу і вміст спор мезофільних анаеробних лактозброжуючих бактерій визначають не рідше одного разу в декаду в молоці, призначеному для виробництва сичужних сирів.

Результати аналізів поширюють на молоко, прийняте між даним і наступним аналізом.

2.7. Нейтралізуючі речовини визначають у молоці при підозрі на їх наявність.

2.8. Вміст важких металів, миш'яку, афлатоксину М1, і залишкову кількість пестицидів визначають відповідно до порядку, затвердженого Держагропромом України за узгодженням з Мінздравом України.

2.9. Молоко сире, яке не відповідає вимогам другого сорту, а також молоко з неблагополучних за інфекційними хворобами господарств і таке, що не відповідає вимогам, встановленим дійсним стандартом до несортового молока, прийманню на харчові цілі не підлягає.

Порядок використання такого молока встановлюється Держагропромом України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]