Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Лейкоцитарна проба

При захворюванні маститом у молоці збільшується кількість лейкоцитів.

Техніка визначення

1. У конічну пробірку наливають 10 мл молока, центрифугують 5 хв. при 1200 об/хв.

2. Верхній шар зливають. З осаду роблять мазки і фарбують їх метиленовою синню (5 хв.) Отримані зразки переглядають під мікроскопом і рахують кількість лейкоцитів.

В молоці здорових корів нараховують 1-2 лейкоцита в 2-3 полях зору. В молоці хворих корів в одному полі зору їх декілька.

Проба на відстоювання

Техніка визначення

1. У пробірку наливають 10-15 мл молока і відстоюють 16-18 годин при температурі від 0 до +5°С.

2. Через визначений проміжок часу оглядають проби. В молоці корів, хворих маститом, на дні пробірки утворюється осад. У молоці здорових корів осад не з'являється.

Хлорцукрове число

У молоці хворих тварин зменшується вміст цукру і збільшується кількість хлору. Між кількістю молочного цукру і хлором існує визначене співвідношення, яке називають хлорцукровим числом.

Для його обчислення в досліджуваному молоці необхідно визначити вміст молочного цукру і хлору:

В молоці здорових корів хлорцукрове число не перевищує 4, у хворих на мастит – доходить до 10-15.

Приклад

Вміст лактози в молоці – 4,0 %, хлору – 0,35 %.

Визначаємо хлорцукрове число:

Результат: молоко отримане від корови, хворої на мастит.

Визначення домішок анормального молока в збірному (гост 23453-90)

Стандарт поширюється на молоко і встановлює метод визначення клітин візуальним способом або із застосуванням віскозиметрів ВМЛК і ВМП. Візуальний спосіб допускається до застосування для орієнтованого визначення показника.

Анормальним вважається молоко з домішками молозива, а також отримане від корів в останні сім діб лактації (стародійне), із субклінічною формою маститу або з іншими порушеннями стану організму тварин, при яких збільшується кількість соматичних клітин у молоці.

Молоко, одержане від здорових корів, містить в 1 см3 300-500 тис. соматичних клітин, а з домішками анормального – понад 500 тис.

Як відомо, ДСТУ 3662-88 введені вимоги по обмеженню в закупівельному молоці кількості соматичних клітин, до яких відносять епітеліальні клітини молозива, домішок молока, отриманого від "стародійних" і хворих на мастит корів. Допустимої норми вмісту в молоці соматичних клітин наукою поки не розроблено, однак, вміст соматичних клітин в молоці корів країн ЄЕС – обмежується до 300, США – до 1000 тис. клітин в 1 см3. При цьому Міжнародна молочна федерація (ММФ) рекомендує норми вмісту соматичних клітин встановлювати на розсуд конкретної країни.

Визначення кількості соматичних клітин у молоці візуальним способом

Метод ґрунтується на взаємодії препарату „Мастоприм” з соматичними клітинами молока, в результаті чого змінюється його консистенція.

Техніка визначення

  1. Приготувати водний розчин „Мастоприму”. В мірну колбу або циліндр на 100 см3 внести 2,5 г препарату і долити до мітки дистильовану воду з температурою 30-35ºС. Розчин зберігають при температурі 10-30ºС протягом доби і перед використанням перемішують до рівномірного розподілу осаду.

  2. У луночку молочно-контрольної пластинки ПМК-1 наливають 1 см3 старанно перемішаного молока і 1 см3 водного розчину препарату „Мастоприм”.

  3. Молоко з препаратом інтенсивно перемішують скляною паличкою протягом 10 с. Одержану суміш при безперервному інтенсивному перемішуванні піднімають з луночки паличкою вгору на 50-70 мм і після цього протягом 60 с оцінюють результати аналізу. Кількість соматичних клітин у досліджуваній пробі встановлюють за консистенцією молока відповідно до вимог, наведених в табл. 32.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]