Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Визначення наявності перекису водню в молоці

Перекис водню додають у молоко для запобігання його від зсідання. Таке молоко не придатне для вживання і переробки.

Суть реакції з йодисто-калієвим крохмалем полягає в тому, що при додаванні йодистого калію і крохмалю до молока, яке містить перекис водню, виділяється йод, який дає з крохмалем синє забарвлення.

Техніка визначення

1. Приготувати йодисто-калієвий крохмаль. 3 мл крохмалю помістити в 20 мл дистильованої води, розмішати. В суміш, постійно помішуючи, долити 80 мл дистильованої води, довести до кипіння і остудити. Потім додати 3 мл йодистого калію, розчиненого в 5-10 мг дистильованої води.

Розчин зберігати в холодильнику не більше 2 діб.

2. У пробірку внести 1 мл молока, не перемішуючи додати дві краплі розчину сірчаної кислоти (густиною 1,84 г/см3, до однієї частини, якої прибавлені три частини води) і 0,2 мл розчину йодисто-калієвого крохмалю. Залишити в спокої на 10 хв.

3. Оглянути вміст пробірки, не перемішуючи. Якщо молоко набуло синього кольору, або у ньому виявляться окремі нитки синього кольору, це свідчить про наявність у молоці перекису водню.

Визначення наявності формаліну в молоці

Формалін додають у молоко як консервуючу речовину. Таке молоко непридатне до вживання в їжу, для переробки і для використання на корм тваринам.

Техніка визначення

  1. Приготувати розчин Рігера. До 100 мл сірчаної кислоти, густиною 1,82 г/см3 додати 1 краплю азотної кислоти Н2О3, густиною 1,30 г/см3.

  2. У пробірку відміряти 2 розчину Рігера.

  3. Не допускаючи змішування, по стінці нашаровують 2-3 мл молока.

  4. При наявності формаліну на границі дотичних рідин утвориться фіолетове або темно-синє кільце. Якщо в молоці формаліну немає, утвориться кільце жовтого або жовто-бурого кольору.

Визначення вмісту крохмалю і борошна

Іноді в молоко, розведене водою або з частковим відбором вершків, для збільшення густини і вмісту сухої речовини додають крохмаль чи борошно. Визначення крохмалю або борошна, доданих у молоко, засновано на реакції йоду з крохмалем, що забарвлюється від дії йоду в синій колір.

Техніка визначення

  1. Приготувати 0,5%-ний розчин йоду. Для цього 0,5 г йоду розчинити в спирті, а потім долити водою до 100 мл.

  2. У пробірці змішати 5 мл молока і 3 краплі спиртового розчину йоду.

  3. Встановити зміну забарвлення – при наявності крохмалю молоко забарвиться в синій колір, або з’явиться синій осад, без крохмалю – у блідо-жовтий.

Визначення наявності в молоці

двохромовокислого калію K2Cr2O7

Двохромовокислий калій додають у молоко як консервуючу речовину. Використовувати таке молоко в їжу заборонено.

Техніка визначення

  1. У пробірку відміряти 2 мл досліджуваного молока, додати 5-10 крапель 2%-ного розчину азотнокислого срібла Аg2О3. Суміш змішати.

  2. Наявність буро-жовтого забарвлення вказує на присутність у молоці консерванту. У результаті реакції утворюється біхромат срібла.

Визначення вмісту аміаку в молоці

Аміак в молоці утворюється в результаті життєдіяльності гнильних бактерій, а також адсорбується молоком при антисанітарних умовах його збереження на скотарні. Молоко на присутність аміаку аналізують з метою оцінки його якості не раніше ніж через дві години після закінчення доїння корови.

Суть методу полягає в тому, що доданий у сироватку молока реактив Несслера змінює колір. Використовують реактив Несслера ч.д.а; зберігають його в темному прохолодному місці не більше 12 міс.

Техніка визначення

1. У хімічну склянку піпеткою відміряти 20 мл молока, нагріти на водяній бані до 40-45ºС і витримати протягом 2-3 хв.

2. Осадити казеїн. Для цього в склянку з молоком додати 1 мл 10%-ної оцтової кислоти, розмішати і залишити в спокої на 10 хв. За цей час пластівці казеїну осядуть, а сироватка залишиться на поверхні.

3. У пробірку піпеткою відміряти 2 мл сироватки, додати 1 мл реактиву Несслера, перемішати і на протязі 1 хвилини спостерігати зміну забарвлення.

При наявності в молоці аміаку вище допустимої норми суміш забарвлюється в жовтогарячий колір різної інтенсивності.

Якщо в молоці допустима норма аміаку – суміш матиме лимонно-жовтий колір.

Завдання 1. Визначити ступінь і характер фальсифікації молока в досліджуваних пробах.

Завдання 2. В досліджуваних пробах молока визначити наявність сторонніх домішок: аміаку, перекису водню, формаліну, крохмалю або борошна, соди.

Результати дослідження представити у вигляді таблиці 23.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]