Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Пероксидазна проба

Цю пробу використовують для перевірки ефективності високотемпературної пастеризації, так як пероксидаза інактивується при нагріванні молока не нижче ніж 75ºС на протязі 10 хв і більше, або вище 80ºС з витримкою 20-30 с.

Наявність ферменту пероксидази встановлюють, вводячи в молоко пероксид водню і йодистокалієвий крохмаль. Пероксидаза, що знаходиться в сирому молоці розкладає пероксид водню та звільняє активний кисень, який в свою чергу окисляє йодистий калій, звільняючи йод. Вільний йод із крохмалем дає синє забарвлення. У молоці, нагрітому до 80ºС, забарвлення не буде, тому що пероксидаза зруйнована. Реакція відбувається за наступною схемою:

МОЛОКО + Н202+ 2КІ + крохмаль = 2КОН + І2 + крохмаль

(з наявністю (синє

пероксидази) забарвлення)

Проба на виявлення пероксидази дає можливість визначити не тільки недостатній температурний режим, але і домішок сирого молока, так як його додавання до пастеризованого в кількості 5-10 % дає позитивну реакцію.

Недоліком цієї проби являється те, що відносно мала чутливість пероксидази до температурних впливів не дозволяє використовувати її для контролю молока, пастеризованого при низьких температурах. Крім того, пероксидаза може бути виявлена в пастеризованому молоці, яке зберігається більше 6 годин. Накопичення ферменту відбувається за рахунок звільнення його з лейкоцитів молока, які у процесі нагрівання захищають фермент від температурного впливу. Особливо часто це спостерігається в молоці корів, хворих на мастит (кількість лейкоцитів значно підвищена).

Техніка визначення

  1. Приготувати йодисто-калієвий крохмаль. Для цього 3 г крохмалю змішати з 5-10 мл дистильованої води до одержання однорідної маси. Суміш розчинити в 100 мл киплячої води, не допускаючи утворення грудочок. Розчин крохмалю остудити і додати до нього 3 г КІ, попередньо розчиненого в 1-2 мл води. Розчин можна зберігати в темному і прохолодному місці не більше двох днів.

  2. У пробірку до 5 мл досліджуваного молока додати 5 крапель розчину йодисто-калієвого крохмалю і 5 крапель 0,5%-ного розчину перекису водню. Після додавання кожного реактиву перемішувати вміст пробірки.

  3. Оглянути вміст пробірки. Поява темно-синього забарвлення вказує на наявність у молоці ферменту пероксидази, отже, молоко сире.

Відсутність забарвлення на протязі однієї хвилини після додавання реактивів – ознака відсутності в молоці пероксидази, молоко пастеризоване при температурі вище 80ºС.

Поява блідо-синього забарвлення вказує на часткове руйнування ферменту при температурі 65-70ºС, при пастеризації молока не дотримувалися режиму.

  1. Варто мати на увазі, що навіть у кип'яченому молоці через деякий час після додавання реактивів може з'явитися блідо-голубе забарвлення внаслідок поступового розкладання Н202 без впливу ферменту.

  2. Для перевірки якості реактивів зробити контрольне визначення з кип'яченим молоком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]