Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

32. Характеристика консистенції молока залежно від кількості соматичних клітин в 1 см3

Характеристика консистенції молока

Кількість соматичних клітин в 1 см3 молока

Однорідна рідина або слабкий згусток, який ледь тягнеться за паличкою у вигляді нитки

До 500 тис

Виражений згусток, при перемішуванні якого утворюється заглиблення на дні луночки. Згусток не викидається з луночки

Від 500 тис. до 1 млн.

Тугий згусток, який викидається паличкою з луночки пластинки

Більше 1 млн.

Метод визначення домішок анормального молока в збірному візуальним способом за допомогою препарату „Маститодіагност” аналогічний дії „Мастоприму”.

Реакція запропонована М.С. Загоївським для виявлення в збірному молоці мінімальних (1-5 %) домішок молока від корів, хворих на мастит. Вона також заслуговує на серйозну увагу і для виявлення молока від корів, хворих субклінічними формами маститів.

Висока ефективність (100 %) цієї реакції підтверджена дослідженнями багатьох вчених, у тому числі і В.І. Хоменко (1979), які використовували її на молочних фермах України.

За допомогою цього методу можна виявити не тільки запальні процеси молочної залози, у тому числі викликані порушенням правил машинного доїння, але і домішки молока, отриманого від корів в період охоти, перед запуском, тобто при таких станах, коли молоко відповідно до вимог державного стандарту забороняється здавати на підприємства молочної промисловості.

В усіх випадках, коли цей препарат показує наявність субклінічної форми захворювання, через деякий час встановлюють клінічні ознаки маститу.

Маститодіагност являє собою суміш сульфоналу, триполіфосфату натрію, водорозчинного бромтимолового синього і розолової кислоти.

У сухому виді індикатор зберігає активність протягом п'яти років, а в розчині при збереженні в холодильнику (3-5°С) – до трьох років, причому одного літра маститодіагносту досить для аналізу 1000 проб молока.

Індикатор готують у наступний спосіб: в 1,5 літрах водопровідної води розмішують 300 г порошку "Лотос" і при помішуванні доводять до кипіння. Після фільтрування додають 0,3 г водорозчинного бромтимолового синього і 8 мл 1 % спиртового розчину розолової кислоти. Даний індикатор виявляє до 1 % домішок маститного молока в збірному.

Слабкопозитивна і сумнівна реакція з маститодіагностом іноді спостерігається при дослідженні молока з домішками молозива, а також молока, отриманого в період запуску або тічки.

Визначення кількості соматичних клітин у молоці за допомогою віскозиметрів ВМЛК або ВМП

Кислотність досліджуваного молока повинна бути 16-21°Т, температура в приміщенні, де проводять дослідження 10-30°С.

Техніка визначення

  1. Приготувати водний розчин „Мастоприму". В мірну колбу або циліндр на 100 см3 внести 3,5 г препарату і долити до мітки дистильовану воду з температурою 30-35°С. Розчин зберігають при температурі 10-30°С протягом доби і перед використанням перемішують до рівномірного розподілу осаду.

  2. У ємність приладу наливають 5 см3 розчину „Мастоприму" і 10 см старанно профільтрованого та перемішаного молока.

  3. Суміш перемішують протягом 30 с з десятикратним відхиленням робочого посуду від вертикальної осі на 145°, натиснувши на кнопку „Пуск".

  4. Після перемішування суміш випускають через капіляр, фіксуючи час витікання за допомогою таймера. За кінцевий результат аналізу беруть середнє арифметичне двох паралельних визначень, розбіжність між якими не повинна перевищувати в секундах: для часу витікання суміші від 12,0 до 18,0 с – 1; 18,1-25,0 – 2; 25,1-31,0 – 3; 31,1-37 – 4; 47,1-46,0 – 5; 46,1-58,0 с – 6.

  5. Кількість соматичних клітин у досліджуваному молоці визначають за часом витікання суміші згідно з показниками наведеними в таблиці 33.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]