Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Визначення вмісту жиру

Техніка визначення

Кількість жиру у вершках визначають у вершковому жиромірі.

1. На обох шальках спеціальних ваг встановити по 4 жироміри. Якщо немає спеціальних ваг, можна використовувати звичайні технічні, підвішуючи на гачки коромисел на тонкому дроті по одному жироміру.

2. Зрівноважити ваги, поставити на праву шальку гирьку 5 г і в жиромірі, закріпленому на лівій шальці, зважити 5 г досліджуваних вершків.

3. Зняти гирьку і відважити в жиромір на правій чашці ваг рівну йому за масою кількість продукту (5 г). При роботі на спеціальних вагах гирьку помістити на ліву чашку і взяти наважку продукту в другий жиромір на правій чашці.

4. Долити в жироміри по 5 мл води, 10 мл сірчаної кислоти (щільність 1,81-1,82) і 1 мл ізоамілового спирту. При необхідності доливають сірчаною кислотою, але рівень рідини у бутирометрі повинен бути на 4-5 мм нижче горловини. Подальше визначення вмісту жиру вести так, як зазначено для молока.

Жиромір вказує вміст жиру у відсотках. Об’єм двох поділок шкали жироміра за ДСТ 1963-74 відповідає 1 % жиру. Розбіжність між паралельними визначеннями не повинна перевищувати 0,5%. У вершків жирністю вище 40% беруть наважку 2,5 г , а води 7,5 мл. В цьому випадку вміст жиру в продукті відповідає показнику жироміра, помноженому на 2.

Визначення кислотності вершків

Техніка визначення

1. Відміряти в конічну колбу 10 мл вершків. Не віднімаючи від колби піпетку, прополоскати її з іншої піпетки 20 мл дистильованої води. Вміст колби перемішати і додати три краплі фенолфталеїну.

  1. Суміш у колбі відтитрувати 0,1 н розчином NaOH до появи слабо-рожевого забарвлення, що не зникає протягом 1 хв.

  2. Кількість мілілітрів лугу, витраченого на титрування, помножити на 10. Результат показує титруєму кислотність (Т). Різниця між паралельними визначеннями не повинна бути вищою 1Т.

Завдання 1. Провести сепарування молока, заповнити журнал сепарації (табл. 37) молока та на підставі даних проведеної сепарації розрахувати жировий баланс і встановити відсоток втрат жиру. Порівняти отримані результати з нормативними втратами.

37. Журнал сепарування молока

Показник

Дані досліджень

Дата

Маса молока, г

Якість молока: органолептичні показники

густина, ºА

вміст жиру, %

кислотність, ºТ

Температура молока при сепарації, ºС

Кількість отриманих вершків, г

Обчислена жирність вершків, %

Кількість молочних відвійок, доданих до вершків, г

Кількість нормалізованих вершків, г

Якість отриманих вершків: вміст жиру, %

кислотність, ºТ

органолептичні показники

ґатунок

Вихід вершків: абсолютний, кг

відносний, %

робоче співвідношення

Кількість молочних відвійок, г

Вміст жиру в молочних відвійках, %

Втрати жиру, %

Висновок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]