Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPPT-1-modul.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Фальсифікація молока, її характер і ступінь.

2. Які методи використовують для встановлення фальсифікації молока?

3. Методи визначення наявності соди в молоці.

4. Методика визначення наявності перекису водню в молоці.

5. Сутність та техніка визначення наявності аміаку в молоці.

6. Визначення наявності в молоці двохромовокислого калію k2Cr2o7.

7. Визначення наявності формаліну в молоці.

23. Визначення натуральності

та виявлення сторонніх домішок в пробах молока

Показник

Проба молока

1

2

3

Натуральність молока:

густина, ºА

вміст жиру, %

СЗМЗ, %

кислотність, ºТ

характер фальсифікації

ступінь фальсифікації, %

Наявність сторонніх домішок:

аміак

перекис водню

формалін

крохмаль або борошно

сода

Т е м а 11 контроль ефективності пастеризації молока

Мета заняття: Розглянути техніку пастеризації молока і методи її контролю.

В господарствах, що здають молоко безпосередньо в торгівельну мережу або неблагополучних із заразних захворювань великої рогатої худоби, молоко пастеризують на місці. Щоб встановити придатність молока для безпосереднього вживання, виникає необхідність контролю ефективності пастеризації.

Молоко містить багатий набір ферментів. Кожен фермент має суворо визначений температурний мінімум, при якому відбувається його інактивація. Властивостями термостабільності ферментів користуються при контролі ефективності пастеризації молока. Найбільше практичне значення мають ферменти фосфатаза і пероксидаза.

Визначення в молоці вмісту сироваткових білків та ферментів фосфатази і пероксидази лежить в основі методів встановлення ефективності пастеризації молока.

Ефективність пастеризації визначають відповідно до вимог ДСТУ 3623-73.

Лактоальбумінова проба

Використовується для встановлення ефективності пастеризації молока. При температурі вище 80ºС альбумін коагулює і його неможливо знайти в сироватці молока.

Техніка визначення

1. У колбі змішати 5 мл молока і 20 мл води. Додати в колбу з бюретки 0,1 н. розчин Н2S04 до осадження казеїну. Після осадження білка розчин відфільтрувати.

2. Внести в пробірку близько 5 мл прозорого фільтрату і закип’ятити.

3. Вміст пробірки оглянути. Якщо молоко нагрівалося до температури вище 80ºС, то пластівців альбуміну після кип'ятіння фільтрату не виявиться, а при його охолодженні не буде утворюватися осаду. Однак, якщо рівень високотемпературної пастеризації незадовільний (молоко нагрівалося до температури нижче 80ºС, або зовсім не проходило температурну обробку), то реакція альбуміну буде позитивною (в фільтраті утворюються пластівці альбуміну, а при охолодженні осад).

Фосфатазна проба

Фермент фосфатаза найменш стійкий до впливу високих температур. Він руйнується при температурі 63-65ºС з витримкою 30 хвилин. При температурі 72ºС він руйнується на протязі 15 секунд. За допомогою реакції на фосфатазу можна відрізнити сире молоко від пастеризованого. Ця проба дозволяє знайти до 2 % сирого молока, доданого до пастеризованого.

Суть реакції полягає в тім, що фосфатаза відщеплює (від’єднує) фосфор від фенолфталеїнфосфату натрію, який додають до молока у вигляді безбарвного лужного розчину. Фенолфталеїн, звільнений від фосфору, у лужному середовищі дає рожеве забарвлення, що вказує на наявність ферменту, а отже на сире молоко або недостатній ступінь його пастеризації. Реакція відбувається за наступною схемою:

R-O ONa

\\ /

P + Н2О + фосфатаза =

// \

O ONa

фенолфталеїнфосфат

натрію

= ROH + Na2HPO4 + фосфатаза

фенолфталеїн фосфатнокислий

натрій

Техніка визначення

  1. Приготувати робочий розчин фенолфталеїнфосфату натрію. В мірну колбу на 100 мл відмірити 80 мл 1 н. розчину аміаку, прилити 20 мл 1 н. розчину хлористого амонію (рН 9,8), розмішати і розчинити в цій суміші 0,1 г порошкоподібного фенолфталеїнфосфату натрію

  2. У пробірку налити 2 мл молока, 1 мл розчину фенолфталеїнфосфату натрію, закрити гумовою пробкою і ретельно перемішати.

  3. Пробірку помістити на 40 хв. у водяну баню при температурі 40-45ºС.

  4. Оглянути вміст пробірки. Відсутність забарвлення свідчить про те, що фосфатаза зруйнована і, отже, молоко пастеризоване. Сире молоко і молоко, пастеризоване з порушенням встановлених температурних режимів, дає забарвлення від світло- до яскраво-рожевого (фосфатаза залишається в активному стані). Аналогічний результат буде в тому випадку, якщо пастеризоване молоко містить домішок сирого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]