Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сослагательное metodichka+упражнения.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
2.44 Mб
Скачать

85. Paraphrase the parts in bold type.

1. He looked at me so that it seemed he found it all hard to believe. 2. He smiled at me so knowingly that one might think he could see through my thoughts. 3. Jill stood for a moment motionless as if struck. 4. “What’s wrong with her arm?” May asked as if not knowing the reason. 5. “I hate secrets and I don’t like to be treated like a child,” said Sue angrily. 6. When the war finally broke out in Europe Pledger felt as if having already heard the news several months before. 7. Sam recognized the handwriting. He picked up the letter as though afraid to open it. 8. Her hands were trembling so that it seemed she had not yet recovered from a great shock. 9. Very much to one side, his hat did not fall down as if glued to his hair. 10. He looked so that one might suppose he had just come from a very long travel. 11. Nothing had been moved, but it seemed that somebody had been in the room. 12. On hearing the news he stood as if dumb founded.

86. Answer the following questions according to the model.

Model: How do you like the suit on Peter? (to fit; to be made to measure). It fits him as if it were made to measure.

1. Have you seen him after the accident? How does he look? (nothing; to happen to him) 2. How did she take the news? (to take it calmly; to be nothing unusual about it) 3. How does this foreign student speak Russian? (to study the language for many years) 4. How did he take our decision? (to be a surprise to him) 5. Have you heard anything about the film? (to look; to be worth seeing) 6. How did he speak about the task given him? (to sound cheerful; to be happy about it) 7. Did he believe the story? (to look suspicious; not to believe it) 8. How do you feel after the swim in the lake? (to drop ten years) 9. How did they treat him? (to be their brother) 10. Did they include me in the expedition? (to speak of; to be included) 11. How did she like the story? (to seem; to be touched)

87. Translate into English.

А. 1. Здається, піде сніг. 2. Здається, завтра буде гарна погода. 3. Вам здасться, що ви ніколи й не хворіли. 4. Здається, диктант був важкий. 5. Здається, вони подружилися. 6. Здається, вони знають одне одного. 7. Здається, вони вже лягли спати. 8. Здається, думка сподобалася всім. 9. Буде здаватися, що ви порушили обіцянку. 10. Здається, він тут. 11. Здається, що тут хтось побував. 12. Таке враження, що вона знає все про все на світі.

В. 1. Адже тобі не двадцять років. 2. Адже він же не хотів цього. 3. Адже зараз ще не занадто пізно. 4. Адже вони цього від вас не очікують. 5. Адже ми й не були втомленими. 6. Це помилка. Адже я й не хотів його скривдити. 7. Шкода, що так трапилося. Адже вона й не втручалася. 8. Адже це його не стосується. 9. По-моєму, так буде добре. Адже ти не будеш втручатися. 10. Адже він і сам не знає, чого він хоче.

С. 1. Ви так засмагли, начебто провели на півдні не місяць, а все літо. 2. Він виглядає втомленим, начебто давно не відпочивав. 3. Мій дідусь говорив німецькою мовою так, начебто прожив у Німеччині все життя. 4. Ти говориш французькою мовою як справжній француз. 5. Дівчина дивилася на нього з таким подивом, начебто бачила його вперше. 6. Вона заслонила очі рукою, начебто світло було занадто яскраве. 7. Небо вкрилося темними хмарами. Стало темно, начебто настала ніч. 8. Перехожий не зупинився, начебто не чув, що його кличуть. 9. Вона знала ці місця, начебто жила тут.10. Вона знає ці місця, начебто прожила тут багато років. 11. Вона виглядає так, начебто вона за цей час помолодшала, принаймні, років на десять. 12. Він виглядав так, начебто не його учень, а він сам переміг у змаганнях. 13. Здавалося, дощу не буде кінця. 14. Здавалося, начебто нічого й не відбулося. 15. Коли дивишся на Аю-Даг, здається, начебто величезний ведмідь підійшов до моря й улігся на березі, головою до води. 16. Він відчув себе так, немов у нього гора звалилася з плечей. 17. У нього було таке почуття, немов його обдурили. 18. Він відповів таким тоном, начебто він сам зробив це відкриття, і вся слава належить йому. 19. У нього був такий вид, начебто він чекав дуже довго й починав нервувати. 20. Він виглядав дуже погано, начебто був дуже важко хворий. 21. Ви так погано читаєте текст, начебто ви його жодного разу не читали вдома. 22. Вона говорить так, начебто їй однаково, закінчать вони роботу вчасно чи ні. 23. Він їздить верхи так, начебто він займається цим видом спорту вже кілька років. 24. Хлопчики дивилися один на одного, начебто були готові розплакатися. 25. Мені здавалося, начебто я все це вже бачила раніше. 26. У нього завжди такий вид, начебто він поспішає кудись. 27. Вона поводилася так, начебто їй усе було байдуже. 28. Дощ ішов кілька днів, і здавалося, що йому не буде кінця. 29. Вони мчалися з такою швидкістю, начебто їх хтось переслідував. 30. Він говорить про це так, начебто те, що він зробив, було цілком звичайною річчю. 31. Він дивився на всіх нас, начебто був здивований тим, що побачив нас там. 32. Вона дивилася вниз з острахом, і їй здавалося, що вона ось-ось зірветься (упаде вниз). 33. У неї такий вид, начебто вона хвора.