Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-5Робота командира підрозділу по веденню дисци....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Харківський університет Повітряних Сил

Методична розробка

для проведення занять з розділу „Статути Збройних Сил України” зі студентами

факультету підготовки офіцерів запасу за контрактом.

Тема5.Робота командира підрозділу по веденню дисциплінарної практики.

Навчальна та виховна мета:

  1. Розтлумачити студентам сутність військової дисципліни, роль і місце командира підрозділу в її укріпленні та підтриманні.

2.Ознайомити студентів з загальними видами заохочень і дисциплінарних стягнень, які застосовуються до військовослужбовців та правами посадових осіб роти щодо їх застосування.

3.Навчити студентів правильним діям в разі подання їми заяв, пропозицій або скарг та порядку їх розгляду старшими начальниками.

4.Перевірити рівень засвоєння навчального матеріалу викладеному в темах 4 і 5.

5.Виховувати у студентів почуття поваги до підлеглих в поєднанні з вимогливістю та справедливістю

Час : 2 години (90хвилин)

Місце: Навчальний клас.

Керівництва і посібники: 1.Дисциплінарний статут ЗСУкраїни. 2.Стеценко О.О.”Повсякденна діяльність військ” частини 1,3. 3.Навчальний посібник „Статути Збройних Сил України”. 4.Кримінальний кодекс України. 5.Кримінально виконавчий кодекс України. 6.Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України.

Матеріальне забезпечення: 1.Статути Збройних Сил України – на кожного студента. 2.Методична розробка для проведення заняття – на кожного студента.

Навчальні питання та розподіл часу :

І. Вступна частина 5 хвилин

ІІ.Основна частина 80 хвилин

1.Військова дисципліна,її сутність і значення 15 хвилин

2.Права посадових осіб роти щодо застосування до підлеглих заохочень.Порядок їх застосування. 20 хвилин

3.Права посадових осіб роти по накладанню дисциплінарних стягнень на підлеглих.Порядок їх накладення та виконання. 20 хвилин

4.Порядок подання та розгляду заяв,пропозицій та скарг. 15 хвилин

5.Контрольне тестування по Модулю №2. 10 хвилин III Заключна частина 5 хвилин

Організаційно-методичні вказівки.

За 2-3 дня; до початку викладач знайомиться з вимогами робочої програми, вивчає положення Дисциплінарного статуту ЗС України, наказів та директив, які регламентують роботу командирів і начальників по укріпленню та підтриманню військової дисципліни в частині (підрозділі), вивчає вимоги стаей 401-435 Кримінального кодексу України (військові злочини), підбирає додаткову літературу з теми заняття, готує необхідне матеріальне забезпечення. Перед початком заняття особовий склад групи шикується біля навчального класу у двошеренговому розгорнутому строю. Викладач приймає рапорт командира групи, перевіряє зовнішній вигляд особового складу і дає вказівки на усунення недоліків.

У вступній частині оголошується тема заняття, порядок розглядання навчальних питань. Основна частина проводиться лекційно-пояснювальним методом з самостійним вивченням Статутів ЗСУ. Студенти відпрацьовують опорні конспекти. Якість засвоєння навчального матеріалу по темі перевіряється методом контрольного опитування в ході заняття.Рівень засвоєння навчального матеріалу за темами №№ 4-5 перевіряється методом контрольного тестування. В заключній частині нагадується тема, навчальна та виховна мета, ставляться завдання на самостійну підготовку, даються відповіді на запитання по темі заняття. Оголошуються оцінки по результатах опитування.

1.Вступнна частина 5 хвилин - приймається рапорт 1 хвилина - перевіряється наявність студентів 3 хвилини -доводяться тема, мета та навчальні питання 1 хвилина