Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-5Робота командира підрозділу по веденню дисци....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
194.05 Кб
Скачать

2.Основна частина 80 хвилин Навчальне питання №1.” Військова дисципліна, її сутність і значення”.

Військова служба вимагає напруженої, наполегливої і дисциплінованої військової праці, тому військова дисципліна забов`язує кожного військовослужбовця стійко переносити весь тягар і нестатки військової служби.

Військова дисципліна - це бездоганне та неухильне додержання всіма військовослужбовцями порядку і правил, встановлених законодавчими актами та Статутами ЗСУ, безостережне підпорядкування командирам (начальникам).

За її стан в підрозділі відповідає особисто командир і він, якщо не забезпечує додержання військової дисципліни або не вживає заходів для її відновлення, несе встановлену законом відповідальність.

Стан військової дисципліни в частині(підрозділі), визначається здатністю особового складу виконувати в повному обсязі та в строк поставлені завдання,морально-психологічним станом особового складу,спроможністю командирів(начальників) підтримувати на належному рівні військову дисципліну. Тому, діяльність командира щодо підтримання військової дисципліни оцінюється не кількістю накладених ним дисциплінарних стягнень, а виконанням обов'язків з додержанням вимог законів і Статутів Збройних Сил України, повним використанням дисциплінарної влади для наведення порядку і запобігання порушенням військової дисципліни.

Шляхи досягнення в підрозділі міцьної військової дисципліни: 1) виховання високих бойових і морально-психологічних якостей військовослужбовців на національно-історичних традиціях українського народу та традиціях Збройних Сил України, патріотизму,свідомого ставлення до виконання військового обов'язку, вірності Військовій присязі; 2)особиста відповідальность кожного військовослужбовця за дотримання Військової присяги, виконання своїх обов'язків, вимог військових статутів; 3)формування правової культури військовослужбовців; 4)вміле поєднання повсякденної вимогливості командирів і начальників до підлеглих, без приниження їх особистої гідності,з дотриманням прав і свобод,постійною турботою про них та правильне застосування засобів переконання, примусу й громадського впливу колективу; 5)зразкове виконання командирами свого обов'язку,їх справедливе ставлення до підлеглих; 6)підтримання в частинах(підрозділах),необхідних матеріально-побутових умов, статутного порядку; 7)своєчасне і повного постачання військовослужбовців встановленими видами забезпечення; 8)чітка організація та повне залучення особового складу до бойового навчання

У кожногому випадку правопорушення командир приймає рішення про необхідность притягнення винного до відповідальності.При цьому він повинен враховувати: а)обставини, при яких скоєнне правопорушення; б)ступень вини; в)попередню поведінку порушника ; г)розмір завданих державі та іншим особам збитків.

У разі непокори чи опору підлеглого, а також скоєння ним іншого правопорушення з ознаками військового злочину, визначеного статтями 401-435 Кримінального кодексу України, командир зобов'язаний для відновлення порядку вжити всіх передбачених законами та Статутами ЗСУ заходів примусу аж до арешту винного й притягнення його до кримінальної відповідальності. Військовослужбовця, який вчинив діяння з ознаками злочину, можна тримати на гауптвахті Служби правопорядку строком до 3 діб із сповіщенням протягом доби органів, які проводять попереднє (досудове) слідство, та органів прокуратури, начальника гарнізону і відповідного органу управління Служби правопорядку. Командир, який не забезпечив додержання військової дисципліни та не вжив заходів для її відновлення, несе встановлену законом відповідальність.

Під час спільного виконання службових обов'язків військовослужбовцями, не підпорядкованими один одному,якщо їх службові стосунки не визначені командиром,старший з них за посадою, а за рівних посад - старший за військовим званням є начальником і користується дисциплінарною владою,наданою йому військовим званням. Військовослужбовці під час перебування з підрозділами (командами) у відрядженні на посаді їх начальників,користуються дисциплінарною владою: -офіцери - на один ступінь вищою за владу,передбачену посадою,яку вони обіймають;

-прапорщики,які мають посади командирів взводів -командира роти;

-старшини, прапорщики - командира взводу;

-рядові,сержанти - старшини роти.

. На прапорщиків і офіцерів, які перебувають в запасі або у відставці та носять військову форму одягу, за вчинення правопорушень, що ганьблять військову честь і гідність військового звання, накладається стягнення у вигляді позбавлення права носіння військової форми одягу. На прапорщиків - наказом командувача виду Збройних Сил України або командувача військ оперативного командування, на офіцерів - наказом Міністра оборони України.

Усі заохочення та дисциплінарні стягнення(крім зауваження), передбачені Дисциплінарним статутом,у тому числі і заохочення, оголошені командиром усьому особовому складу підрозділу ( військової частини), заносяться у тижневий термін до службових карток військовослужбовців,які ведуться:на рядових і сержантів – у роті, на прапорщиків і офіцерів – в штабі військової частини.Тому, безпосередні начальники зобов'язані доповідати по команді про заохочення та дисциплінарні стягнення щодо рядових і сержантів - командиру роти щоденно, щодо прапорщиків та офіцерів - командиру військової частини щотижня. Кожний військовослужбовець один раз на рік,а також у разі переведення на нове місце служби повинен ознайомитися із своєю службовою карткою й розписатися про це. У разі переведення військовослужбовця службова картка пересилається до нового місця служби. Для підтримання (укріплення) в частині (підрозділі)військової дисципліни кожний військовослужбовець зобов'язаний: 1.Додержуватися Конституції ,законів України та Військової присяги,неухильно виконувати вимоги Статутів ЗСУ і накази командирів. 2.Бути пильним,зберігати державну та військову таємницю. 3.Додержуватися визначених Статутами ЗСУ правил взаємовідносин між військовослужбовцями, зміцнювати військове товариство. 4.Виявляти повагу до командирів і один до одного,бути ввічливими і додержуватися військового етикету. 5.Поводитися з гідністю й честю,не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків. 6.Сприяти командирові у відновленні та постійному підтриманні порядку й дисципліни.

Діючим важелем впливу на стан військової дисципліни в підрозділі, на виховання військовослужбовців в дусі особистої відповідальності за дотримання Військової присяги, свідомого ставлення до виконання своїх обов’язків і вимог Статутів ЗСУ є вміле застосування дисциплінарної практики тобто своєчасне і заслужене заохочення тих, хто відзначився та справедливе покарання порушників дисципліни у відповідності до вимог Дисциплінарного статуту.

Дисциплінарний статут визначає зміст військової дисципліни, її основні вимоги,

обов’язки військовослужбовців щодо додержання військової дисципліни, перелік заохочень і дисциплінарних стягнень та права командирів (начальників) щодо їх здійснення до підлеглих, а також порядок подання та розгляду скарг, заяв і пропозицій.

Навчальне питання №2.” Права посадових осіб роти щодо застосування до підлеглих заохочень. Порядок їх застосування”.

Заохочення – це сукупність заходів морального та матеріального характеру, якими командир відзначає підлеглих за розумну ініціативу, старанність і сумлінне виконання службових обов’язків. Воно має бути заслуженим.

При визначенні заохочення враховується: а) характер заслуг військовослужбовця; б) ставлення до служби в попередній час. В самому заохоченні командир дає позитивну оцінку тому, що зроблено підлеглим.

Якщо командир вважає, що його прав недостатньо для заохочення підлеглих, він може клопотати перед старшим командиром про заохочення його владою.

Заохочення оголошується письмово або усно, в наказах чи на зборах (нарядах), перед строєм або військовослужбовцю особисто.Їх умовно можна поділити на такі, що застосовуються до всіх військовослужбовців (загальні) і на ті, що застосовують тільки до окремих їх категорій.

До всіх військовослужбовців застосовують такі види заохочень:

1. Оголошення подяки.

2. Зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення.

3. Нагородження грамотою, цінним подарунком або грошовою премією.

4. Занесення прізвища військовослужбовця до Книги пошани військової частини.

5. Нагородження заохочувальними відзнаками Міністра оборони.

6. Відзначення державними нагородами України.

Подяка оголошується окремому військовослужбовцю, а також може бути застосована до всього особового складу підрозділу( військової частини).

Військовослужбовець, що має дисциплінарні стягнення, заохочується шляхом зняття накладеного раніше стягнення. Право знімати дисциплінарні стягнення належить тому командирові, який їх накладав, та його прямим начальникам. Одночасно військовослужбовцю може бути знято лише одне дисциплінарне

стягнення.

Дисциплінарні стягнення - позбавлення військового звання, пониження у військовому званні (у посаді) - можуть бути зняті із старших солдатів і сержантів не раніше ніж через 6 місяців, а з прапорщиків і офіцерів - через рік з дня накладення стягнення.

При цьому дисциплінарне стягнення «посадове пониження» може бути знято без поновлення на попередній посаді.

Вважається, що військовослужбовець не має дисциплінарних стягнень після їх зняття відповідним командиром.

Нагородження грамотою, цінним подарунком або грошовою премією може застосовуватись до окремого військовослужбовця або до всього підрозділу (військової частини).

Прізвище військовослужбовця заноситься до Книги пошани військової частини в разі досягнення високих показників у БП та виявлення бездоганної дисциплінованості, а також якщо він особливо відзначився під час виконання військового обов’язку. Крім того, військовослужбовцю вручається грамота, підписана командиром військової частини, а якщо заохочення стосується військовослужбовця строкової служби – ще й повідомляються його батьки або колектив за місцем роботи чи навчанням.

Заохочувальними відзнаками Міністра оборони нагороджують свійськовослужбовці за бездоганну службу та видатні заслуги перед Збройними Силами України.

Військовослужбовці можуть бути відзначені державними нагородами за: 1.Мужність і відвагу, проявлені під час виконання військового обов’язку; 2.Зразкове управління військами; 3.Високі показники в бойовій підготовці, оволодінні озброєнням і військовою технікою; 4.Інші заслуги перед Україною та її Збройними Силами .

Висувати підлеглих для нагородження мають право начальники з правами командира окремого батальйону і вище.

Президент України - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України нагороджує відзнакою "Іменна вогнепальна зброя”, яка є почесною державною нагородою.Міністр оборони України нагороджує відомчими відзнаками "Вогнепальна зброя" і "Холодна зброя". Це- відомчі заохочувальні відзнаки.Відзнаками Президента України та Міністра оборони України військовослужбовці нагороджуються за визначні заслуги в забезпеченні обороноздатності Держави, недоторканності її кордону, підтриманні високої бойової готовності військ (сил), зміцненні національної безпеки, боротьбі зі злочинністю, захисті конституційних прав та свобод людини і громадянина, за бездоганну багаторічну службу, зразкове виконання військового та службового обов'язку, виявлені при цьому честь і доблесть.

До рядових і сержантів,крім зазначених вище, застосовуються такі заохочення (стаття 15 ДС): - надання одного додаткового звільнення з розташування військової частини поза чергою військовослужбовцям строкової служби; - надання додаткової відпустки військовослужбовцям строкової служби строком до 5 діб; - повідомлення батьків або колективу за місцем роботи чи навчання військовослужбовця до його призову на службу про зразкове виконання ним військового обов'язку та про отримані заохочення; - нагородження військовослужбовця його фотокарткою, в якій він знятий біля розгорнутого Бойового Прапора військової частини; - присвоєння військового звання старший солдат; - присвоєння сержантам строкової служби, які звільняються в запас, чергового військового звання, вищого на один ступінь за військове звання, передбачене штатною посадою, яку обіймав сержант під час звільнення в запас, до старшини, включно; До військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, у тому числі військовослужбовців-жінок, що проходять військову службу на посадах рядового й сержантського складу, застосовуються заохочення, визначені в статті 15 Дисциплінарного Статуту, крім заохочень, передбачених пунктами "в", "г", "д", "є", "з" зазначеної статті.

До прапорщиків і офіцерів, крім тих заохочень що стосуються всіх військовослужбовців, застосовується дострокове присвоєння звання старший прапорщик або чергового офіцерського звання до полковника включно.

У відповідності до статті 21 СВС одночасно з підрозділу може бути звільнено не більше 30% особового складу. Звільнення відбувається почергово, тому надання одного додаткового звільнення поза чергою є дуже важливим видом заохочення і застосовується воно в дні і години, встановлені командиром військової частини. При цьому в суботу та передсвяткові дні тривалість звільнення не може бути більше за добу, а в неділю і свята – до початку вечірньої перевірки.

Додаткова відпустка надається строком до 5 діб за високі показники в бойовій підготовці, зразкову військову дисципліну, пильність і відмінну службу, вмілу експлуатацію озброєння тавійськової техніки і оголошується наказом командира військової частини. Вона надається разом з основною відпусткою ( яка складає для солдатів 20, для сержантів 25 календарних днів без урахування часу на дорогу), а в разі її використання - протягом місяця з дня оголошення заохочення.

Повідомлення батькам або колективу за місцем роботи або навчання до призову на військову службу про зразкове виконання військового обов’язку та одержані заохочення надсилаються у вигляді листа з подякою за підписом командира частини.

Військовослужбовець, який нагороджується фотокарткою знятою біля розгорнутого Бойового Прапора військової частини, фотографується у парадній формі одягу в головному уборі зі зброєю.

Військове звання старший солдат, чергове військове звання достроково (офіцерам –до полковника включно) присвоюють за високі бойові та моральні якості під час захисту Вітчизни або бойового чергування, високі показники в БП, в зміцненні військової дисципліни, оволодінні ОВТ та за зразкове виконання своїх військових обов’язків. При цьому офіцеру чергове звання достроково присвоюється за умов, якщо він перебував у військовому званні не менше половини строку та не менше року обіймав посаду, штатне військове звання якої відповідає наступному (черговому достроковому) званню.

Командир відділення та заступник командира взводу мають право: а) оголошувати подяку; б) знімати дисциплінарні стягнення, накладені ними раніше.

Старшина роти, командир взводу і командир роти додатково мають право надавати одне додаткове звільнення з розташування військової частини поза чергою.

Командир взводу, командир роти відносно прапорщиків, мають право: а) оголошувати подяку; б) знімати дисциплінарні стягнення, накладені ними раніше

. Тіж самі права має командир роти відносно офіцерів.

Навчальне питання №3.”Права посадових осіб роти по накладанню дисциплінарних стягнень на підлеглих. Порядок їх накладення та виконання”.

За порушення військової дисципліни або громадського порядку, які не мають ознаки адміністративного або кримінального правопорушення, військовослужбовці несуть дисциплінарну відповідальність у вигляді дисциплінарних стягнень.

Застосування дисциплінарних стягнень виконує дві функції. Перша – функція примусу, яка полягає в притягненні військовослужбовця до відповідальності та попередженні, в подальшому, скоєння ним негідних вчинків. Другою функцією є переконання військовослужбовця в тому, що він порушив вимоги Статутів ЗСУ і що так діяти не можна.

Але дисциплінарне стягнення є не тільки мірою покарання за скоєний вчинок, а в той же час і важливим заходом виховання військовослужбовців. Виховне значення полягає в тому щоб: