Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-5Робота командира підрозділу по веденню дисци....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
194.05 Кб
Скачать

1. Побудити військовослужбовця відчути свою провину.

2. Попередити скоєння правопорушення з боку інших військовослужбовців.

Перш ніж притягати підлеглого до дисциплінарної відповідальності, командир повинен нагадати йому про обов’язки служби та закликати до порядку і, тільки переконавшись, що ці заходи не спрацьовують, вжити всіх, передбачених законами та Статутами ЗСУ, заходів для відновлення порядку.

З метою уточнення причин і умов, що сприяли вчиненню правопорушення, а також визначення ступеню вини, командиром може бути призначено проведення службового розслідування. на підставі письмового наказу за участі безпосереднього начальника військовослужбовця, який вчинив дисциплінарне правопорушення. Воно може бути проведено особисто командиром, доручено офіцерові чи прапорщикові, а у разі вчинення правопорушення рядовим чи сержантом - також сержантові. Заборонено проводити службове розслідування особам, які є підлеглими військовослужбовця, чиє правопорушення підлягає розслідуванню, а також особам - співучасникам правопорушення або зацікавленим у наслідках розслідування. Розслідування проводиться за участю безпосереднього начальника військовослужбовця, який вчинив дисциплінарне правопорушення. Службове розслідування має бути завершене протягом одного місяця з дня його призначення командиром (начальником). У необхідних випадках цей термін може бути продовжено командиром (начальником), який призначив службове розслідування, або старшим командиром (начальником), але не більш як на один місяць.

Якщо під час службового розслідування буде з'ясовано, що правопорушення військовослужбовця містить ознаки злочину, командир військової частини вживає заходів у порядку встановленому Кримінально-процесуальним кодексом України.

Під час накладення дисциплінарного стягнення та обирання його виду командир враховує:

  • характер правопорушення;

  • обставини вчинення правопорушення;

  • наслідки;

  • попередня поведінка військовослужбовця;

  • тривалість військової служби;

  • рівень знань про порядок служби.

Починаючи з дня, коли командиру стало відомо про правопорушення або з дня закінчення службового розслідування, дисциплінарне стягнення має бути накладене не пізніше ніж через 10 діб.

Про накладені дисциплінарні стягнення оголошується: рядовим - особисто чи перед строєм; сержантам - особисто, на нараді чи перед строєм сержантів; офіцерському складу, прапорщикам та військовослужбовцям військової служби за контрактом - особисто, у письмовому розпорядженні, на нараді чи перед строєм військовослужбовців, які мають військові звання (обіймають посади) не нижче за військове звання (посаду) військовослужбовця, що вчинив правопорушення.

Крім того, дисциплінарні стягнення можуть оголошуватися в письмовому наказі. Накладення (оголошення) дисциплінарного стягнення забороняється:

1. На військовослужбовця, який входить до складу добового наряду (виконує бойове чергування), під час несення служби.

2. На військовослужбовця, який перебуває в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння (отримання від нього пояснень проводиться після його протвереження).

3. За одне правопорушення—кілька дисциплінарних стягнень.

4. Поєднувати одне стягнення з іншим.

5. На весь особовий склад підрозділу замість покарання безпосередньо винних осіб.

6. Командирам у присутності підлеглих

7. У вигляді зривання погонів, зрізання нашивок і інших дій, які принижують гідність військовослужбовця.

Під час оголошення дисциплінарного стягнення командир має довести до відома військовослужбовця за що накладене стягнення і в чому полягає порушення ним військової дисципліни чи громадського порядку.

Якщо військовослужбовець вважає, що він не вчинив правопорушення, то протягом 10 діб, з часу накладення дисциплінарного стягнення він має право подати скаргу старшому командирові або звернутися до суду.

Дисциплінарні стягнення, які накладаються на всіх військовослужбовців (загальні):

а) зауваження; б) догана; в) сувора догана.

На рядових додатково можуть бути накладені такі стягнення:

Строкова служба: - позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини ; - призначення поза чергою в наряд на роботу - до 5 нарядів; - позбавлення військового звання старший солдат.

Cлужба за контрактом:

- попередження про неповну службову відповідність; - призначення поза чергою в наряд на роботу - до 5 нарядів; - позбавлення військового звання старший солдат; - звільнення з військової служби за контрактом за службовою невідповідністю.

На сержантів додатково до загальних можуть бути накладені такі стягнення:

Строкова служба: - позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини; - пониження в посаді;

- пониження у військовому званні на один ступінь; - пониження у військовому званні на один ступінь з переведенням на нижчу посаду; - позбавлення сержантського звання.

Cлужба за контрактом ( додатково до строкової служби):

  • звільнення з військової служби за контрактом за службовою невідповідністю.

Дисциплінарні стягнення, крім загальних, які накладають на прапорщиків і офіцерів:

- попередження про неповну службову відповідність; - пониження в посаді; - пониження старших прапорщиків і офіцерів у військовому званні на один ступінь; - звільнення з військової служби за службовою невідповідністю; - позбавлення військового звання, а прапорщиків і старших прапорщиків одночасно зі звільненням з військової служби у запас.

Права командирів відділень, взводів і роти, старшини роти та заступників командирів взводів щодо накладання стягнень на підлеглих: а) робити зауваження, оголошувати догану та сувору догану; б) позбавляти рядових строкової служби чергового звільнення з розташування військової частини . Крім того ці посадові особи можуть призначати рядових поза чергою в наряд на роботу –від 1-го до 5-ти нарядів (статті 53-57 ДС).

Командир взводу, роти має право робити зауваження, оголошувати догану, сувору догану підлеглим прапорщикам, а командир роти і підлеглим офіцерам.

На порушника військової дисципліни або громадського порядку командир може накласти лише стягнення, які визначені Дисциплінарним статутом і відповідають дисциплінарній владі командира та військовому званню військовослужбовця. Якщо він вважає, що його дисциплінарної влади недостатньо для покарання порушника - може звернутися до старшого командира з клопотанням про покарання винної особи більш жорстоким стягненням його владою.

Якщо старший командир визнає стягнення накладене молодшим командиром як таке, що не відповідає тяжкості вчиненого правопорушення, він має право його скасувати та своєю владою більш суворіше покарати винного, але скасовувати або пом’якшувати дисциплінарне стягнення, накладене молодшим командиром з причин його суворості, якщо не перевищена дисциплінарна влада молодшого командира, він не має права.

Старший командир зобов’язаний, не менш як один раз на 3 місяці контролювати стан дисциплінарної практики в підпорядкованих підрозділах.

Дисциплінарне стягнення виконується негайно, а у виняткових випадках - не пізніше ніж за три місяці від дня його накладення. Після закінчення зазначеного терміну стягнення не виконується, а лише заноситься до службової картки військовослужбовця. Особи, з вини яких не було виконане стягнення, несуть дисциплінарну відповідальність. Якщо накладене на військовослужбовця дисциплінарне стягнення, крім попередження про неповну службову відповідність,після закінчення року не було знято і він не вчинив за цей час іншого правопорушення, за яке був притягнутий до дисциплінарної відповідальності,у відповідній графі розділу "Стягнення" робиться запис про зняття стягнення у зв'язку із закінченням строку. Попередження про неповну службову відповідність застосовується одноразово і накладається наказом посадової особи, якій цим Статутом надано таке право. Якщо протягом року після накладення цього стягнення військовослужбовець не виправив своєї поведінки зразковим виконанням військового обов'язку, і стягнення не відіграло своєї ролі, командир приймає рішення про переміщення військовослужбовця на нижчу посаду чи звільнення з військової служби.

У разі подання скарги старшому начальникові виконання дисциплінарного стягнення не зупиняється до надходження від нього розпорядження про скасування цього стягнення.

Дисциплінарні стягнення: позбавлення військового звання, пониження у військовому званні (у посаді), звільнення з військової служби – мають право накладати командири полку, бригади, дивізії, корпусу, командувачі оперативних командувань. Стосовно офіцерів це право (крім посадового пониження) належить виключно Міністру оборони.