Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Проведення процесуальних дій у режимі відео- конференції під час судового провадження

Ця новела передбачена ст. 336 КПК. Судове провадження може здійс- нюватися у режимі відеоконференції при трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду.

22 0

Дистанційне судове провадження провадиться у разі:

1) неможливості без посеред ньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров'я або з інших поважних причин;

Л .

3) проведення допиту мало- літнього або неповно літ- нього свідка, потерпілого;

4) необхідності вжиття таких за- ходів для забезпечення оператив- ності судового провадження;

5) наявності інших судом достатніми.

підстав, визначених

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового прова- дження з власної ініціативи або за клопотанням сторони, інших учасників кримінального провадження. У випадку, якщо сторона чи потерпілий запе- речує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише мотивованою ухвалою, обґру- нтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду знаходиться обвинувачений, у випадку, якщо він проти цього заперечує.

Застосовувані у дистанційному судовому провадженні технічних засо- бів і технологій повинно забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження по- винна бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового прова- дження, задавати питання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов'язки.

Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду або на території міста, в якому розташований суд, судо- вий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов'язаний вручити такій особі пам'ятку про її процесуальні права, перевірити її доку- менти, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому поза територією юрисдикції суду та поза територією міста, в якому розташований суд, суд своєю ухва- лою може доручити суду, на території юрисдикції якого перебуває така особа, здійснити такі дії. Суд, що отримав доручення, за погодженням з судом, що надав доручення, зобов'язаний у визначений в ухвалі строк ор- ганізувати виконання зазначеного доручення.

221

Якщо особа, яка буде брати участь у судовому провадженні дистанцій- но, утримується в установі попереднього ув'язнення або установі виконан- ня покарань, дії, передбачені КПК, здійснюються службовою особою та- кої установи.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконфе- ренції, фіксуються за допомогою технічних засобів відеозапису. Особа, якій забезпечується захист, може бути допитана в режимі відеоконференції з такими змінами зовнішності і голосу, за яких її неможливо впізнати.

Дистанційне судове провадження може здійснюватися в судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій, Верховному Суді України при здійснен- ні судового провадження щодо будь-яких питань, розгляд яких віднесено до компетенції суду.