Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Цивільний відповідач

Цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шко- ду, завдану злочинними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, та до якої пред'явлено цивільний позов у порядку, встановленому КПК.

72

Права та обов'язки цивільного відповідача виникають з моменту по- дання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Цивільний відповідач має права та обов'язки, передбачені КПК для пі- дозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються цивільного позо- ну, а також має право визнавати позов повністю чи частково або заперечу- вати проти нього. Цивільний відповідач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються циві- льного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених КПК, для інформування та надіслання копій процесуальних рішень підоз- рюваному, обвинуваченому.

©

Представник цивільного позивача, цивільного відповідача

Представником цивільного позивача, цивільного відповідача у кримі- нальному провадженні може бути:

- особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником;

- керівник чи інша особа, уповноважена законом або установчими до- кументами, працівник юридичної особи за довіреністю — у випадку, якщо цивільним позивачем, цивільним відповідачем є юридична особа.

Повноваження представника підтверджуються:

1) документами, передбаченими КПК, — якщо представником цивіль- ного позивача, цивільного відповідача є особа, яка має право бути захисни- ком у кримінальному провадженні;

2) копією установчих документів юридичної особи — якщо представ- ником цивільного позивача, цивільного відповідача є керівник юридичної особи чи інша уповноважена законом або установчими документами особа;

3) довіреністю — якщо представником цивільного позивача, цивільного нідповідача є працівник юридичної особи, яка є цивільним позивачем, ци- вільним відповідачем.

Права представника

Представник користується процесуальними правами цивільного пози- вача, цивільного відповідача, інтереси якого він представляє.

Законний представник цивільного позивача І

Якщо цивільним позивачем є неповнолітній або особа, визнана в уста- новленому законом порядку недієздатною чи обмежено дієздатною, її про- цесуальними правами користується законний представник.

Питання участі законного представника цивільного позивача у кримі- нальному провадженні регулюється згідно з положеннями КПК.

73

Свідок

Свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обстави- ни, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для надання показань.

Не можуть бути допитані як свідки:

захисник, представник потерпілого, ци- вільного позивача, цивільного відповідача, законний представник потерпілого, циві- льного позивача у кримінальному прова- дженні - про обставини, які стали їм відо- мі у зв'язку з виконанням функцій представника чи захисника;

нотаріуси - про відомості, які становлять нотаріальну таємницю;

священнослужителі - про відомості, оде- ржані ними на сповіді віруючих;

професійні судді, народні засідателі та присяжні - про обставини обговорення в нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення судового рішення, за винят- ком випадків кримінального провадження щодо прийняття суддею (суддями) завідо- мо неправосудного вироку, ухвали;

особи, до яких застосовані заходи безпе- ки, - щодо дійсних даних про їх особи;

адвокати - про відомості, які становлять адвокатську таємницю;

медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя особи - про відомості, які станов- лять лікарську таємницю;

журналісти - про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголо- шення авторства або джерела інформації;

особи, які брали участь в укладенні та ви- конанні угоди про примирення в криміна- льному провадженні, - про обставини, які стали їм відомі у зв'язку з участю в укла- денні та виконанні угоди про примирення;

особи, які мають відомості про дійсні дані про осіб, до яких застосовані заходи без- пеки, - щодо цих даних.

Особи, передбачені ст. 65 КПК, з приводу вказаних довірених відомос- тей можуть бути звільнені від обов'язку зберігати професійну таємницю особою, що довірила їм ці відомості, та у визначеному нею обсязі. Таке звільнення здійснюється у письмовій формі за підписом особи, що довіри- ла зазначені відомості.

Не можуть без їх згоди бути допитані як свідки особи, які мають право дипломатичної недоторканності, а також працівники дипломатичних представництв — без згоди представника дипломатичної установи.

Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд перед допитом осіб, зазначених у абзаці першому цієї частини, зобов'язані роз'яснити їм право відмови- тись давати показання.

74

Права

^ знати у зв'язку з чим і в якому кримінальному провадженні він до-

питується;

^ користуватися під час давання показань та участі у проведенні ін-

ших процесуальних дій правовою допомогою адвоката;

^ відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів та членів

своєї сім'ї, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчи-

ненні ним, близькими родичами чи членами його сім'ї кримінального пра-

вопорушення, а також показання щодо відомостей, які згідно з положення-

ми КПК не підлягають розголошенню;

^ давати показання рідною або іншою мовою, якою він вільно володіє,

і користуватися допомогою перекладача;

^ користуватися нотатками і документами при наданні показань у тих випадках, коли показання стосуються будь-яких розрахунків та інших ві- домостей, які йому важко тримати в пам'яті;

^ на відшкодування витрат, пов'язаних з викликом для надання пока- зань;

^ ознайомлюватися з протоколом допиту та заявляти клопотання про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, а також власноручно роби- ти такі доповнення і зауваження;

^ заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передба- чених законом;

^ заявляти відвід перекладачу.

Обов 'язки

• прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду;

• давати правдиві показання під час досудового розслідування та судо-

вого розгляду;

• не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора, суду відомості, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесу- альних дій, що здійснюються (здійснювалися) під час нього, і які стали відомі свідку у зв'язку з виконанням його обов'язків.

Особа, яку залучають до проведення процесуальних дій під час досудо- вого розслідування як понятого або яка стала очевидцем таких дій, зо- бов'язана на вимогу слідчого, прокурора не розголошувати відомості щодо проведеної процесуальної дії.