Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Затримання особи

Відповідно до ст. 207 КПК ніхто не може бути затриманий без ухвали слідчого судді, суду, крім випадків, передбачених законом. Новелою цієї статті є те, що кожен має право затримати без ухвали слідчого судді, суду будь-яку особу, крім осіб зазначених у ст. 482 КПК:

^ при вчиненні або замаху на вчинення кримінального правопору- шення, або

^ безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення чи під час безперервного переслідування особи, яка підозрюється у його вчиненні.

Кожен, хто не є уповноваженою службовою особою і затримав відпові- дну особу в порядку, передбаченому КПК, зобов'язаний негайно доставити її до уповноваженої службової особи або негайно повідомити уповноваже- ну службову особу про затримання та місцезнаходження особи, яка підоз- рюється у вчиненні кримінального правопорушення.

Уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбаче- не покарання у виді позбавлення волі, лише у випадках:

> якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;

> якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому чи- слі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці по- дії вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин.

Особливості затримання окремої категорії осіб визначаються главою 37 КПК. Уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, су-

ду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподаткову- ваних мінімумів доходів громадян, виключно у випадку, якщо підозрюва- ний не виконав обов'язки, покладені на нього при обранні запобіжного

150

заходу, або не виконав у встановленому порядку вимог щодо внесення ко- штів як застави та надання документа, що це підтверджує.

Уповноважена службова особа, слідчий, прокурор може здійснити об- шук затриманої особи з дотриманням правил, передбачених КПК.

Уповноважена службова особа, що здійснила затримання особи, повин- на негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз'яс- нити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояс- нення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього, негайно повідомити інших осіб про його затримання і місце перебування відповідно до положень КПК, вимагати перевірку обґрунтованості затри- мання та інші процесуальні права, передбачені законодавством.

Структура протоколу затримання: і

місце, дата і точний час (година і хвилини)затримання відповідно до положень підстави затримання;

результати особистого обшуку; клопотання, заяви чи скарги затриманого, якщо такі надходили;

повний перелік процесуальних прав та обов'язків затриманого

Протокол про затримання підписується особою, яка його склала, і затриманим. Копія протоколу негайно під розпис вручається затриманому, атакож надсилається прокурору.

Затримання співробітника кадрового складу розвідувального органу України при виконанні ним своїх службових обов'язків і пов'язані з цим особистий обшук та огляд його речей застосовуються тільки в присутності офіційних представників цього органу.

Особа є затриманою з моменту, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд із уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою.

Уповноважена службова особа зобов'язана доставити затриману особу до найближчого підрозділу органу досудового розслідування, в якому не- гайно реєструються дата, точний час (година і хвилини) доставлення затриманого та інші відомості, передбачені законодавством.

Про кожне затримання уповноважена службова особа одразу повідом- ляє за допомогою технічних засобів відповідальних осіб в підрозділі органу досудового розслідування.

Якщо є підстави для обґрунтованої підозри, що доставлення затриманої особи тривало довше, ніж це необхідно, слідчий зобов'язаний провести пере- вірку для вирішення питання про відповідальність винуватих у цьому осіб.

Строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може пере- вищувати сімдесяти двох годин з моменту затримання, який визначається згідно з вимогами КПК.

Затримана без ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше шістдесяти годин з моменту затримання повинна бути:

151

^ звільнена або

^ доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

У підрозділі органу досудового розслідування повинні бути призначені од- на або декілька службових осіб, відповідальних за перебування затриманих.

Відповідальними за перебування затриманих не можуть бути слідчі.