Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Особливий порядок затримання і обрання запобіжного заходу

Відповідно до ст. 482 КПК затримання судді, народного депутата Укра- їни або обрання стосовно них запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту до ухвалення обвинувального вироку судом не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України. Притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затри- мання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту не може бути здійснено без згоди ВРУ.

Обшук, затримання народного депутата України чи оглЯд його особис- тих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а та- кож порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції та застосування інших заходів, в тому числі неглас- них слідчих дій, що відповідно до закону обмежують права і свободи на- родного депутата України, допускаються лише у разі, якщо ВРУ надано згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

Особливості порядку притягнення народного депутата України до від- повідальності визначаються Конституцією України, законами України

«Про статус народного депутата України», «Про Регламент Верховної Ради

України» та КПК.

®

Інформування державних та інших органів чи службових осіб

Відповідно до ст. 483 КПК про застосування запобіжного заходу, ухва- лення вироку повідомляються:

1) щодо адвокатів — відповідні кваліфікаційно-дисциплінарні комісії

адвокатури;

2) щодо інших категорій осіб, передбачених законом, — органи і служ-

бові особи, які їх обрали чи призначили або відповідають за заміщення їх-

ніх посад.

Опорний конспект № 25. Кримінальне провадження щодо неповно- літніх

188. Загальні правила кримінального провадження щодо неповнолітніх.

189. Застосування примусових заходів виховного характеру до неповно-

літніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності.

190. Ухвали суду у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів виховного характеру.

28 9

Загальні правила кримінального провадження щодо неповнолітніх

Відповідно до гл. 38 КПК порядок кримінального провадження щодо неповнолітніх визначається загальними правилами з урахуванням деяких особливостей.

Кримінальне провадження щодо неповнолітньої особи, в тому числі під час провадження щодо застосування примусових заходів виховного харак- теру, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд та всі інші особи, що беруть у ньому участь, зобов'язані здійснювати процесуальні дії в порядку, що най- менше порушує звичайний уклад життя неповнолітнього та відповідає його віковим та психологічним особливостям, роз'яснювати суть процесуальних дій, рішень та їх значення, вислуховувати його аргументи при прийнятті процесуальних рішень та вживати всіх інших заходів, спрямованих на уни- кнення негативного впливу на неповнолітнього.

Положення цього параграфу застосовуються у кримінальному прова- дженні щодо кримінальних правопорушень, вчинених особами, які не до- сягли вісімнадцятирічного віку.