Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Підстави для відводу прокурора, слідчого

» ЯКЩО ВІН € потерпшим. ЦИВІЛЬНИМ О'мівачем, цивільним відповідачем, членом сім'ї або ОЛІПЬКНМ родичем сторони. потерпшого, іо шильного почігвача або цивільного відповідачі!.

» якщо він орав участь у цьому ж провадженні ш суддя, слідпшї суддя, 'ІЇШІСШІК або представник, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач,

» якщо він особисто, його бліпькі родичі чи члени йото сім'ї заінтересовані в результатах

крнм шалілого провадження або ісігу їк^ть інші обставини, яю викликають обгрунтовані сумніви в Гіого і іеупередженосп

Підстави для відводу захисника, представника

якщо вш у цьому провадженні надас ао о раніше надавав правову допомог у особі» інтереси якої суперечать інтересам особи , яка звернулася Проханням пр о надання правової допомоги .

-зупинення аб о припинення права на зайняття адвокатською діяльністю (-зушшеїшя ді ї свідоцтва пр о право на зайняття адвокатське» діяльністю аб о ного анулювання) в порядку, передбаченому адконо.

якщо вні с блігіькнм родиче м аб о членом сь 'і слідчого, прокурора, потерпілого, будь-кого 1і складу суду

Підстави для відводу спеціаліста, перекладача, експерта, секретаря судового засідання л

* Спеціаліст, перекладач, експерт, секретар суд о огоЛ засідання не мають права брати участі в кримінальному провадженні та відводяться за підставами. передбачеиіімн КПК і тим обмеженням, що їх попередня участі» у цьому кріїмїііашіом у провадженні як спеціаліста,

перекладача, експерта і секретаря судового засідання не мож е бути підставок» дл я відводу

Спеціаліст, експерт, крім того , не мас права брати участ і в кримінальному провадженні, якщо він проводив ревізію, перевірку тощо, матеріали яких використовуються)' цьому провадженні

81

Заява про відвід

За наявності підстав, передбачених КПК, суддя, слідчий суддя, присяж- ний, прокурор, слідчий, захисник, представник, експерт, спеціаліст, перек- ладач зобов'язані заявити самовідвід.

За цими ж підставами їм може бути заявлено відвід особами, які беруть участь у кримінальному провадженні.

Заяви про відвід можуть бути заявлені як під час досудового розсліду- вання, так і під час судового провадження.

Заяви про відвід під час досудового розслідування подаються одразу пі- сля встановлення підстав для такого відводу. Заяви про відвід під час судо- вого провадження подаються до початку судового розгляду. Подання заяви про відвід після початку судового розгляду допускається лише у випадках, коли підстава для відводу стала відома після початку судового розгляду.

Відвід повинен бути мотивованим.

Порядок вирішення питання про відвід

У разі заявлення відводу слідчому судді або судді, який здійснює судо- ве провадження одноособово, його розглядає інший суддя цього ж суду, визначений у порядку, встановленому КПК. У разі заявлення відводу од- ному, кільком або всі суддям, які здійснюють судове провадження колегіа- льно, його розглядає цей же склад суду.

Усі інші відводи під час досудового розслідування розглядає слідчиц суддя, а під час судового провадження — суд, який його здійснює.

При розгляді відводу має бути вислухана особа, якій заявлено відвід, як- що вона бажає дати пояснення, а також думка осіб, які беруть участь у кри- мінальному провадженні. Питання про відвід вирішується в нарадчій кімнаті мотивованою ухвалою слідчого судді, судді, суду. Заява про відвід, що розг- лядається судом колегіально, вирішується простою більшістю голосів.

Якщо повторно заявлений відвід має ознаки зловживання правом на ві- двід з метою затягування кримінального провадження, суд, який здійснює провадження, має право залишити таку заяву без розгляду.

Наслідки відводу судді, слідчого судді

У разі задоволення заяви про відвід або самовідводі слідчого судді кри- мінальне провадження передається на розгляд іншому слідчому судді.

У разі задоволення заяви про відвід або самовідводу судді, який здійс- нює судове провадження одноособово, справа розглядається в тому самому суді іншим суддею.

У разі задоволення заяви про відвід (або самовідвід) одному чи кільком суддям із складу суду або всьому складу суду, якщо справа розглядається колегією суддів, справа розглядається в тому самому суді тим самим кіль- кісним складом колегії суддів без участі відведених суддів із заміною останніх іншими суддями або іншим складом суддів.

Слідчий суддя, суддя (судді), на розгляд яких передається кримінальне провадження або справа, визначається у порядку, встановленому КПК.

Якщо після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду, то вирішується питання про передання кримінального провадження до іншого суду в порядку, передбаченому КПК.

82

Наслідки відводу слідчого, прокурора, захисника, представника, експерта, спеціаліста, перекладача

У разі задоволення відводу слідчого, прокурора у кримінальному про- вадженні повинні бути невідкладно призначені відповідно інший слідчий

— керівником органу досудового розслідування, або інший прокурор —

керівником органу прокуратури.

У разі задоволення відводу експерта, спеціаліста або перекладача до кримінального провадження повинні бути залучені інші учасники у строк, визначений судом, слідчим суддею.

У разі задоволення відводу захисника, представника слідчий суддя, суд роз'яснює підозрюваному, обвинуваченому, потерпілому, цивільному по- зивачу, цивільному відповідачу його право запросити іншого захисника, представника та надає йому для цього під час досудового розслідування не менше двадцяти чотирьох годин, а під час судового провадження — не менше сімдесяти двох годин. Якщо підозрюваний, обвинувачений у кримі- нальному провадженні, коли залучення захисника є обов'язковим, протя- гом цього часу не запросить іншого захисника, слідчий суддя, суд самос- тійно призначають захисника.

Опорний конспект 4. Докази і доказування

63. Поняття, належність та допустимість доказів.

64. Обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному прова- дженні.

65. Обов 'язок доказування.

66. Збирання і оцінка доказів.

67. Показання.

68. Речові докази.

69. Документи.

70. Зберігання речових доказів і документів.

71. Висновок експерта.