Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Обсяг міжнародного співробітництва

Відповідно до ст. 542 КПК міжнародне співробітництво під час кримі- нального провадження полягає у вжитті необхідних заходів з метою надан- ня міжнародної правової допомоги шляхом вручення документів, виконан- ня окремих процесуальних дій, видачі осіб, які вчинили кримінальне пра- вопорушення, тимчасової передачі осіб, перейняття кримінального перес- лідування, передачі засуджених осіб та виконання вироків. Міжнародним договором України можуть бути передбачені інші, ніж у КПК, форми спів- робітництва під час кримінального провадження.

Законодавство, що регулює міжнародне співробітництво під час кримінального провадження. Порядок направлення запиту до іншої дер- жави, порядок розгляду уповноваженим (центральним) органом України запиту іншої держави або міжнародної судової установи про таку допомогу і порядок виконання такого запиту визначаються КПК і чинними міжнаро- дними договорами України.

За відсутності міжнародного договору України міжнародна правова до- помога чи інше співробітництво може бути надано на підставі запиту іншої держави чи запитано на засадах взаємності.

Уповноважений (центральний) орган України, направляючи до такої дер- жави запит, письмово гарантує запитуваній стороні розглянути у майбутньому її запит про надання такого ж виду міжнародної правової допомоги.

31 2

Згідно з умовами КПК уповноважений (центральний) орган України розглядає запит іноземної держави лише за наявності письмової гарантії запитуючої сторони прийняти і розглянути в майбутньому запит України на засадах взаємності.

Уповноважений (центральний) орган України при зверненні за міжна- родною правовою допомогою до такої держави та наданні такій державі міжнародної правової допомоги керується КПК.

За відсутності міжнародного договору з відповідною державою уповно- важений (центральний) орган України надсилає запит про надання міжна- родної правової допомоги до Міністерства закордонних справ України для подальшого передання його компетентному органу запитуваної сторони дипломатичним шляхом.

©

Центральний орган України

Генеральна прокуратура України зверта- ється із запитами про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні під час досудового розслідування та розглядає відповідні запити іноземних компетентних органів.

Міністерство юстиції України зверта- ється із запитами судів про міжнародну правову допомогу у кримінальному про- вадженні під час судового провадження та розглядає відповідні запити судів іно- земних держав.

Якщо КПК або чинним міжнародним договором України передбачено інший порядок зно- син, на визначений цими нормативними актами орган поширюються повноваження, пе- редбачені частинами першою, другою статті 545 КПК.

Якщо внаслідок виконання в Україні запиту про міжнародну правову допомогу отримані відомості, які згідно із законом віднесені до державної таємниці, вони можуть бути передані запитуючій стороні виключно через уповноважений (центральний) орган України у разі, якщо ці відомості не спричинять шкоди інтересам України або іншої держави, що надала їх Україні, лише за наявності договору про взаємний захист інформації та згідно з передбаченими ним вимогами і правилами.

Консульські установи або дипломатичні представництва інших держав в Україні мають право одержувати на добровільній основі пояснення, речі, документи від громадян держави, яку вони представляють, а також вручати документи таким особам.

©