Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

9) Дата та місце складення клопотання.

198

До клопотання прокурора повинна бути додана письмова згода особи на звільнення від кримінальної відповідальності.

Розгляд клопотання прокурора здійснюється у присутності сторін кримінального провадження, потерпілого у загальному порядку. Суд зо- бов'язаний з'ясувати думку потерпілого стосовно можливості звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності. Суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюва- ного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встано- влення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповіда- льність.

У разі встановлення судом необґрунтованості клопотання про звільнен- ня особи від кримінальної відповідальності суд своєю ухвалою відмовляє у його задоволенні та повертає клопотання прокурору для здійснення кримі- нального провадження в загальному порядку або продовжує судове прова- дження у загальному порядку, якщо таке клопотання надійшло після на- правлення обвинувального акта до суду.

Ухвала суду про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності може бути оскаржена в апеляцій- ному порядку.

Відновлення провадження при відмові від поручительства

Якщо передана на поруки колективу підприємства, установи чи органі- зації особа протягом року не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори відповідного колективу можуть прийняти рішення про від- мову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішен- ня направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Суд, отримавши рішення загальних зборів колективу про відмову від поручительства, розглядає питання притягнення особи до кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення.

Переконавшись у порушенні особою умов передачі на поруки, суд своєю ухвалою скасовує ухвалу про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв'язку з переда- чею її на поруки та направляє матеріали провадження для проведення досудового розслідування в загальному порядку чи здійснює судове про- вадження в загальному порядку, якщо питання про звільнення від кримі- нальної відповідальності було прийняте після направлення обвинуваль- ного акта до суду.

199

Звернення до суцу з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів виховного чи медичного характеру

Відкриття матеріалів іншій стороні

Прокурор, або слідчий за його дорученням, визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинува- льного акта, клопотання про застосування примусових заходів виховно- го характеру або клопотання про застосування примусових заходів ме- дичного характеру, зобов'язані повідомити підозрюваному, його захис- нику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої пе- редбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання досту- пу до матеріалів досудового розслідування.

Прокурор зобов'язаний надати доступ до матеріалів досудового розслі- дування, які є в його розпорядженні, в тому числі будь-які докази, які самі по собі або у сукупності із іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинувачено- го, або сприяти пом'якшенню покарання.

Прокурор зобов'язаний також надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави, і прокурор має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді. Надання доступу до матері- алів включає у себе можливість робити копії або відображення матеріа- лів.

У документах, які надаються для ознайомлення, можуть бути видалені відомості, які не будуть розголошені під час судового розгляду. Видалення повинно бути чітко позначено. За клопотанням сторони суд має право до- зволити доступ до відомостей, які були видалені.

Сторона захисту за запитом прокурора зобов'язана надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, житла чи іншого воло- діння, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем сторони захи- сту, якщо сторона захисту має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді.

Сторона захисту має право не надати прокурору доступ до будь-яких матеріалів, які можуть бути використані прокурором на підтвердження винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення. Вирішення питання про віднесення конкретних матеріалів до таких, що можуть бути використані прокурором на підтвердження винуватості обви- нуваченого у вчиненні кримінального правопорушення і, як наслідок, при-

20 0

йняття рішення про надання чи ненадання прокурору доступу до таких ма- теріалів, може бути відкладено до закінчення ознайомлення сторони захис- ту з матеріалами досудового розслідування. Про відкриття сторонами ма- теріалів прокурор повідомляє потерпілого, після чого останній має право знайомитися з ними.

Про відкриття сторонами матеріалів повідомляються цивільний пози- вач, його представник та законний представник, цивільний відповідач, його представник, після чого ці особи мають право ознайомитися з ними в тій частині, яка стосується цивільного позову.

Сторони кримінального провадження зобов'язані письмово підтвердити протилежній стороні, а потерпілий - прокурору факт надання їм доступу до матеріалів із зазначенням найменування таких матеріалів.

Сторони зобов'язані письмово підтвердити протилежній стороні, а потерпілий — прокурору факт надання їм доступу до матеріалів з за- значенням найменування таких матеріалів. Сторонам, потерпілому на- дається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм нада- но доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов'язаний вста- новити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сто- рона або потерпілий вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів. Клопотання розглядається слідчим суддею місце- вого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досу- дове розслідування, не пізніше п'яти днів з дня його надходження до суду з повідомленням сторін кримінального провадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час проведення судового засідання, не перешкоджає розглядові кло- потання.

Сторони кримінального провадження зобов'язані здійснювати відкрит- тя одне одній додаткових матеріалів, отриманих до або під час судового розгляду. Якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкрит- тя матеріалів, суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази.

Обвинувальний акт (ст. 291 КПК)

Це найголовніший документ досудового розслідування.

Він складається слідчим, після чого затверджується прокурором. Обви-

нувальний акт може бути складений прокурором, зокрема якщо він не по-

годиться з обвинувальним актом, що був складений слідчим.

20 1