Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості

ст. 129

Основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав і законних інтересів засобами, передбаченими КПК.

Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду клопотань, скарг, речей, документів, інших доказів, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених КПК.

Під час кримінального провадження функції обвинувачення, захисту та судового розгляду не можуть покладатися на один і той же орган чи службову особу.

Повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, звернення з обвинувальним актом та підтримання державного обвинувачення у суді здійснюється прокурором. У випадках, передбачених КПК, повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення може здійснюватися слідчим за погодженням із прокурором, а обвинувачення може підтримуватися потерпілим, його представником. Захист здійснюється підозрюваним або обвинуваченим, його захисником або законним представником.

Суд, зберігаючи об'єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов'язків.

У Конституції, а також у КПК чітко встановлено зміст і механізми здій- снення змагальності, яка гарантується конкретними визначеннями і припи- сами, серед яких слід відзначити: однозначно розмежовуються функції об- винувачення, захисту і вирішення справи; дослідження доказів здійснюєть- ся двома протилежними сторонами обвинувачення і захисту; сторони в процесі рівні в правах; суд не є стороною у справі і на основі незалежності від сторін, об'єктивності та неупередженості вирішує справу; суд забезпе- чує повноцінну змагальність сторін створенням необхідних умов для вико- нання ними їх процесуальних обов'язків і наданих їм прав.

36

©

Підтримання державного обвинувачення в суді прокурором

п. 5, ч. З, ст. 129

Основною засадою судочинства є підтримання державного обвинувачення в суді прокурором.

Участь прокурора в суді є обов'язковою, крім випадкі : 1) спрощеного провадження щодо кримінальних проступків; 2) коли він відмовився від підтримання державного обвинувачення.

Прокурор уповноважений:

- звертатися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про засто-

ування заходів медичного характеру, клопотанням про застосування за-

одів виховного характеру чи клопотанням про звільнення особи від кримі-

альної відповідальності;

- підтримувати державне обвинувачення в суді, відмовитися від обви-

увачення, змінити його або висунути додаткове обвинувачення у порядку,

становленому КПК;

- погоджувати запити (клопотання, доручення тощо), самостійно зве-

татися з ними, а також доручати виконання запитів (клопотань, дору-

ень тощо), здійснювати інші повноваження в рамках міжнародного спів-

робітництва під час кримінального провадження;

- оскаржувати судові рішення в порядку, встановленому КПК.

©

Підозрюваний, обвинувачений, виправданий, засуджений має право на ахист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові

3 7

пояснення з приводу підозри чи обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, а також ко- ристуватися правовою допомогою захисника, а також реалізовувати інші процесуальні права, передбачені КПК.

Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд, зобов'язані роз'яснити підозрю- ваному, обвинуваченому його права та забезпечити право на кваліфіковану правову допомогу з боку обраного ним або призначеного захисника.

У випадках, передбачених КПК, підозрюваному, обвинуваченому пра- вова допомога надається безоплатно за рахунок держави.

Участь у кримінальному провадженні захисника підозрюваного, обви- нуваченого, представника потерпілого не звужує процесуальних прав підо- зрюваного, обвинуваченого, потерпілого.

Обов'язкова участь захисника

1. Участь захисника є обов'язковою у кримінальному провадженні що-

до особливо тяжких злочинів. У цьому випадку участь захисника забезпе-

чується з моменту набуття особою статусу підозрюваного.