Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

3) Скасувати вирок повністю чи частково та ухвалити новий вирок;

4) Скасувати ухвалу повністю чи частково та ухвалити нову ухвалу;

5) Скасувати вирок або ухвалу і закрити кримінальне провадження;

6) скасувати вирок або ухвалу і призначити новий розгляд у суді першої

інстанції.

У касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про

застосування або відмову у застосуванні примусових заходів виховного чи

медичного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляцій-

ному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постано-

влені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.

Ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному поряд- ку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в ка- саційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінально-

4 0

му провадженню. Заперечення проти інших ухвал можуть бути включені до касаційної скарги на судове рішення, ухвалене за наслідками апеляцій- ного провадження.

Вирок суду першої інстанції на підставі угоди після його перегляду в апеляційному порядку, а також судове рішення суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на такий вирок можуть бути оскаржені в касаційному порядку:

- засудженим, його захисником, законним представником виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого ніж узгоджене сторо- нами угоди; ухвалення вироку без згоди засудженого на призначення пока- рання; невиконання судом необхідних вимог, в тому числі не роз'яснення засудженому наслідків укладення угоди;

- потерпілим, його представником, законним представником виключно з підстав: призначення судом покарання менш суворого ніж узгоджене сто- ронами угоди; ухвалення вироку без згоди потерпілого на призначення покарання; невиконання судом необхідних вимог; не роз'яснення потерпі- лому наслідків укладення угоди;

- прокурором виключно з підстав: призначення судом покарання менш суворого ніж узгоджене сторонами угоди; затвердження судом угоди у провадженні, в якому угода не може бути укладена.

Суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право:

1) залишити судове рішення без зміни, а касаційну скаргу — без задо- волення;

2) скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції;

3) скасувати судове рішення і закрити кримінальне провадження;

4) змінити судове рішення.

Вирок або ухвала суду, які набрали законної сили, обов'язкові для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягають виконанню на всій території України.

Обов'язковість виконання судових рішень забезпечується державою. За умисне невиконання судового рішення службовою особою встановлена кримінальна відповідальність. Засуджений зобов'язаний відбути призначе- не йому вироком покарання, відшкодувати заподіяні його діями збитки, виконати рішення суду і з інших питань, що його стосуються. За ухилення

41

засудженого від відбування покарання настає кримінальна відповідаль- ність.

Судові рішення, що набрали законної сили, обов'язкові для іншого су- ду, що розглядає кримінальну справу. Інший суд не може розглядати спра- ву щодо особи, на яку є вирок за цим же обвинуваченням, що набрав за- конної сили, або ухвала чи постанова суду про закриття справи з цієї ж під- стави. Вирок суду у кримінальній справі, що набрав законної сили, обов'язковий для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, щодо якої винесено вирок суду, при вирішенні питань, чи мали місце ці дії і чи вчинені вони даною особою.

Питання про виконання рішень українських судів щодо засуджених, які знаходяться на території іншої держави, вирішується відповідно до договору про правову допомогу, укладеного з цією державою. Обов'язковість виконання на території України рішень судів іноземних держав, визначається міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана ВРУ.

Юридичний зміст цієї засади становлять:

а) обов'язок доказування винуватості особи покладено на слідчого,

прокурора;

б) ніхто не зобов'язаний доказувати свою невинуватість у вчиненні

кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона

обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом;

г) заборонено перекладати обов'язок доказування на обвинуваченого,

домагатися його показань шляхом насильства, погроз та інших незаконних

заходів;

4 2

д) підозра, обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях, а та- кож доказах, одержаних незаконним шляхом;

ж) усі сумніви щодо доведеності вини особи суд повинен тлумачити на користь такої особи;

з) недоведеність участі обвинуваченого у вчиненні злочину в юридич- ному відношенні означає його невинуватість і тягне за собою закриття кримінальної справи на досудовому провадженні і постановлення виправ- дувального вироку в стадії судового розгляду;

є) факт притягнення особи до участі у справі як підозрюваної, обвину- ваченої, обрання щодо неї запобіжного заходу не повинні розцінюватись як доказ її винуватості, як покарання винуватого;

і) поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопо- рушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

©

Судді, які обрані ВРУ (крім суддів Конституційного Суду), перебува- ють на посаді до досягнення 65 років, інші судді — до закінчення строку, ма який вони обрані чи призначені.

Дострокове звільнення судді з посади допускається лише у разі не- можливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я; пору- шення суддею присяги або вимог щодо несумісності; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; припиненням його громадян- ства; визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим; по- дання суддею заяви про відставку або звільнення з посади за власним бажанням.

Суддя не може бути переведений на іншу посаду або в інший суд без ііого згоди. За згодою судді він може бути переведений з одного суду до іншого того самого рівня і спеціалізації у порядку, передбаченому законом. Чнільнення судді з адміністративної посади в суді не припиняє його повно- паження судді.

43

©