Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Розмір застави не зазначатиметься:

1) щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування;

2) щодо злочину, який спричинив загибель людини;

3) щодо особи, стосовно якої у цюм у провадженні вже обирався запобіжний захід у вигляді застави, проте був порушений нею.

Клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування.

Структура клопотання:

1) короткий виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, в якому підозрюється або обвинувачується особа;

2) правову кваліфікацію кримінального праюпорушення із зазначенням статті закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати, обвину-

вачувати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на

матеріали, що підтверджують ці обставини;

4) посилання на один або кілька ризиків, зазначених у КПК;

5) виклад обставин, на підставі яких слідчий, прокурор дійшов висновку про наявність одного або кількох ризиків, зазначених у його клопотанні, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини;

6) обгрунтування неможливості запобігання ризику або ризикам,

зазначеним у клопотанні, шляхом застосування більш м'яких запобіжних

заходів. .

7) обгрунтування необхідності покладення на підозрюваного, обвинуваченого конкретних обов'язків, передбачених КПК.

Копія клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу, надається підозрюваному, обвинуваче- ному не пізніше ніж за три години до початку розгляду клопотання.

138

До клопотання додаються:

1) копії матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання;

2) перелік свідків, яких слідчйй, прокурор вважає з а необхідне допитати під час судового

розгляду щодо запобіжного заходу;

3) підтвердження того, що підозрюваному, обвинуваченому надані копії клопотання та

\ матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу. и

Застосування запобіжного заходу до кожної особи потребує внесення окремого клопотання.

Якщо після подання клопотання про застосування запобіжного заходу прокурору стали відомі обставини, що виключають обґрунтовану підозру у вчиненні особою кримінального правопорушення, він зобов'язаний відкли- кати клопотання про застосування запобіжного заходу та відкликати дозвіл на затримання, якщо такий дозвіл був отриманий.

Якщо після подання клопотання про застосування запобіжного заходу слідчому, прокурору стали відомі інші обставини, що можуть вплинути на вирішення судом питання про застосування запобіжного заходу, він зо- бов'язаний доповнити або змінити клопотання, або замінити його новим клопотанням.

Клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розгляда- ється слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше 72 годин з мо- менту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого або з мо- менту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, обвинуваче- ний перебуває на свободі, чи з моменту подання підозрюваним, обвинува- ченим, його захисником до суду відповідного клопотання.

Слідчий суддя, суд після одержання клопотання про застосування запо- біжного заходу до підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває на сво- боді, призначає дату судового засідання і здійснює судовий виклик.

Якщо слідчий, прокурор подав разом із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою клопотання про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, слід- чий суддя, суд приймає рішення згідно КПК.

У разі неприбуття підозрюваного, обвинуваченого за судовим викликом і відсутності у слідчого судді, суду на початок судового засідання відомос- тей про поважні причини,, що перешкоджають його своєчасному прибуттю, слідчий суддя, суд має право постановити ухвалу про привід підозрювано- го, обвинуваченого, якщо він не з'явився для розгляду клопотання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді застави, домашнього арешту чи три- мання під вартою, або ухвалу про дозвіл на його затримання з метою при- воду, якщо ухвала про привід не була виконана.

Прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

139