Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Судові дебати *

У них виступають прокурор, потерпілий, його представник чи законний представник, цивільний позивач, його представник чи законний представ- ник, цивільний відповідач, його представник, обвинувачений, його закон- ний представник, захисник.

Якщо в судовому розгляді брали участь декілька прокурорів, у судових дебатах на їхній розсуд має право виступити один прокурор або кожен із них обґрунтовує в промові свою позицію у певній частині обвинувачення.

Якщо в судовому розгляді брали участь декілька захисників обвинувачено- го, порядок виступів у судових дебатах визначається ними за взаємною зго- дою. У разі відсутності згоди порядок їхніх виступів встановлює суд.

Якщо в судовому розгляді брали участь декілька обвинувачених, захисни- ків, представників, порядок їхніх виступів у судових дебатах встановлює суд.

Учасники судового провадження мають право в судових дебатах поси- латися лише на ті докази, які були досліджені в судовому засіданні. Якщо під час судових дебатів виникне потреба подати нові докази, суд відновлює з'ясування обставин, встановлених під час кримінального провадження, та перевірки їх доказами, після закінчення якого знову відкриває судові деба- ти з приводу додатково досліджених обставин.

Суд не має права обмежувати тривалість судових дебатів певним часом. Головуючий має право зупинити виступ учасника дебатів, якщо він після зауваження повторно вийшов за межі кримінального провадження, що здійснюється, чи повторно допустив висловлювання образливого або не- пристойного характеру, і надати слово іншому учаснику дебатів.

23 0

Після закінчення промов учасники судових дебатів мають право обмі- нятися репліками. Право останньої репліки належить обвинуваченому або його захиснику.

Останнє слово обвинуваченого

Воно надається обвинуваченому після оголошення судових дебатів за- кінченими. Суд не має права обмежувати тривалість останнього слова об- винуваченого певним часом. Задавати запитання обвинуваченому під час його останнього слова не дозволяється.

Якщо обвинувачений в останньому слові повідомить про нові обставини, які мають істотне значення для кримінального провадження, суд за своєю іні- ціативою або за клопотанням учасників судового провадження відновлює з'ясування обставин, встановлених під час кримінального провадження, та перевірку їх доказами, після завершення яких відкриває судові дебати з приво- ду додатково досліджених обставин і надає останнє слово обвинуваченому.

Після останнього слова обвинуваченого суд негайно виходить до на- радчої кімнати для ухвалення вироку, про що головуючий оголошує прису- тнім у залі судового засідання.

Під час ухвалення вироку ніхто не має права перебувати в нарадчій кі- мнаті, крім складу суду, який здійснює судовий розгляд. Суд вправі перер- вати нараду лише для відпочинку з настанням нічного часу. Під час перер- ви судді не можуть спілкуватися з особами, які брали участь у криміналь- ному провадженні.

Судді не мають права розголошувати хід обговорення та ухвалення ви- року в нарадчій кімнаті. Прийняття ухвали суду у нарадчій кімнаті здійс- нюється відповідно до правил, передбачених КПК.