Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Глава III судове провадження у першій інстанції

Опорний конспект 16. Підготовче провадження та судовий розг- ляд у кримінальному провадженні

142. Підготовче провадження.

143. Загальні положення судового розгляду.

144. Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження.

145. Межі судового розгляду.

146. Процедура судового розгляду.

147. Судові рішення.

148. Виправлення помилок у рішеннях суду. Роз 'яснення судового рішення.

Підготовче провадження

Відповідно до гл. 27 КПК після отримання обвинувального акта, клопо- тання про застосування примусових заходів виховного характеру, клопо- тання про застосування примусових заходів медичного характеру або кло- потання про звільнення від кримінальної відповідальності суд не пізніше п'яти днів з дня його надходження призначає підготовче судове засідання, в яке викликає учасників судового провадження.

Підготовче судове засідання відбувається за участю прокурора, обвину- ваченого, захисника, потерпілого, його представника та законного предста- вника, цивільного позивача, його представника та законного представника, цивільного відповідача та його представника. Після виконання вимог, пе- редбачених КПК, головуючий з'ясовує в учасників судового провадження їх думку стосовно можливості призначення судового розгляду.

21 3

В їзди рішень суду:

1) затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідуван ня;

2) закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених КПК;

3) повернути обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру або клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру прокурору, якщо вони не відповідають необхідним вимогам;

4) направити обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру або клопотання про застосування примусових заходів медичного харакгерудо відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження;

5) призначити судовий розгляд на пі дсгаві обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру або клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.

[ Ухвала про повернення обвинувального акта, клопотання про застосування примусових 1 і заході в виховного або медичного характеру може бути оскаржена в апеляційному

І порядку.

\

З метою підготовки до судового розгляду суд:

21 4

Під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи за- безпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний у відношенні обвинуваченого. За відсутності зазначених клопо- тань сторін застосування заходів забезпечення кримінального проваджен- ня, обраних під час досудового розслідування, вважається продовженим.

Після завершення підготовки до судового розгляду суд постановляє ух- валу про призначення судового розгляду. Судовий розгляд повинен бути призначений не пізніше десяти днів після постановлення ухвали про його призначення.

Документи, інші матеріали, надані суду під час судового провадження його учасниками, судові рішення та інші документи і матеріали, що мають значення для цього кримінального провадження, долучаються до обвину- вального акта (клопотання про застосування цримусових заходів медично- го або виховного характеру, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності) і є матеріалами кримінального провадження.

Після призначення справи до судового розгляду головуючий повинен забезпечити учасникам судового провадження можливість ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, коли вони про це заявлять кло- потання. Під час ознайомлення учасники судового провадження мають право робити з матеріалів необхідні виписки та копії. Матеріали про за- стосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення не надаються.