Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Поняття та види негласних слідчих (розшукових) дій

Відповідно до ст. 246 КПК негласні слідчі (розшукові) дії — це різно- вид слідчих чи розшукових дій, відомості про факт та методи проведення яких не підлягають розголошенню, за деяким винятком випадків.

Аудіо-, відеоконтроль особи 1 Обстеження публічно недоступних

[ місць, житла чи іншого володіння особи

Г і

1

Накладення арешту на кореспонденцію і ! Аудіо-, відеоконтроль місця

\ ' і

^ ,

' Огляд і виїмка кореспонденції і ' Контроль за вчиненням злочину

' .і '

і Зняття і нформації з транс порти их і телекомунікаційних мереж

і

і

і Зняття інформації з електронних

1 інформаційних систем

і Г Виконання спеціального завдання з і і розкриття злочинної діяльності

1 і організованоїгрупи чи злочинної

і організації

Використання конфіденційного співробітництва

©

Загальні положення про негласні слідчі чи розшукові дії

Ці слідчі чи розшукові дії проводяться у випадках, якщо відомості про злочин та особу, яка його вчинила, неможливо отримати в інший спосіб. Негласні слідчі чи розшукові дії, передбачені КПК, а також ті, рішення про

17 7

проведення яких приймає слідчий суддя, проводяться виключно у криміна- льному провадженні щодо тяжких або особливо тяжких злочинів.

Рішення про проведення негласних слідчих чи (розшукових дій приймає слідчий, прокурор, — слідчий суддя за клопотанням прокурора або за клопо- танням слідчого, погодженого з прокурором. Слідчий зобов'язаний повідоми- ти прокурора про прийняття рішення щодо проведення певних негласних дій та отримані результати. Прокурор має право заборонити проведення або при- пинити подальше проведення негласних слідчих чи розшукових дій.

Виключно прокурор має право прийняти рішення про проведення такої негласної слідчої чи розшукової дії, як контроль за вчиненням злочину.

У рішенні про проведення негласної слідчої чи розшукової дії зазнача- ється строк її проведення. Строк проведення негласної слідчої чи розшу- кової дії може бути продовжений:

• прокурором, якщо негласна слідча чи розшукова дія проводиться за його рішенням — до вісімнадцяти місяців;

• керівником органу досудового розслідування, якщо негласна слідча (розшукова) дія проводиться за його або слідчого рішенням — до шести місяців;

• начальником головного, самостійного управління Міністерства внут- рішніх справ України, Центрального управління Служби безпеки України, головного управління, управління Міністерства внутрішніх справ України та органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодав- ства, в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастопо- лі, регіонального органу Служби безпеки України в межах компетенції, якщо негласна слідча (розшукова) дія проводиться за рішенням слідчого,

— до дванадцяти місяців;

• Міністром внутрішніх справ України, Головою Служби безпеки України, керівником органу, що здійснює контроль за додержанням подат- кового законодавства, якщо негласна слідча чи розшукова дія проводиться за рішенням слідчого, — до вісімнадцяти місяців;

• слідчим суддею, якщо негласна слідча чи розшукова дія проводиться за його рішенням.

Проводити негласні слідчі (розшукові) дії має право слідчий, який здій- снює досудове розслідування злочину, або за його дорученням — уповно- важені оперативні підрозділи органів внутрішніх справ, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодав- ства, органів Державної пенітенціарної служби України. За рішенням слід- чого чи прокурора до проведення негласних слідчих (розшукових) дій мо- жуть залучатись також інші особи.

Розгляд клопотань, який віднесений згідно з положеннями КПК до повноважень слідчого судді, здійснюється головою чи іншим суддею Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, апеляційного суду обла- сті, міст Києва та Севастополя, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Слідчий суддя зобов'язаний розглянути клопотання про надання дозво- лу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії протягом шести годин з моменту його отримання. Розгляд клопотання здійснюється за участю особи, яка подала клопотання.

178

І

, 1) найменування кримінального

і провадження та його реєстраційний

і номер; ^

і 2) короткий ви кпад обставин 44 >

і злочину, у зв'язку з розслідуванням

і якого подається клопотання;

5) обставини, що дають п ідстави (

підозрювати особу у вчиненн і (

^ злочину; і

6) вид н егласної слідчої | (розшукової) дії та обґрунтування і строку її проведен ня; і

і 3) правова кваліфікація злочину ч ч . ^ 7)обґрунтування неможливості (

і з зазначенням статті ККУ; ^ + * отримання відомостей про злочин і

і ^ х та особу, яка його вчинила, в і і + ' іншій спосіб; і

4) відомості про особу, 4 ч місце або річ, щодо яких необхідно4 провести негласну слідчу (розшукову) дію;

відомості залежно від виду

' нег лас ної слідчої д ії про

ідентифікаційні ознаки, які

дозволять ун ікально

ідентиф ікувати абонента

спостереження,

^ телекомунікаційну мережу,

ма нцеве обладнання тощо;

9) об грунтування можливості отримання під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії доказів, які самостійно або у сукупності з іншими доказами можуть маги суттєве значення для з'ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

До клопотання слідчого, прокурора додається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достат- ніх підстав вважати, що:

- вчинений злочин відповідної тяжкості;

- під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані докази, які самостійно або у сукупності з іншими доказами мо- жуть мати суттєве значення для з'ясування обставин злочину або встанов- лення осіб, які вчинили злочин. Ухвала слідчого судді про дозвіл на прове- дення негласної слідчої (розшукової) дії повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень.

179