Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

Такі скарги можуть бути подані особою протягом десяти днів з момен- ту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слід- чого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги почи- нається з дня отримання особою її копії.

Скарга повертається а

1) скаргу подала особа, яка немає права подавати скаргу;

2) скарга не підлягає розгляду у

цю му суді;

3) скарга подана після закінчення строку і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий судця за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Копія ухвали про повернення скарги невідкладно надсилається особі, яка її подала, разом із скаргою й усіма доданими до неї матеріалами.

Слідчий суддя, суд відмовляє у відкритті провадження, лише якщо ска- рга подана на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, прокурора, яке не підлягає оскарженню. Копія ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надсилається особі, яка подала скаргу, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала про повернення скарги або відмову у відкритті провадження мо- же бути оскаржена в апеляційному порядку. Повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду. Подання скарги на рі- шення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслі- дування не зупиняє виконання рішення.

20 9

Слідчий чи прокурор самостійно можуть скасувати рішення, припинити дію чи бездіяльність, які оскаржуються, що тягне за собою закриття прова- дження за скаргою.

Порядок розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового провадження

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розгляда- ються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше 72 годин з моменту надходження відповідної ска- рги, крім скарг на рішення про закриття кримінального провадження, які розглядаються не пізніше п'яти днів з моменту надходження скарги.

Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розс- лідування здійснюється за обов'язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи безді- яльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є пере- шкодою для розгляду скарги.

За результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчо- го чи прокурора приймається судове рішення у формі ухвали.

Види ухвал:

1)про скасування рішення слідчого чи прокурора

2) про припинення певної дії;

3) про вчинення певної дії;

4) про відмову у задоволенн і скарги.

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, діюч и бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвал про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.

Підозрюваний, обвинувачений, потерпілий мають право оскаржити прокурору вищого рівня недотримання розумних строків слідчим, проку- рором під час досудового розслідування.

Прокурор вищого рівня зобов'язаний розглянути скаргу протягом трьох днів з моменту її подання і, у разі наявності підстав для її задоволення, нада- ти відповідному прокурору обов'язкові для виконання вказівки щодо строків вчинення певних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень.

21 0

Особа, що подала скаргу, невідкладно письмово повідомляється про резуль- тати її розгляду. Службові особи, винні у недотриманні розумних строків, можуть бути притягнуті до відповідальності, встановленої законом.

©