Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Додатки до протоколу:

- спеціально виготовлені копії, зразки об'єктів, речі і документів;

- письмові пояснення спеціалістів, які брали участь у проведенні відпо- відної процесуальної дії;

- стенограма, аудіо-, відеозапис процесуальної дії;

- фототаблиці, схеми, зліпки, носії комп'ютерної інформації та інші ма- теріали, які пояснюють зміст протоколу.

Додатки до протоколів повинні бути належним чином виготовлені, упа- ковані з метою надійного збереження, а також засвідчені підписами слідчо- го, прокурора, спеціаліста, інших осіб, які брали участь у виготовленні або вилученні таких додатків.

Протокол під час досудового розслідування складається слідчим або прокурором, які проводять відповідну процесуальну дію, під час її прове- дення або безпосередньо після її закінчення.

До складу слідчої чи розшукової дії входять також дії щодо належного упакування речей і документів та інші дії, що мають значення для перевір- ки результатів процесуальної дії.

Запис за допомогою технічних засобів

Питання щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засо- бів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, вирішує особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов'язковим (ст. 107 КПК).

Про застосування технічних засобів фіксування процесуальної дії за- здалегідь повідомляються особи, які беруть участь у процесуальній дії. У матеріалах кримінального провадження зберігаються оригінальні примі- рники технічних носіїв інформації зафіксованої процесуальної дії, резервні копії яких зберігаються окремо.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального проваджен- ня в суді під час судового провадження є обов'язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень КПК судове провадження здійснюєть- ся судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Учасники судового провадження мають право отримати копію запису судового засідання, зробленого за допомогою технічного засобу.

97

Незастосування технічних засобів фіксування кримінального прова- дження у випадках, коли воно є обов'язковим, тягне за собою недійсність відповідної процесуальної дії та отриманих внаслідок її вчинення результа- тів, за виключенням випадків, коли сторони не заперечують проти визнан- ня такої дії та результатів її здійснення чинними.

Журнал судового засідання

У журналі судового засідання зазначаються такі відомості:

• найменування та склад суду;

• реквізити кримінального провадження та відомості щодо його учасників;

• дата і час початку та закінчення судового засідання;

• час, номер та найменування процесуальної дії, що проводиться під час судового засідання, а також передані суду під час процесуальної дії речі, документи, протоколи слідчих чи розшукових дій і додатки до них;

• ухвали, постановлені судом без виходу до нарадчої кімнати;

• інші відомості у випадках, передбачених КПК.

Журнал судового засідання складається та підписується секретарем су- дового засідання.