Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Розгляд справ за нововиявленими обставинами

Відповідно до ст. 464 КПК заява про перегляд судового рішення за ново- виявленими обставинами, що надійшла до суду, передається в порядку чер- говості судді суду. У розгляді заяви та перегляді судового рішення за ново- виявленими обставинами не має права брати участь суддя, який брав участь в ухваленні судового рішення, про перегляд якого ставиться питання.

Не пізніше наступного дня після надходження заяви до суду суддя пе- ревіряє її відповідність необхідним вимогам і вирішує питання про відк- риття кримінального провадження за нововиявленими обставинами.

27 7

Відкривши кримінальне провадження за нововиявленими обставинами, суддя надсилає учасникам копії ухвали про відкриття провадження, заяви про перегляд і призначає дату, час та місце судового засідання, про що по- відомляє зазначених осіб.

Особа, яка подала заяву про перегляд судового рішення за нововиявле- ними обставинами, має право відмовитися від заяви до початку судового розгляду. У разі прийняття відмови від заяви суд закриває кримінальне провадження за нововиявленими обставинами, про що постановляє ухвалу.

Особа, яка відмовилася від заяви про перегляд судового рішення за но- вовиявленими обставинами, не має права повторно звертатися до суду із такою ж заявою з тих самих підстав.

Заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами розглядається судом протягом двох місяців після її надходження в суді тієї інстанції, яка здійснює перегляд.

Учасники судового провадження повідомляються про дату, час та місце розгляду заяви. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду заяви і перегляду судового рішення.

Суд своєю ухвалою має право зупинити виконання судового рішення, яке переглядається за нововиявленими обставинами, до закінчення перегляду.

Суд має право не досліджувати докази щодо обставин, що встановлені в судовому рішенні, яке переглядається за нововиявленими обставинами, якщо вони не оспорюються.

©

Результати розгляду справ за нововиявленими обставинами Суд має право:

27 8

Глава V

ОСОБЛИВІ ПОРЯДКИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Опорний конспект 22. Кримінальне провадження на підставі угод

177. Види угод та порядок їх укладення.

178. Зміст угоди.

179. Порядок судового провадження на підставі угоди.

180. Вирок на підставі угоди.

®

Види угод та порядок їх укладення

-А А 583»

1) угода про примирення між

Види угод:

V

2) угода між прокурором та

потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим;

Ч підозрюваним, \

У ^ обвинуваченим про визнання І

^ винуватості.

Ініціювання і укладення угоди

Відповідно до ст. 469 КПК угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого чи підозрюваного, обвинуваченого. Домовлено- сті стосовно угоди про примирення можуть проводитися самостійно поте- рпілим і підозрюваним, обвинуваченим, захисником і представником або за допомогою іншої особи, погодженої сторонами (за винятком слідчого, про- курора або судді).

Угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного, обвинуваченого. Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим може бути укладена у прова- дженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої і середньої тяж- кості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

27 9

Угода між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості може бути укладена у провадженні щодо кримінальних про- ступків, злочинів невеликої тяжкості, злочинів середньої тяжкості, тяжких злочинів, та внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається.

Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру і до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

У разі недосягнення згоди щодо укладення угоди факт її ініціювання і твердження, що були зроблені з метою її досягнення, не можуть розгляда- тися як відмова від обвинувачення або як визнання своєї винуватості.

Слідчий, прокурор зобов'язані поінформувати підозрюваного, потерпі- лого про їх право на примирення, роз'яснити механізм його реалізації та не чинити перешкод в укладенні угоди про примирення.

У разі, якщо кримінальне провадження здійснюється щодо кількох осіб, які підозрюються, обвинувачуються у вчиненні одного або кількох кримі- нальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усі- ма підозрюваними, угода може бути укладена з одним з підозрюваних, об- винувачених. Кримінальне провадження щодо особи, з якими досягнуто згоди, підлягає виділенню в окреме провадження.

У разі, якщо в кримінальному провадженні беруть участь кілька потер- пілих від одного кримінального правопорушення, угода може бути укладе- на та затверджена лише з усіма потерпілими.

У разі, якщо в кримінальному провадженні беруть участь кілька потер- пілих від різних кримінальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усіма потерпілими, угода може бути укладена з одним чи кількома з потерпілих. Кримінальне провадження щодо особи, яка дося- гла згоди, підлягає виділенню в окреме провадження.

При укладанні угоди враховуються такі обставини:

1) ступінь та характер сприяння підозрюваного, обвинуваченого у проведенні кримінального провадження щодо нього або інших о сіб;

3) наявність суспільного

інтересу в забезпеченні більш швидшого

досудового розслідування і судового

провадження, викритті більшої кількості

крим інальних правопорушень;

2) характер і тяжкість обвинувачення чи підозри;

наявні сть сусп ільного

інтересу в запобіганні, виявленні

чи припиненні більшої кількості

кримінальних правопорушень

або інших більш тяжких

кримінальних

правопорушень.

28 0

©