Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Структура заперечення:

1) найменування суду касаційної інстанції;

2) прізвище,ім'я, по батькові (найменування), поштову адресу особи, якаподає заперечення на касаційну скаргу, а також номер засобу зв'язку, адресу електронної пошти, якщо такі є;

З) вказівку на судове рішення, яке оскаржується;

4) номер кримінального провадження в суді касаційної інстанції, якщо він повідомлений судом касаційної інстанції;

5) обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог касаційної скарги;

6) у разі необхідності - клопотання особи, якаподає заперечення на касаційну скаргу;

7) перелік матеріалів, які додаються.

^

У запереченні на касаційну скаргу зазначається, чи бажає особа взята участь,у касаці йному розгляді.

*

Заперечення на касаційну скаргу підписується особою, яка його подає.

26 4

Суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин і не має права досліджувати докази, встановлювати та визнава- ти доведеними обставини, що не були встановлені в оскарженому судовому рі- шенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги. Суд касаційної інстанції вправі вийти за межі касаційних вимог, якщо цим не погіршується стано- вище засудженого чи виправданого. Якщо задоволення скарги дає підстави для прийняття рішення на користь інших засуджених, від яких не надійшли скарги, суд касаційної інстанції зобов'язаний прийняти таке рішення.

Касаційний розгляд здійснюється згідно з правилами розгляду у суді апеляційної інстанції з урахуванням деяких особливостей. Після виконання необхідних дій і вирішення клопотань учасників судового провадження, суддя-доповідач доповідає в необхідному обсязі зміст судових рішень, що оскаржуються, касаційної скарги та заперечень на неї.

Сторони та інші учасники судового провадження висловлюють свої до- води. Першою висловлює доводи особа, яка подала касаційну скаргу. Якщо касаційні скарги подали обидві сторони, першим висловлюють доводи ви- правданий, засуджений. За ними висловлюють доводи інші учасники судо- вого провадження. Суд має право обмежити тривалість висловлення дово- дів, встановивши для всіх учасників судового провадження рівний промі- жок часу, про що оголошується на початку судового засідання.

Неприбуття сторін або інших учасників кримінального провадження не перешкоджає проведенню розгляду, якщо такі особи були належним чином повідомлені про дату, час і місце касаційного розгляду та не повідомили про поважні причини свого неприбуття. Якщо для участі в розгляді в судо- ве засідання не прибули учасники кримінального провадження, участь яких рішенням суду касаційної інстанції є обов'язковою, касаційний розгляд відкладається. Після закінчення касаційного розгляду колегія суддів вихо- дить до нарадчої кімнати для ухвалення судового рішення.

Письмове касаційне провадження. Суд касаційної інстанції має право ухвалити судове рішення за результатами письмового провадження, якщо всі учасники судового провадження заявили клопотання про здійснення провадження за їхньої відсутності.

Якщо проводилося письмове касаційне провадження, то копія судового рішення суду касаційної інстанції надсилається учасникам судового прова- дження протягом трьох днів з моменту його підписання.

®

26 5

Суд касаційної інстанції не вправі скасувати виправдувальний вирок, ухвалу про незастосування примусових заходів виховного або медичного характеру, ухвалу про закриття кримінального провадження лише з мотивів істотного порушення прав обвинуваченого або особи, стосовно якої вирішувалося питання про застосування примусових заходів виховного або медичного характеру.

Після скасування вироку або ухвали судом касаційної інстанції суд першої або апеляційної інстанцій здійснює судове провадження згідно із загальними вимогами в іншому складі суду. Вказівки суду, який розглянув справу в касаційному порядку, є обов'язковими для суду першої чи апеля- ційної інстанції при новому розгляді.

При новому розгляді у суді першої чи апеляційної інстанції застосуван- ня суворішого покарання або закону про більш тяжке кримінальне право- порушення допускається тільки за умови, що вирок було скасовано у зв'язку з необхідністю застосування закону про більш тяжке кримінальне правопорушення або посилення покарання за скаргою прокурора, потерпі- лого чи його представника, а також коли при новому розгляді буде встано- влено, що обвинувачений вчинив більш тяжке кримінальне правопорушен- ня, або коли збільшився обсяг обвинувачення.

О

Результати розгляду справ у касаційному провадженні