Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Структура ухвали:

1) найменування суду, прізвище та ініціали слідчого судді, судді (суддів);

2) прізвище, ім'я, по батькові підозрюваного, обвинуваченого для затримання якого постановляється ухвала, відоме на момент постановлення ухвали,.а якщо прізвище, ім'я, по батькові не відомі - докладний опис такої особи;

3) короткий виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється, обвинувачується особа, і його правову кваліфікацію за законом України про кримінальну відповідальність;

4) посилання на обставини, які дають підстави для:

Обґрунтованої підозри про вчинення особою кримінального правопорушення;

висновку про існування ризику, зазначеного у клопотанні про застосування запобіжного

заходу;

висновку щодо існування обставин, зазначених у КПК, для прийняття рішення про

дозвіл на затримання;

5) дату постановлен ня ухвали;

6) дату втрати законної сили ухвалою;

7) підпис слідчого судді,судді (суддів), який постановив ухвалу.

і В ухвалі про дозвіл на затримання з метою приводу вказуються прізвище, їм я, по І І батькові, адреса і телефон прокурораабо слідчого, за клопотанням якого постановлена 1

Ізґйжзіш«Г ж «&Т& ^ ^ т ш гл ®

Ухвала про відмову у наданні дозволу на затримання з метою приводу може бути оскаржена в порядку, передбаченому КПК. Ухвала про дозвіл на затримання оскарженню не підлягає.

Затримана на підставі ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше тридцяти шести годин з моменту затримання повинна бути:

звільнена, або

доставлена до слідчого судді, суду, який постановив ухвалу про до-

звіл на затримання з метою приводу.

У разі затримання на транспорті, місцем затримання вважається тери- торія району, де особа затримана.

У разі затримання особи на громадському транспорті, незапланована зупинка якого неможлива без зайвих труднощів, місцем затримання вважа- ється територія району, де розташована найближча попутна зупинка гро- мадського транспорту.

У разі затримання особи на авіаційному або морському транспорті під час рейсу за межі державного кордону України, місцем затримання вважається порт у межах державного кордону України, в якому почався цей рейс.

Службова особа, яка на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання, затримала особу, зобов'язана негайно вручити їй копію за- значеної ухвали.

Уповноважена службова особа, яка затримала особу на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання або у якої під вартою трима- ється особа, щодо якої діє ухвала про дозвіл на затримання, негайно пові- домляє про це слідчого, прокурора, зазначеного в ухвалі.

Якщо після затримання підозрюваного, обвинуваченого з'ясується, що він був затриманий на підставі ухвали про дозвіл на затримання, яка відкли-

141

кана прокурором, підозрюваний, обвинувачений повинен бути негайно зві- льнений уповноваженою службовою особою, під вартою якої він тримається, якщо немає інших законних підстав для його подальшого затримання.

Службова особа здійснює затримання співробітника кадрового складу розвідувального органу України при виконанні ним своїх службових обов'язків і пов'язані з цим особистий обшук та огляд його речей тільки в присутності офіційних представників цього розвідувального органу.

Прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про застосування запобіжного заходу до особи, яку затри- мано без ухвали про дозвіл на затримання за підозрою у вчиненні криміна- льного правопорушення, до місцевого суду, в межах територіальної юрис- дикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а якщо це немо- жливо у строк, передбачений КПК, — до місцевого суду, в межах територі- альної юрисдикції якого особа була затримана.

Клопотання про застосування запобіжного заходу до особи, яку за- тримано без ухвали про дозвіл на затримання за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, повинно відповідати вимогам, зазна- ченим у КПК. До клопотання повинен бути доданий протокол затримання підозрюваного.

Розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків передбачених ч. 6 ст. 193 КПК.

Слідчий суддя, суд, до якого прибув або доставлений підозрюваний, обвинувачений для участі у розгляді клопотання про застосування запобі- жного заходу, зобов'язаний роз'яснити його права:

^ мати захисника;

^ знати суть та підстави підозри або обвинувачення;

^ знати підстави його затримання;

^ відмовитися давати пояснення, показання з приводу підозри або об-

винувачення;

^ давати пояснення щодо будь-яких обставин його затримання та три-

мання під вартою;

^ досліджувати речові докази, документи, показання, на які посила- ється прокурор, та надавати речі, документи, показання інших осіб на спростування доводів прокурора;

^ заявляти клопотання про виклик і допит свідків, показання яких мо- жуть мати значення для вирішення питань цього розгляду.

Слідчий суддя, суд зобов'язаний вжити необхідних заходів для забез- печення захисником підозрюваного, обвинуваченого, якщо останній зая- вив клопотання про залучення захисника, якщо участь захисника є обов'яз- ковою або якщо слідчий суддя, суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника.

За клопотанням сторін або за власною ініціативою слідчий суддя, суд має право заслухати будь-якого свідка чи дослідити будь-які матеріали, що мають значення для вирішення питання про застосування запобіжного за- ходу.

Будь-які твердження чи заяви підозрюваного, обвинуваченого зроблені під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, не мо-

142

жуть бути використані на доведення його винуватості у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується, або у будь-якому іншому правопорушенні.

Слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіж- ного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених ст. 177 КПК, буде дове- дено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний роз- шук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суд- дя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід, про що постановляє ух- валу.

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопору ше ння;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених у КПК, і на які вказує слідчий,прокурор;

3) недостатність застосування більш м'яких запобіжних заході в для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

ґ ^ Слідчий суддя, суд зобов'язаний постановити ухвалу про відмову взастосуванні запобіжного заходу, якщо під час розгляду клопотання прокурор не доведе обставин,

V передбачених КПК. /

Слідчий суддя, суд має право зобов'язати підозрюваного, обвинуваче- ного прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого органу держав- ної влади, визначеного слідчим суддею, судом, якщо прокурор доведе об- ставини, передбачені КПК.

Слідчий суддя, суд має право застосувати більш м'який запобіжний захід ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підоз- рюваного, обвинуваченого обов'язки, передбачені КПК, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання.

143