Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

А. В. Молдован, С. М. Мельник

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС УКРАЇНИ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Київ

«Центр учбової літератури»

2013

УДК 343.1(477X075.8) ББК 67.411(4Укр)я73

М 75

Рецензенти:

Григорій Андрусів - старший слідчий з особливо важливих справ, доцент Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

Руслан Кацавець - кандидат юридичних наук, доцент юридичного факуль- тету Київської державної академії водного транспорту імені Гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

Молдован А. В. Кримінальний процес України [текст]: Навч. посіб./

М 75 А. В. Молдован, С. М. Мельник - К.: Центр учбової літератури, 2013. - 368 с.

І8ІЯЧ 978-617-673-109-2

У навчальному посібнику на основі нового КПК України розглядаються пи- тання кримінального процесу, зокрема його завдання, принципи і стадії, про- цесуальне становище учасників кримінальної процесуальної діяльності, доказове право, порядок провадження слідчих і судових дій.

І8ВН 978-617-673-109-2

УДК 343.1(477)(075.8) ББК 67.411(4Укр)я73

© Молдован А. В., Мельник С. М., 2013.

© «Видавництво «Центр учбової літератури», 2013.

Переднє слово

Важливу роль у забезпеченні дотримання прав людини відіграє наяв- ність у державі нормального механізму регулювання діяльності правоохо- ронних органів, покликаних здійснювати розслідування та розгляд кримі- нальних справ.

Кримінальне законодавство має забезпечувати невідворотність кримі- нального покарання, гарантувати належне дотримання прав людини, пова- гу до її особистості, ставлення до неї як до особи, вина якої у вчиненні зло- чину ще не доведена. Судочинство має забезпечувати об'єктивність судо- вого розслідування та судового розгляду, передбачати існування таких процедур, які надаватимуть рівні процесуальні можливості сторонами, сприятимуть утвердженню змагальності кримінального процесу.

Опорні конспекти спрощують процес підготовки до занять; допомага- ють швидко зорієнтуватись в тематиці; охопити конкретні питання зоро- вим сприйняттям та зафіксувати їх у пам'яті. Опорні конспекти — це син- тез схем, таблиць, розмежованого тексту, норм права, визначень, що відіг- рають роль опорного сигналу. Типографські можливості не дозволяють скласти опорні конспекти в кольорі. Не сприйміть це за дитяче завдання, розмалюйте самі! Кольоровий код — один із найефективніших засобів ор- ганізації запам'ятовування.

Автори висловлюють подяку рецензентам: доцентам Андрусіву Г.В., Кацавцю Р.С. науковому консультанту професору Молдовану В.В., а також слухачу Інституту післядипломної освіти КНУ імені Тараса' Шевченка Іго- рю Ткаченку за допомогу в розробці схем.

[Пункт приема мантий]

Навчальний посібник буде корисним і практичним для студентів вищих навчальних закладів (особливо заочної форми навчання) і викладачів, а також для всіх, хто прагне дізнатися, що являє собою оновлений КПК України та хто цікавиться сучасною юридичною літературою.

з

Список скорочень

ВАСУ — Вищий спеціалізований суд України

ВГСУ — Вищий господарський суд України

ВССУ — Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

ВРУ — Верховна Рада України

ВРЮ — Вища рада юстиції України

ВСУ — Верховний Суд України

ГПУ — Генеральна прокуратура України

ГПК — Господарський процесуальний кодекс

ДБР — Державне бюро розслідувань

ДСА — Державна судова адміністрація України

КК — Кримінальний кодекс України

КАС — Кодекс адміністративного судочинства України

КПК — Кримінальний процесуальний кодекс України

КСУ — Конституційний Суд України

МВС — Міністерство внутрішніх справ України

МЮ — Міністерство юстиції України

ЦПК — Цивільний процесуальний кодекс України

Рег азрега асі азіга!

Автори

4

А. Олександра Примаченко. Умовно прогресивний кодекс

(Дзеркало тижня, № 16 за 28.04.2012).

Значення Кримінального процесуального кодексу переоцінити важ- ко. Зокрема тому, що безліч інших питань і проблем миттєво відсту- пають на другий план, коли за спиною грюкнуть двері тюремної каме- ри. Як правило, ті, хто може посприяти ухваленню максимально про- думаного, цілісного КПК, не здатні приміряти цю ситуацію на себе, через нинішнє високе суспільне становище. Проте низка статей нового КПК опосередковано підтверджує: повчальні уроки новітньої українсь- кої історії все-таки в дечому справили позитивний вплив. Епізодично в документі знайшло своє відображення розуміння авторами того, що хоч ким би ти був сьогодні, в наших реаліях ні жебрацької долі, ні аре- штантської неволі, зарікатись не можна. Однак чіткої системи немає. Сказати, що написали його ретельно, «як для себе», не випадає. Зокре- ма тому, що цей новий КПК, якого чекали 20років, з'явився на світ, як завжди, в поспіху з усіма наслідками, що звідси випливають.

КПК був внесений президентом 13 січня й ухвалений у ніч на п'ятницю