Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

У клопотанні зазначаються:

^ короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв'язку з яким подається клопотання;

^ правову кваліфікацію кримінального правопорушення за законом

України про кримінальну відповідальність;

^ виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини;

118

^ причини, у зв'язку з якими потрібно здійснити тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом;

^ вид спеціального права, яке підлягає тимчасовому обмеженню;

^ строк, на який користування спеціальним правом підлягає тимчасо- вому обмеженню;

^ перелік свідків, яких прокурор, слідчий вважає за необхідне допита- ти під час розгляду клопотання.

До клопотання також додаються:

• копії матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопо- тання;

• документи, які підтверджують надання підозрюваному копій клопо- тання та матеріалів, що обґрунтовують клопотання.

Клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом розглядається слідчим суддею не пізніше трьох днів з дня його надходження до суду за участю прокурора та/або слідчого, підозрюваного, його захисника.

Клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом, якщо документи, які посвідчують користування спеціальним пра- вом, не були тимчасово вилучені, може розглядатися лише за участю підо- зрюваного, його захисника.

Слідчий суддя, встановивши, що клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом подано без додержання вимог КПК, повертає його прокурору, про що постановляє ухвалу.

Під час розгляду клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом слідчий суддя має право за клопотанням сторін або за власною ініціативою заслухати будь-якого свідка чи дослідити будь-які матеріали, що мають значення для вирішення питання про тимчасове об- меження у користуванні спеціальним правом.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про тимчасове об- меження у користуванні спеціальним правом, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення чи запобігання вчиненню ін- шого, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного щодо перешкоджання кримінальному провадженню, забезпечення відшко- дування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Слідчий суддя зобов'язаний врахувати:

119

В ухвалі слідчий суддя зазначає:

мотиви застосування або відмови у задоволенні клопотання про застосування тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом;

перелік документів, які посвідчують користування спеціальним правомГтЗГяіеі. підлягають поверненню особі або вилученню на час тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом; ^

строк тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом, якийне —

може становити більше двох місяців;

| порядок виконання ухвали.

Копія ухвали надсилається особі, яка звернулася з відповідним клопо- танням, підозрюваному, іншим заінтересованим особам не пізніше дня, наступного за днем її постановлення, та підлягає негайному виконанню в порядку, передбаченому для виконання судових рішень.

Прокурор має право звернутись із клопотанням про продовження стро- ку тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом, яке розг- лядається у порядку, передбаченому КПК.

Слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку тимчасового обме- ження у користуванні спеціальним правом, якщо прокурор не доведе, що:

> обставини, які стали підставою для тимчасового обмеження у корис- туванні спеціальним правом, продовжують існувати;

> сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було обмежено користування спеціальним правом, ін- шими способами протягом дії попередньої ухвали.